Солидарност в действие: Как премина предизвикателството в помощ на жени и деца, търсещи убежище в България

Солидарност в действие: Как премина предизвикателството в помощ на жени и деца, търсещи убежище в България

от TimeHeroes, 4 April 2022

Макар и този месец да беше труден и изпълнен с несигурност, вашите добри дела за пореден път ни накараха да повярваме в силата на това да бъдем обединени.

През март успяхте да реализирате цели 37 мисии! Да, правилно прочетохте, 37 страхотни мисии

Нека ви разкажа какви бяха те...


В подкрепа на жени и деца, засегнати от хуманитарната криза 👐 

Близкият военен конфликт разтърси всички ни, а последвалата хуманитарната криза ни подтикна да подходим към хората, които бягат от дома си, със солидарност и грижа. Вие, доброволци, отново ни показахте, че най-естественото нещо, което може да направим в трудни времена, е да подадем ръка. Направихте го, като организирахте общо 17 мисии в помощ на хора, търсещи закрила в България.

Всеки клуб успя да помогне по различен начин. Много от вас се вдъхновиха от една от идеите за мисии от секция “Ресурси” - даряване на санитарно-хигиенни материали. Клубовете Кошер на доброто, Следвай ме, Млади дами, Чавдарче 21, Белите ангели, Агенти на доброто, СъединенИ, Бялата лястовица, Усмивка организираха собствени кампании и подкрепиха различни организации, които застават на първа линия в усилията си да посрещнат пристигащите.

А клуб Усмивка станаха и доброволци в местен пункт като се включиха в сортирането и разпределянето на даренията.

Героите от клуб "Белите ангели" трескаво подреждат получените даренияДаренията, събрани от пункта на клуб "СъединенИ", готови да отпътуватГероите от клуб "Млади дами" разпределят набраните средства


Клуб We are HEREoes пък направиха свои собствени пакети “Грижа”, съдържащи санитарни материали за жени, които след това дариха на Съвета на жените бежанки в България. 

Пакетите "Грижа" на клуб We Are HEREoes в очакване да бъдат транспортирани 


Клуб Измирлиевчета посетиха ситуационния център за бежанци в Горна Оряховица и разговаряха с неговия координатор за теми като  войната и бъдещето на децата. След срещата те направиха дарение на материали от първа необходимост, които предварително бяха събрали чрез акция в училище.

От клуба вече посрещнаха в СУ Георги Измирлиев и първите си нови съученици от Украйна, а за да се почувстват те добре дошли, Измирлиевчетата им подариха ученически пособия и книжки, събрани по-рано със специална кампания в училището.

Клуб Усмивчици в клас пък създадоха свой дарителски пункт в училище, където събираха хигиенни материали, ученически пособия, свещи, кибрити, фенерчета, съдове за еднократна употреба, термоси, електрически кани, спални чували, палатки, одеяла, топлоизолиращи подложки. Те бяха изпратени директно до пряко засегнатите, намиращи се в момента на територията на военния конфликт. Клубовете TEAM HEROES и Героите от Перистера също насочиха силите си към това да помогнат на свои връстници от държавата, засегната от войната.

Клуб "Измирлиевчета" на посещение в горнооряховския координационен център 


Природата е супер яка 🌸

Въпреки че темата за войната е на преден план в ежедневието на всички, успяхте да намерите време да кажете и едно символично “Благодаря” на нашата планета и природата.

Сред клубовете, които се включиха в предизвикателството на WWF “Часът на Земята” и разпространиха информация за инициативата сред съучениците си, бяха Кошер на доброто и Да направим добро.

Клуб WeAreHEREoes организираха серия от ролеви игри, чрез които ангажираха по-малките си съученици с теми, свързани с опазването на околната среда и с устойчивия начин на живот. A клуб Измирлиевчета си поговориха за важността на рециклирането и инициираха работилница за претворяването на отпадъците в нови предмети.

Клуб We Are HEREoes в действие


Клуб Усмивчици в клас от своя страна отбелязаха Международния ден на реките, като направиха проучване по темата със замърсяването на водните басейни и дадоха отговор на въпроса: “Важни ли са наистина реките за хората?”. След това презентираха научената информация на съучениците си. За Световния ден на водата клуб Деца с големи сърца сътвориха проактивна информационна кампания със съвети как да пестим повече вода.

Клуб "СъединенИ" грижливо засаждат дръвчета


Клуб СъединенИ пък запретнаха ръкави и посадиха дръвчета в местността ,,Абланово". А за да ни напомнят колко всъщност са страхотни пчеличките и колко е важно да се грижим за тях, те  засадиха цветя в двора на училището, с които  жълто-черните ни приятели да се хранят през настъпилата пролет. 

Клуб Да направим добро също се превъплътиха в едни истински строители и изработиха къщичка за птици в двора на училището си по случай Световния ден на врабчето. Чик-чирик-ура!Клуб "Да направим добро" и тяхната къщичка за птици


Шарени добри дела ✨

И този 21 март отбелязахме Световния ден на хората със синдром на Даун. С вашите чудесни инициативи успешно предадохте важно послание до всички: че именно различията  правят този свят толкова цветен и интересен. 

Клуб Чавдарче 21 е само един от многото клубове от мрежата, които се включиха в кампанията “Шарено предизвикателство” на Фондация "Живот със Синдром на Даун” и смело обуха шарени чорапи.

В допълнение клубовете WeAreHEREoes, Априлци за доброто, Усмивка създадоха информационна кампания, чрез която запознаха съучениците си с трудностите, които хората със синдром на Даун изпитват. А клуб Да направим добро дори зарадваха своя съученик Пепи, който е диагностициран със синдрома на Даун, с ръчно направена от тях изненада.

Клуб "Априлци за доброто" по време на тяхната презентация


Този месец имаше безброй чудесни инициативи. Толкова много, че дори не успяхме да включим всички в разказа ни. За което ви молим да не ни се сърдите. 🙃


Едно е сигурно обаче: независимо от обстоятелствата, вашата непоклатима вяра в доброто е глътката надежда, от която всички имаме нужда в момента.

Благодарим ви! 💖

m