Участвай в маратон на четенето на поезия

Участвай в маратон на четенето на поезия

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е на 18 April 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

В днешния първи учебен ден след ваканцията, ние – ентусиазираните четящи момичета и момчета от клуб „Добротворци“ на СУ Иван Вазов“ – град Вършец, получихме шанса да прекараме един незабравим час на класа. Потопихме се в света на поезията и си припомнихме стиховете на нашите будители Ботев, Вазов, Славейков, помогнали на народа ни да се събуди от мрака на незнанието. Почувствахме широката руска душа чрез творбите на Пушкин, Лермонтов, Некрасов. Насладихме се на част от творчеството на класика Шекспир. Запознахме се с бита и обичаите на ромите чрез традиционните балади, посветени на различни празници. Влязохме в ролята на преводачи и опитахме да предадем смисъла на стихчета на различните езици.

Часът ни беше празник на хубавите думи и на съвременните четящи хора, а на финала положихме Клетва на добрия читател с пожеланието „Продължавай да четеш“.

Самира Лъчезарова


Какво?

Във връзка с месечното предизвикателство „Достъп до култура“ решихме да организираме „Маратон на четенето на поезия“ с участие на желаещи от трите осми класа в училище. Може да се включи всеки желаещ със стихотворение на български, руски, английски, ромски езици. Когато произведението е на чужд език се включва и доброволец-преводач, като независим арбитър проверява направения превод. Въпросът към българската поезия е слушателите да познаят автора.

Кога?

На 18.04.2023 г. в час на класа.

Къде?

Стая 29 на Корпус 1 – СУ „Иван Вазов“ – град Вършец.

Нужна екипировка?

Необходими са принтирани текстове на стихотворенията и грамоти за участие.

Защо?

„Читателят живее хиляди животи. Този, който не чете, живее само един“

Дж. Р. Р. Мартин


Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Всички желаещи могат да се обърнат към Самира Лъчезарова от 8 а клас: sl65516944@edu.mon.bg

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!