Засади дръвчета с доброволческия клуб на СМГ

Засади дръвчета с доброволческия клуб на СМГ

Клуб "Доброволци СМГ", Гимназия "СМГ", София
Мисията е на 13 April 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Пролетната ваканция винаги е перфектното време, в което да обърнем внимание на природата около нас. Тази година с нашия клуб решихме да я оползотворим точно в такъв стил.

Винаги ни е било мечта да залесяваме, заради това още 3 седмици преди почивните дни започнахме подготовката. Най-важното нещо беше да поискаме разрешение от община Пасарел и кметицата им Наталия Александрова , за да бъде дейността ни изцяло законна. Разбира се, те не ни отказаха, за което сме им много благодарни, защото иначе търсенето на друго подходящо място щеше да проточи инициативата ни.

Втората част от подготовката беше да закупим фиданките. Сдобихме се с 6 млади дръвчета - от ябълки от лешници и от круши до смокини.

На Велики четвъртък станахме рано, рано и отидохме в село Пасарел, където работата ни започна. Фиданките изискваха предварително стоене във вода и подрязване на корените им, което им осигурихме. Намирането на хубави площи, на които да ги засадим, не беше лесна работа. Почвата на първото място се оказа пълна с камъни. След няколко часа препъване и копаене на камъни, най-накрая открихме перфектна тревна площ близо до реката, течаща през селото, където засадихме нашите растения. За напояване използвахме водата от реката.

Надяваме се нашите дръвчета да се хванат и един ден, след много години, да дадат плодове! Лятото идва, а с него и още безброй възможности да се погрижим за заобикалящата ни флора. Не губете време, садете!

Какво?

Предварително закупени или дарени дръвчета ще бъдат засадени от доброволците на обособеното място в село Долни Пасарел.

Кога?

Ще се проведе на 13 април 2023, от 12 до 16 часа.

Къде?

Сборно място е площадът на село Пасарел, откъдето ще се отправим към предназначеното място.

Нужна екипировка?

Лопатите, ръкавиците и водата ще бъдат осигурени. 

Защо?

Най-подходящото време за засаждане на дърво е било преди 20 години, а следващото най-добро време е сега.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Пишете ни на @volunteersmg в Инстаграм или се свържете с Елена на телефон: 0895157282.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!