Участвай в организацията на обход на войнишките паметници около Вълчи дол

Участвай в организацията на обход на войнишките паметници около Вълчи дол

Клуб "Усмивка", СУ "Васил Левски", Вълчи дол
Мисията е от 30 April 2023 до 8 May 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

По повод деня на културно-историческото наследство(18.04.) и краят на Втората световна война в Европа (08.05) Културен дом, град Вълчи дол с управител г-жа Гергана Димитрова и Доброволчески клуб " Усмивка" осъществиха обход на войнишките паметници във Вълчи дол и осем села в общината - Щипско, Кракра, Калоян, Есеница, Стефан Караджа, Червенци, Метличина и Брестак. В седмицата преди обхода доброволците участваха в изработването на книжки с информация за паметниците и местните хора, загинали във войните за национално обединение. По време на обхода г-жа Гергана Димитрова ни разказа повече за построяването и архитектурата на отделните паметници, за войниците, отдали живота си, битките и фронтовете, в които са воювали, както и за доброволците, които поддържат паметниците във вид, подходящ за поклонение. Г-жа Мария Петкова, координатор на клуб "Усмивка" и учител по история и цивилизации припомни основни факти за войните след Освобождението и основната им цел - решаване на националния въпрос на българите. Доброволката Енгюлер рецитира военни стихотворения. В селата ни посрещаха много мило от кметствата, читалищата и училищата. В Щипско - традиционно с питка сол, в Есеница, Стефан Караджа и Брестак - с програми ( рецитали, песни и танци), представени от местни ученици. В Метличина разговаряхме с г-н Иван Йорданов син Йордан Иванов Христов, загинал във Втората световна война през 1945 г. А в Брестак слушахме истории от местния краевед г-н Митко Радев. Всяко наше посещение завършваше с поднасяне на цветя, минута мълчание и обща снимка за спомен. За повече информация посетете страницата на Културен дом, Вълчи дол, където ще откриете подробна информация за целия обход - https://www.facebook.com/profile.php?id=100087571543531 

Какво?

По повод международния ден на културно-историческото наследство на 18.04 и краят на Втората световна война в Европа на 8.05. 2023 г. Културен дом , Вълчи дол организира пътуване с посещение на войнишките паметници в община Вълчи дол. То има за цел да запознае присъстващите с историята на паметниците, както и с хората от Вълчи дол и селата в общината, участвали във всички войни от съвременната епоха, водени от България. Участниците ще бъдат съпроводени от местни краеведи, които ще разказват свои открития, а местната власт ще организира кратко посрещане в местността на паметника и ще ни разкаже кой и как поддържа района около него чист. Г-жа Гергана Димитрова покани доброволците от клуб "Усмивка" да участват в пътуването, както и да се включат в неговата организация и подготовка. Първата им задача е да поразпитат познати възрастни хора за някакви лични истории на хора, участвали във войната или на техни близки живели по това време. Тези истории ще бъдат разказани по време на обхода. Втората им задача е да участват в изработването на книжки, които ще съдържат снимки и информация за паметниците и ще бъдат подарени на участниците в пътуването. Вече са определени датите за срещите и съвместната работа в Културния дом.

Кога?

8.05, 10 часа, пред паметника на загиналите във войните, Вълчи дол.

Къде?

Има организиран транспорт.

Нужна екипировка?

Удобни обувки и чадъри при лошо време.

Защо?

Историята е нашата памет. Добре е да я познаваме, както и хората, които са отдали живота си за нашата независимост и осъщестествяване на националния идеал на българите, а именно обединението на всички земи населени с етнически българи. С присъствието си ние ще покажем нашето уважение към загиналите във войните наши съграждани или съселяни и ще научим къде е мястото на доброволците в поддържането на районите около паметниците. Заповядайте с нас!

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържи се с Мария П. - координатор

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!