Създай информационна кампания в подкрепа на хората със Синдром на Даун

Създай информационна кампания в подкрепа на хората със Синдром на Даун

Клуб "We Are HEREoes", Гимназия "Американски колеж в София", София
Мисията е от 10 March 2022 до 21 March 2022
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

По случай Международния ден на хората със синдром на Даун, 21.03, организирахме информационна кампания, с която предоставихме достоверна и актуална информация за тази генетична аномалия. Част от нас работиха по презентацията, а други се включиха в представянето й. Разгледахме предразсъдъците и нагласите в обществото, спряхме се на проблемите, които стоят пред хората със Синдром на Даун и се опитахме да посочим решения, които биха довели до подобряване на живота им. Инициативата проведохме в офиса на строителна фирма в периода 10:00 - 11:30 часа, а впоследствие я представихме и пред пет класа на училище „Петър Берон“ в периода 13:20 – 14:45 часа.

Смятаме, че с тази инициатива запознахме аудиторията ни с проблемите на страдащите от Синдром на Даун и спомогнахме за популяризирането на различни начини, с които може да помогнем, за да подобрим живота им.

За да реализираме тази инициатива предприехме няколко последователни стъпки:

1. Събрахме средства спрямо възможностите ни, а също и от външни на клуба хора, с които впоследствие закупихме специални шарени чорапи с кауза от Фондация „Живот със Синдром на Даун“. По време на мисията дарихме тези чорапи на участниците в събитието, тъй като мислим, че по-този начин повече хора ще се замислят и ще разкажат за наученото по време на презентацията.

2. Подготвихме шарена презентация, какъвто е и символът на Шареното предизвикателство, в която разгледахме генетичната аномалия при Синдром на Даун, поставихме редица въпроси, свързани с живота на хората, предизвикателствата, пред които те са изправени и възможностите, с които можем да им бъдем полезни. След презентацията проведохме и дискусия, по време на която обсъдихме адекватни решения как всеки от нас да бъде полезен, дори и с минимални усилия в забързаното ежедневие. Получихме изключително позитивни отзиви по отношение на представената информация и най-вече готовност от страна на всички в офиса да се включат с допълнителни дарения след края на мисията ни.

3. В края на презентационната част, подарихме шарените чорапи и поканихме всеки, който желае и иска да покаже приемственост, да се включи и в другата ни мисия в подкрепа на Фондация "Живот със Синдром на “Даун" и да обуе дарения чифт чорапи за „Шареното предизвикателство“. Оказа се, че всички имат желание да се включат и с удоволствие обуха своя чифт. Направихме обща снимка с част от участниците, която ще качим във фейсбук страницата на Фондацията, както и в други платформи. Целта е отново да дадем по-широка гласност.

Идеята ни е това да не бъде еднократна мисия, а в бъдеще да организираме и други инициативи в тази посока, за да покажем, че само един ден в годината не е достатъчен за подкрепа и съпричастност. Участниците споделиха добрите си оценки и ни поощриха за участието в тази значима и полезна кампания. Много от тях веднага след презентацията се събраха и разгледаха сайта на Фондация „Живот със Синдром на Даун“, като решиха да обсъдят най-добрите начини, с които да подкрепят каузите на фондацията. За нас това е огромен успех, тъй като сме успели да провокираме всеки за нещо добро. В училището също подарихме от чорапите с кауза и се надяваме това да провокира децата да запознаят и родителите си с информацията, която са научили днес и постепенно всички заедно да започнем да променяме негативните нагласи в обществото.


Какво?

По случай Международния ден на хората със синдром на Даун, решихме да организираме информационна кампания, кс която да предоставим достоверна и актуална информация за тази генетична аномалия. Ще разгледаме предразсъдъците и наглсите в обществото, ще се спрем на проблемите, които стоят пред хората със Синдром на Даун и ще се опитаме да посочим решения, които биха довели до подобряване на живота им, ще разгледаме и възможностите за обучение на деца със Синдром на Даун и адаптацията им към самостоятелен и независим живот.

