Отбележи Часът на Земята чрез игри

Отбележи Часът на Земята чрез игри

Клуб "We Are HEREoes", Гимназия "Американски колеж в София", София
Мисията е от 18 March 2022 до 26 March 2022
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Всички участници в клуба решихме, че Часът на Земята е чудесен повод за информационна кампания, посветена на нашия единствен дом. Разделихме се на три групи, като едната група изготвяше презентацията, втората група се занимаваше с изготвянето на игрите и третата група трябваше да представи презентацията пред учениците. Това се случи пред пет класа на ЧОУ „Петър Берон“, като учениците бяха в пети и шести клас. Запознахме децата в училище как да се грижат за нашата планета. Заложихме не толкова на презентация, наситена с прекалено много „суха“ информация, колкото тя да бъде насочена към практически активности, с помощта на които децата по-лесно и по-бързо да усвоят основни правила и сами да се предизвикат да поемат ангажименти към природата ни още в ранна възраст. „Устойчивият“ модел и начин на мислене се възпитава, затова решихме, че е от основно значение да провокираме децата още от малки да правят стъпки в полза на околната среда.

Привлякохме децата с различни активности, които на практика обогатиха знанията им, привлякоха интереса им и ги накараха да бъдат активни при решаването на проблеми, свързани с околната среда. Освен презентацията, която беше занимателна и провокира децата да мислят, бяхме подготвили различни игри: за разделно събиране на отпадъци, (за която подготвихме малки цветни контейнери с жетони, на които са изобразени различни видове отпадъци, които да сортират в правилния контейнер, друга игра, посветена на Земята, с която показахме кои наши дейности я правят щастлива и кои я натъжават, забавна игра, показваща въглеродния отпечатък, който оставят при своето хранене. Всичко това беше поднесено разбираемо и с необходимата доза внимание, необходимо при подобни сериозни теми. Освен, че децата научиха много нови неща и затвърдиха такива, които вече знаеха, те се забавляваха изключително много, участваха активно във всички занимания и не усетиха кога е свършил часът. За нас това беше огромно удовлетворение, тъй като успяхме да намерим начин да достигнем до учениците чрез различни интерактивни занимания. По този начин те по-лесно стигнаха до изводите, които трябваше да направят и осъзнаха сами какво трябва да правят занапред, за да живеем на една наистина чиста планета.

Какво?

Ще представим няколко презентации, свързани с „Часът на Земята“, като основната идея е да запознаем децата в училище как могат да се грижат за нашия общ дом. За щастие, в последните години все по-често се засягат актуални теми, свързани с опазването на околната среда, с вредите, които нанасяме на планетата с неразумното ни поведение. Ето защо, решихме, че нашето представяне няма да е толкова информативно наситено с факти, колкото ще бъде насочено към практически активности, с помощта на които децата по-лесно и по-бързо да усвоят основни правила и сами да се предизвикат да поемат ангажименти към природата ни още в ранна възраст. „Устойчивият“ модел и начин на мислене се възпитава, затова е от основно значение да провокираме децата още от малки да правят стъпки в полза на околната среда.

Решихме да ги привлечем с различни активности, които на практика ще обогатят знанията им, ще привлечат интереса им и ще ги накарат да бъдат активни при решаването на проблеми, свързани с околната среда. Някои от заниманията включват разделно събиране на отпадъци, за което сме подготвили малки цветни контейнери с жетони, на които са изобразени различни видове отпадъци, които да сортират в правилния контейнер, бинго, посветено на Земята, забавна игра, показваща въглеродния отпечатък, който оставят при своето хранене. Всичко това ще бъде поднесено разбираемо и с необходимата доза внимание, необходимо при подобни сериозни теми, разбира се при изключено осветление в класните стаи.

Кога?

Кампанията ще се проведе в седмицата между 21.03. и 26.03 в различни часови интервали, по време на редовните учебни часове.

Къде?

Мисията ще бъде осъществена в училище "Петър Берон"

Нужна екипировка?

За тази мисия не е необходима специална екипировка. Тъй като заниманията ще бъдат проведени на закрито, не са нужни допълнителни мерки, свързани с лоши метеорологични условия. Презентаторите ще бъдат аведени на мястото с осигурен от родителите им транспорт

Защо?

Когато става дума за нашата планета Земя, въпросите са толкова много, че е трудно да отговорим на всички в рамките на една презентация. Но винаги сами трябва да си задаваме въпроса Защо – защо правим това, вместо да направим нещо по-добро, защо ползваме автомобил, за да отидем до магазина на съседната улица, защо използваме пластмасови сламки, които се употребяват за минути, но вредят завинаги. Ето защо, всяко действие, свързано с това да опазим дома, в който живеем такъв, какъвто е, и дори да го превърнем в по-добро място за живеене, си заслужава. Заслужава си да изгасим електричеството поне за час на ден не само заради часа на Земята, а заради всички нас, заслужава си правим наистина прости неща, които обаче имат огромно значение. Затова решихме, че тези презентации са стъпка към едно по-добро бъдеще, в което мислещите деца ще осъзнават значението на устойчивия начин на живот и ще го следват в името на нашата Земя.

Каквото и да кажем на тази тема няма да е достатъчно, за да разкрием всички вреди, които човекът съзнателно или не нанася на природата, но това не значи да спираме да говорим. Напротив, трябва да бъдем активни и да привличаме много хора към нашата кауза. Ако и ти си един от тези, които искат да защитят единствения дом, който имаме, включи се!


Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Всеки желаещ да се включи може да се свърже с координатора на клуба Калина Кирова: kalikirova@gmail.com


Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!