Включи се в мисия за опазването и съхранението на българските традиции

Включи се в мисия за опазването и съхранението на българските традиции

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е от 8 April 2023 до 9 April 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Много са ритуалите и традициите по нашите земи. Никой не би успял да ти разкаже всички. Но най-цветни са пролетните празници – от белите мисли и пурпурните ветрове на баба Марта, през Благовещение, Лазаровден и денят на цветните имена.

На Лазаровден, ние – доброволките, се събрахме по групи във Вършец, Горно и Долно Озирово, Заножене и Спанчевци. Обиколихме къщите, пяхме и танцувахме, а хората ни дариха с яйца и брашно. Сутринта на Цветница тръгнахме към реката. Всяка от нас с китка цветя, върбов венец и питка, наречена „кукла“. На брега едновременно хвърлихме венците и хляба си в течащите води и избрахме кумицата.

Най-пъстрият празник - Цветница, е свързан с настъпващата пролет, когато светът се събужда и празнува своето раждане. Като част от различни ансамбли и фолклорни групи много от нас взеха участие в „Шествие на цветята“ и общинската програма, която се проведе пред НЧ „Христо Ботев“ в центъра на града.

На осми април е и Международен ден на ромите. Те също взеха участия в различните мероприятия, като празниците се обединиха. В нашата страна в мир и хармония живеем заедно българи, арменци, евреи, турци, роми и представители на по-малки етнически групи. Всяка от тях има своите бит, традиции и обичаи, които съхраняват нейната идентичност. Всяка от тях почита и своите празници и светци. Защото най-хубавият празник е този, който е споделен и общ. Така превърнахме двата дни в цветен букет от красота, усмивки, хармония и споделеност.

Наташа Димитрова

Цветелина Димитрова


Какво?

Пъстра и цветна е пролетната ни календарна обредност, затова ние решихме първата инициатива по темата „Достъп до култура“ през месец април, да бъде посветена именно на двата празника – Лазаровден и Цветница. Тъй като сме във ваканция и от различни населени места в Община Вършец, всяка от нас по своя преценка, може да вземе участие с идея, която ѝ допада:

1. Организиране на ритуала лазаруване;

2. Оригинално послание за празничните дни;

3. Участие в шествие, тържество, обред;

4. Приготвяне на ястие.

Вариантите са много и нека желаещите да се включат изпратят снимка от своя принос за съхраняване на българските традиции.


Кога?

Дните са осми и девети април 2023 г., а часът е в зависимост от възможностите и предварително обявените програми на читалищата в различните населени места.

Къде?

По места в Община Вършец и прилежащите ѝ седем околни села.

Нужна екипировка?

Няма екипировка, при дъждовно време ще се използват салоните на читалищата.

Защо?

Ние, българите, както всеки народ, пазим някъде дълбоко в сърцата си частица от славното си минало, тачим паметта на дедите си и предаваме на идните поколения дух, сила и завет. Всяка националност има и почита своите светци и традиции, които я правят уникална и неповторима. Търсейки отговорите в корените си, човек по-лесно намира пътя към бъдещето. И то носи посланието за мир, доброта, толерантност и обич.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Очакваме снимките на всички желаещи да се включат в мисията на адреси: nd78961338@edu.mon.bg (Наташа Димитрова); td04200672@edu.mon.bg (Цветелина Димитрова)

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!