Организирай среща с представител на център за хуманитарна помощ

Организирай среща с представител на център за хуманитарна помощ

Клуб "Измирлиевчета", СУ "Георги Измирлиев", Горна Оряховица
Мисията е на 11 March 2022
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Днес, 11.03.22 г. посетихме  Координационния център в подкрепа на граждани от Украйна в Горна Оряховица и разговоряхме с Лина Андреевна Костадинова - координатор. В центъра бе и украинска гражданка, която тази нощ е пристигнала с децата си в Горна Оряховица.  Разговаряхме за ужаса на войната, конфликтите и децата, които са принудени да напуснат родните си домове, нуждата от помощ и закрила. Първоначалната ни идея беше да организираме  дарителска акция в училище, но от центъра ни заявиха, че скоро няма да пращат помощи в Украйна, а събират ученически пособия за децата, които вече са в града и започват да учат български език, а от началото на месец април ще бъдат интегрирани в училищата на града.Ние предложихме да организираме спортни игри в двора на училището или в градския парк и да поиграем заедно с украинските деца. В понеделник, - 14.03. започваме в училище да събираме ученически пособия - книжки, тетрадки, химикали, моливи, книжки с картинки - необходими за първоначалната подготовка на децата за училище.

Какво?

Посещение на Координационен център и разговор с Лина Андреевна Костадинова - координатор. В Координационния център се води и регистър на граждани, заявили, че предоставят безвъзмездно имоти и жилища, за настаняване на пристигащи хора от Украйна. Помещението се намира в Туристическия център в сградата на Общината. Общинското ръководство е във връзка с побратимения град Миргород, област Полтава, от където са заявили и необходимите им материали и консумативи.

В Координационния център се събират:

Спално бельо

Медикаменти за първа необходимост

Памперси

Детски храни (пюрета, адаптирани млека)

Зимни мъжки обувки тип „кубинки“ номера от 40 до 45

Консерви

Вафли

Спални чували

Ще разговаряме за ужаса на войната, конфликтите и децата, които са принудени да напуснат родните си домове, нуждата от помощ и закрила. Организиране на дарителска акция в училище.

Кога?

11.03. 2022 г. от 11 00 часа.

Къде?

Координационен център в помощ и подкрепа на граждани, засегнати от войната започна работа в Община Горна Оряховица. Помещението се намира в Туристическия център в сградата на Общината.

Нужна екипировка?

не

Защо?

Много хора по света работят, за да спрат конфликта и да се стигне до мир.  нормално е да нямаме отговор на всеки въпрос.  Използваме уебсайтовете на уважавани медии или международни организации като УНИЦЕФ и ООН. Важно да се намират достоверни източници.  Всеки заслужава да се чувства в безопасност в училище и в обществото. Тормозът и дискриминацията винаги са погрешни и всеки от нас има своята роля да сме мили един към друг и да се подкрепяме. За децата е важно да знаят, че хората си помагат взаимно чрез прояви на смелост и доброта. 

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

0884 399 777 (+359884399777) – Лина Костадинова - координатор и 0899 162 318 (+359899162318) – Геновева Генчева – асистент. На тези телефони могат да звънят и бедстващи украински граждани на територията на страната.


Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!