Дари пакети "Грижа" на жени, засегнати от хуманитарната криза

Дари пакети "Грижа" на жени, засегнати от хуманитарната криза

Клуб "We Are HEREoes", Гимназия "Американски колеж в София", София
Мисията е от 1 March 2022 до 8 March 2022
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Често бежанците, търсещи защита в България, са пренебрегвани и имат нужда от нашата помощ, вместо да разчитат само на различни организации. Особено за жените адаптацията към нов живот може да бъде изключително трудна. През месец март е Международният ден на жената (08.03) и именно заради това нашият клуб реши да отдели специално внимание на жените бежанки.

Като координатор на клуба се свързах с организацията Съвет за жените бежанки в България още на 26 февруари 2022, за да може мисията да бъде осъществена и завършена до деня на празника. Запитването ни беше клубът ни да дари хигиенни пакети от първа необходимост, съдържащи четка за зъби, паста за зъби, дамски превръзки, тампони, сапун, четка за коса, душ гел, дезодорант, и т.н. От организацията с удоволствие откликнаха на предложението и ни отправиха покана лично да раздадем пакетите в офиса им във вторник, 8 март, след 16 часа.

Подготовката, разбира се, беше дълга и обстойна. Като координатор освен че водих комуникация с организацията, трябваше да следя и за изпълнението на задачата от страна на всеки един от нас.

Няколко участника от клуба донесоха готови пакети, тъй като за тях бе по-удобен този вариант. Други участници купиха по 10 единици от даден продукт и после ги разпределихме в отделни пакети. Освен това, решихме, че ще е добре да популяризираме нашата идея и сред други съпричастни граждани. Затова с родителите ми разлепихме плакати в офисите им в София, както и в Пазарджик, откъдето също получихме голям брой пакети от външни доброволци. Събирахме пакетите от 28 февруари (понеделник) до 7 март (понеделник) в рамките на една седмица, за да може те да бъдат доставени на 8 март.

Благодаря на всички за даренията! Благодарна съм и на участниците, които направиха картички с пожелание за 8 март, тъй като те се оказаха добър завършек на празничния пакет. Както вече споменах, трябваше да комбинираме продуктите в пакети. Затова аз и сестра ми се заехме с опаковането вкъщи, като предварително закупихме опаковъчни материали. Процедурата беше дълга, но истински удовлетворяваща.

След това, разбира се, трябваше да занесем пакетите в Съвета за жените бежанки в България. С участниците, които имаха възможността, отидохме на място и раздадохме около 15 пакета на жените, които ни посрещнаха. Организаторите от Съвета ни обещаха, че ще раздадат останалите пакети на жените, които не са могли да дойдат в уречения час.

Смятам, че трябва да спомена и цялостния резултат, за да се види колко много постигнахме заедно. Общо събрахме 38 пакета (+ бройки останали продукти), като отново отбелязвам, че се включиха и доброволци извън клуба ни. Ето бройките пакети, които събрахме:

10 пакета от нас / тези, които купиха един вид продукти

2 пакета от една участничка, която дари цялостен пакет

1 пакет от друга участничка, която дари цялостен пакет

1 пакет от трета участничка, която дари цялостен пакет

4 пакета от офиса на родителите ми в София

10 пакета от офиса на родителите ми в Пазарджик

10 пакета от приятели на родителите ми

1 чанта с големи хавлии и малки кърпи, дамско бельо, както и останали бройки продукти от индивидуалните пакети (закупени са били повече от някои видове продукти)

А ето и подробно описание на даренията:

38 РЪЧНО НАПРАВЕНИ КАРТИЧКИ

45 сапуна

39 пакета дамски превръзки

38 пасти за зъби

38 четки за зъби

22 пакета сухи кърпи

20 дезодоранта

20 гъби за тяло

14 четки за коса

13 пакета мокри кърпи

11 шампоана

11 самобръсначки

8 чифта чорапи

5 гребена за коса

4 крема за ръце

4 дезифектанта за ръце

3 душ гела

3 кърпи за лице

3 чифта бельо

3 кърпи за тяло

2 кутии дамски тампони (32 - разпределени по 2 в пакет)

1 кутия клечки за уши

Всичко това наброява точно 307 хигиенни продукта.

