Що е то истинска общностна грижа и подкрепа - отговорът в един месец и 33 мисии в "Купата на героите"

Що е то истинска общностна грижа и подкрепа - отговорът в един месец и 33 мисии в "Купата на героите"

от TimeHeroes, 7 November 2022

Един прочувствен разказ за Купата на героите през октомври и участниците в третия сезон на състезанието.

 

Когато през септември сложихме началото на третия сезон на "Купата на героите" с фестивала на младежкото доброволчество “Свободен час”, не бяхме подготвени, че през следващите няколко седмици в състезанието ще се запишат рекордните 36 клуба! УАУ! 

След няколко(стотин) разменени опознавателни и информационни имейла с координаторите, обявихме и темата на месеца - "Общностна грижа и подкрепа". Не очаквахме и колко много ще научим по темата ние самите, докато разглеждаме мисиите и разказите на клубовете. 

Ето ги и тях: цели 33 вдъхновяващи мисии в разнообразни направления, но с една обща идея - да донесат малко радост и топлина в нечие сърце. 

И като казахме топлина - от клуб "Кошер на доброто" разбрахме, че тя може да се раздава под формата на топли пакети, от клуб "Доброволци СМГ" - че може да се приготви и раздава чрез обяди в социалната кухня, а клуб "Ангелите на Захарий" ни показаха, че може и буквално да се изплете в помощ на деца с умествена изостаналост.

Пакетите, носещи топлина, събрани от "Кошер на доброто"

Открихме и че за много от нас общността се изгражда около споделянето на храна. От клуб "Доброволци СМГ" се включиха и в събирането на хранителни продукти за нуждаещите се към храм “Свети пророк Илия” , "PTPI Делфините" помогнаха с кампания "Трапеза за бедни" към храм "Св. Архангел Михаил",  "Добротворци-Вършец" приготвиха домашни ястия, с които събраха пари за учебни материали за деца в неравностойно положение, а от клуб “Чавдарче 21” създадоха цял общностен килер, в който всеки може да оставя храна, а друг може да си взема нужното! На това ние му казваме истински чудеса от храброст.

По време на готвенето за нуждаещите, на което присъстваха "Доброволци СМГ" се не липсват и шеги и закачки

Kато за начало на учебната година пък още няколко клуба подкрепиха ученици от своята или друга общности с учебни материали - от клуб "СъединенИ" организираха дарителска кампания за децата в бедстващите Карловски села, а "145 Сърца" помогнаха на децата към Съвета на жените бежанки с тетрадки, химикали и други ученически пособия. 

Различните общности в България намериха свои приятели в лицето на клубовете "Искра" и "Доброволци СМГ". Първите се включиха в почистването на вила “АутистикА”, а вторите понаучиха българския жестомимичен език като участваха в организацията на специална игра и помогнаха за координирането на ЛГБТИ+ гейминг събитие.

Изморени, но доволни от добре свършената работа, клуб "Искра" позират край вила "АутистикА"

А хората, които често забравяме, получиха подкрепа и грижа от клуб “Искра”, които стартираха инициатива за размяна на писма с възрастни хора в домове; клуб "Белите ангели", които си организираха обучение с БЧК и гледаха филм срещу домашното насилие и клуб "Добротворци-Вършец", които си спретнаха ден за танци, в който децата от български и ромски етнос да се сближат и да научат повече едни за други.

След запознанството с екипа на БЧК,  дорброволците от "Белите ангели" са готови да чуят малко повече за филма срещу домашното насилие

Участниците в Купата на героите не забравиха и най-малките: цели три клуба участваха в националната кампания за “Капачки за бъдеще” за закупуването на детски линейки. Ето я мисията на клуб "Чавдарче 21", тази на "PTPI Делфините" и разбира се, на клуб "Искра".

Освен с рециклирането на капачки, клубовете доказаха, че истински се интересуват от природата и животните и по други начини. От клуб “Добряци” посетиха конна база и научиха повече за ежедневната грижа за животните там и почистиха плажната ивица в Аспарухово, а от “Доброволци СМГ” се включиха в събитие за борбата с климатичните промени.

Грижата за животните се оказва трудна, но забавна задача за клуб "Добряци"

Естествено, празниците и международните дни през месеца не останаха неотбелязани. По случай Международния ден на спорта, от клуб "Добротворци в действие" организираха масови игри на открито, от "Чавдарче 21" създадоха постер с мили послания за Деня на сърцето и подариха картички Деня на учителя, a от клуб "Млади дами" се включиха в Националния розов ден, свързан със Световния месец за борба с рака на гърдата. Няколко клуба пък се погрижиха да не забравяме Деня на народните будители - "PTPI Делфините" изработиха и раздадоха късметчета с техни цитати, а "Добряци" изработиха книгоразделители и ги раздадоха на първокласниците в училището и напомниха на другите ученици за празника със специални флаери.

Щастливи с новите си придобивки от клуб "Добряци", първолаците са развълнувани да изчетат всички книги на света

И понеже темата беше общностна грижа и подкрепа, учениците показаха истинско внимание и към няколко общности, обвързани от общ интерес. От клуб “Кошер на доброто” организираха събитие в памет на актьора, изиграл любим герой от Хари Потър, а “Доброволци СМГ” помогнаха за организацията на още три гейминг събития от Sofia Game Night: живо събитие за Among Us, работилница за програмиране и създаване на нови игри и вечер на най-старата логическа игра в света!

Едно нещо свързва всички тези мисии - доброволчеството. Да правиш добро без да искаш нищо в замяна. Именно това стои в основата на “Купата на героите”, в основата на човешката ни грижа един към друг. Затова клуб “Искра” решиха да популяризират доброволчеството като ценност чрез презентация в училище

Този месец беше изпълнен с вдъхновяващи и истински трогателни истории. Беше пълен с мисии, които ни носят сила, надежда и радост. Благодарим ви!

С нетърпение очакваме какво ще ни донесе ноември - или по-скоро какво ще ни донесете вие през новия месец.

Сърдечен поздрав,

Екипът на TimeHeroes

m