Смятаме, че с тази инициатива ще запознаем аудиторията ни с проблемите на страдащите от Синдром на Даун и ще спомогнем за популяризирането на различни начини, с които може да помогнем, за да подобрим живота им. Не е справедливо хора като нас, любящи и с големи сърца, да бъдат отхвърляни или изоставяни, да бъдат подлагани на тормоз или просто незабелязвани. Истината е, че всички ние сме хора, а страдащите от Даун полагат много повече усилия, за да водят качествен и нормален живот, въпреки ежедневните предизвикателства, на които са подложени. Идеята ни е също така това да не бъде еднократна мисия, а в бъдеще да организираме и други инициативи в тази посока, за да покажем, че само един ден в годината не е достатъчен за подкрепа и съпричастност.

Смятаме да реализираме мисията в няколко стъпки:

1. Ще събираме средства спрямо възможностите ни, а също и от външни на клуба хора, с които впоследствие да закупим специални шарени чорапи с кауза от Фондация „Живот със Синдром на Даун“, които да дарим по време на мисията на участниците в събитието, тъй като мислим, че по-този начин повече хора ще се замислят и ще разкажат за наученото по време на презентацията.

2. Ще подготвим презентация, в която да разгледаме генетичната аномалия при Синдром на Даун, ще поставим редица въпроси, свързани с живота на хората, предизвикателствата, пред които те са изправени и възможностите, с които можем да им бъдем полезни. След презентацията, ще проведем и дискусия, с която да намерим адекватни решения как всеки от нас да бъде полезен, дори и с минимални усилия в забързаното ежедневие.

3. В края на презентационната част, ще подарим шарените чорапи и ще поканим всеки, който желае и иска да покаже приемственост, да се включи и в другата ни мисия в подкрепа на Фондация "Живот със Синдром на “Даун" и да обуе дарения чифт чорапи за „Шареното предизвикателство“. Ще направим обща снимка, която ще качим във фейсбук страницата на Фондацията, както и в други платформи. Целта е отново да дадем по-широка гласност.


Кога?

Инициативата ще се проведе да 21.03.2022 г. от 9:30 до 11:00 часа и от 13:15 до 14:30 часа.

Къде?

Мисията ще се проведе в офиса на строителна компания и в училище „Петър Берон“

Нужна екипировка?

За тази мисия не е необходима специална екипировка, освен специалните шарени чорапи с кауза, които всеки презентатор ще носи – те са символ и основен елемент на кампанията „Шарено предизвикателство“, която искаме да подкрепим. Освен това ще носим плакати, посветени на кампанията, които ще разлепим на място.

Тъй като мисията ще бъде проведена на закрито, не са необходими действия, свързани с преодоляване на лоши метеорологични условия.


Защо?

Смятаме, че тази инициатива ще ни даде възможност да запознаем повече хора с каузата за по-добър живот на страдащите от Синдрома на Даун. За нас това е начин да покажем приемственост, но най-вече да накараме хората да се замислят повече за трудния живот с Даун. Всички ние, които сме „здрави“ приемаме това за даденост и едва когато се сблъскаме със сериозен здравословен проблем осъзнаваме колко богато сме били преди това. Затова е важно да показваме съпричастност, грижа и внимание към останалите, това трябва да е мисията ни като жители на тази планета. Подавайки ръка на хората със Синдром на Даун, ние всъщност каним слънцето в нашия живот, защото тези хора носят светлина, носят любов, носят надежда и са готови да откликнат с най-искрената си усмивка на всеки мил жест или сторено добро. Нека да ги подкрепим, нека да покажем, че не са сами и в дните им винаги ще има хора, които са готови да помогнат.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Всички желаещи да се включат в мисията могат да се свържат с координатора на клуба Калина Кирова: kalikirova@gmail.com


Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!