Отново благодаря на всички участвали - на героите в клуба, както и на външните дарители. Горда съм от това, което постигнахме. Надявам, се да имаме възможността да направим подобна мисия в бъдеще, особено след като получихме поощрение и искрени благодарности от Съвета за жените бежанки (https://www.facebook.com/CRWBG/posts/4727009254063925) , който много хареса нашата идея и ни изпрати благодарности. Благодаря на всички!

Какво?

ИНИЦИАТИВАТА: Тъй като през месец март е световният Ден на жените (08.03.22) ние решихме да обърнем специално внимание на дамите, които имат нужда от подкрепа. Затова ще подготвим така наречените “care packages”, които ще съдържат хигиенни материали (четки и пасти за зъби, дамски превръзки и тампони, сапуни, шампоани, дезодоранти, четки за коса, самобръсначки и т.н.) за жените бежанки в България, които ще бъдат дарени в организацията “Съвет на жените бежанки в България”.

ПРИЧИНИ: Бихме искали да зарадваме жените бежанки по случай Международния ден на жената, да ги накараме да повярват, че не са сами, че могат да разчитат на подкрепата и помощта на загрижени хора от нашето общество. Трудният им живот далеч от родината е повод да се замислим, че ние също можем да бъдем на тяхно място. Затова подобни жестове на солидарност биха върнали надеждата на тези изстрадали жени.

ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ: Още преди да предложа идеята на участниците в клуба, аз като координатор се свързах с организацията “Съвет на жените бежанки в България” по имейл, за да предложа идеята си и да получа обратна връзка относно възможността за реализирането на мисията. Разбира се, представителят, с когото се свързах, одобри идеята и се съгласи да ни напътства в процеса, за което съм много благодарна.

Оттук нататък нашата задача е да подготвим пакетите. Всеки от нас ще купи различен продукт в няколко бройки, които после ще бъдат разпредели по пакетите. Ако има желаещи да изготвят цялостни пакети самостоятелно, също ще се приема. Имаме желание да се включат и външни хора, тъй като смятаме, че каузата е истински благородна, затова ще изготвим плакати, които ще поставим в офисите на фирми, където работят родителите на участниците в мисията, както и техни близки познати. С това се надяваме да разширим обхвата на дарението, тъй като смятаме, че много жени ще се нуждаят от подобни пакети.

След като подготвим пакетите, смятаме лично да ги оставим в организацията, като предварително уговорим час с представителя, с когото се свързах по-рано с цел осъществяване на идеята ни.


Кога?

Ще събираме продуктите и цялостните пакети в първите дни на март (до 07.03.22), за да може във вторник, 08.03.2022 да оставим даренията в Съвета на жените-бежанки в България.

Къде?

Всеки ще закупи индивидуално продуктите, като впоследствие ще ги окомплектоваме в пакети в къщата на координатора и ще ги прикачим ръчно изработени картички.

След това желаещите ще отидат на място в организацията “Съвет на жените бежанки в България”, за да оставят даренията.


Нужна екипировка?

Хигиенните материали, които събираме, трябва да са нови, неразопаковани, с добър търговски вид и закупени само с тази цел. Не е необходимо да бъдат супер луксозни или от специални производители, а такива, които да осигуряват нормално ниво на хигиена.

При посещението в организацията за оставянето на пакетите участниците доброволци ще трябва да носят защитни противоепидемични маски.


Защо?

Често жените получават цветя, бонбони и други подаръци от своите половинки, децата си или приятели по случай 8-март. Това е прекрасно, защото по този начин се отдава почит към тези, които даряват живот - жените, майките, дамите, приятелките, вдъхновителките на нашите дни. Въпреки вниманието, което обикновено жените са свикнали да получават не само на този ден, има и такива, които по различни причини са принудени да се справят сами с неблагоприятните обстоятелства, в които животът ги е поставил. Те често са пренебрегвани и някак незабелязвани, въпреки, че силата им е повод за възхищение и често трудният им живот е сюжет за драматични разкази или филми. Именно заради това нашата мисия е да отдадем специално внимание на жените бежанки. Те са прекалено изстрадали, нуждаят се от нашата помощ, но и предвид последните събития, очакваме броят на жените бежанки в България да нараства и повече дами да разчитат на нашата солидарност. Затова се надяваме да помогнем на възможно най-много жени, като осигурим хигиенни принадлежности от първа необходимост и това да се превърне в наша дългосрочна мисия, не само за отбелязване на 8-ми март.


Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържете се с координатора на клуба Калина К.

Email адрес на координатора: kalikirova@gmail.comСпечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!