37 “билета” за култура, изкуство и грижа от героите на Купата през април

37 “билета” за култура, изкуство и грижа от героите на Купата през април

от TimeHeroes, 4 May 2023

Вече е май, което значи, че почти-и-и-и надушваме морето и безкрайните летни дни. Докато учебната година все още се точи обаче, нека отделим няколко минутки, в които да си припомним какво се случи през изминалия месец в “Купата на героите”.

Та така: заeдно с постоянните промени във времето, ваканциите и боядисаните яйца, април ни донесе и цели 37 доброволчески мисии! Аплодисменти за вас, герои!

Както знаете, месецът беше посветен на темата за достъп до култура и изкуство. От досието научихме какви са предизвикателствата пред съвременния човек, който има нужда от творчеството, но сякаш все не може да се докосне до него, както и кои са хората, които се опитват да направят културните дейности и събития по-достъпни за всички.

Явно темата ви е харесала, защото 16 от акциите ви през април са свързани с нея! Ето малко повече и за тях:

Литературата беше водеща и доброволците от СМГ я използваха, за да разведрят възрастните хора от дома в ж.к. “Зона Б5” в София, както и децата от ДГ “Преспа”

Два клуба организираха три срещи с местни писатели - “Библиотека на доброто” (една онлайн и една на живо) и  "Добряци". Други пък спретнаха маратони на четенето - "Добротворци-Вършец" четоха поезия, а “Ангелски сърца” заложиха на прозата.  

“Героите от Перистера” и Библиотека на доброто участваха в кампанията “Походът на книгите”. “Белите ангели” организираха състезание, посветено на гражданското образование и четенето, а “Добряци” осигуриха нови книжки за местните мини-библиотеки.

Разбира се, и други сфери на културата на останаха незабелязани. Клуб “Ангелски сърца” се отдадоха на творчески занаяти заедно с малчуганите от Центъра за настаняване от семеен тип „Вяра“, от “Библиотека на доброто” организираха ателие за комикси в училище, а “Добротворци-Вършец” създадоха скрапбук с личните си истории. Героите от “Усмивка” пък помогнаха на магията на театъра да докосне повече хора, като разпространиха информация за новото представление в града.

Както винаги, другите актуални теми през месеца не останаха на заден план. По случай Великден “Добряците” организираха състезателна игра за по-малките ученици, а “Героите на Йовков” и клуб “Усмивка” посетиха възрастни хора и ги зарадваха на празника. 

Опазването на околната среда пък взе превес с цели 10 мисии! Няколко клуба избраха да запознаят съучениците си по-подробно с темата. “Добротворци - НУ” станаха екополицаи, “Добросторниците” се запознаха с Деня на Земята, “Добротворци-Вършец” създадоха дигитална книга, посветена града си, а “Героите на Йовков” поканиха директора на регионалното депо в училище. 

Два клуба пък рециклираха с благотворителна цел - “Добросторници” и “Добротворци - НУ”, а “Ангелски сърца” правиха колажи, макети и пана, посветени на Земята. Героите на Йовков организираха почистване на града, а доброволците от СМГ засадиха дръвчета и разчистиха района около тях.

Повишаването на знанията в различни сфери се превърна в мисия на три клуба този месец. “Добротворци-Вършец” запознаха момчетата в училище с темата за женските права, доброволците от СМГ преподаваха математика на децата от кампанията “Дари знание” на Фондация “Добро за всеки”, а "Добротворци - НУ" ангажираха съучениците си в акция за по-безопасно използване на интернет.

Световният ден на здравето беше отбелязан от “Добряците”, “Добросторниците” организираха мисия по случай Деня без асансьори, а “Ангелски сърца” честваха подобаващо патронния си празник.

За съхранението на българските традиции и история се погрижиха “Добротворци-Вършец”, които честваха Лазаровден, Цветница и Международния ден на ромите, както и “Усмивка”, които се включиха в организацията на обход на войнишките паметници около Вълчи дол.

А доброволците от СМГ ни напомниха, че основата на пирамидата на Маслоу трябва да бъде осигурена за всички хора и посетиха местна социална кухня, за да помогнат с подготовката на пакети храна за нуждаещите се

Ами, това е за април. Пак ни скрихте шапките и изпълнихте сърцата ни с трепет. Благодарим ви! 

Едва-едва чакаме да видим какво ще сторите през май. 

 

Искрено ваши,

Екипът на TimeHeroes

Други събития