Разменяй писма с възрастни хора от домове, за да допринесеш за пълноценното им общуване

Разменяй писма с възрастни хора от домове, за да допринесеш за пълноценното им общуване

Клуб "Искра", НГДЕК "Св. Константин-Кирил Философ", София
Мисията е от 30 October 2022 до 30 June 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

След като се свързахме с агенция "Елпида" в Пловдив и изложихме пред тях нашата идея за разменяне на писма с възрастните хора там, те с най-голяма радост ни се довериха и ни предоставиха техните имена, както и кратко описание срещу всяко едно от тях, за да се запознаем накратко. Освен участници от нашия клуб, в инициативата се включиха както ученици, така и учители, един от които дори написа писмо на всеки един от 53-мата баби и дядовци! В първите си писма се представихме, някои добавихме малки подаръчета и картички, събрахме ги и ги изпратихме за празниците. А най-голяма радост беше, когато получихме отговор от персонала на дома. Прикачвам част от него тук: 

"Безкрайни благодарности за всичко което направихте за нас! Не знам дали можете да осъзнаете каква емоция имаше тази сутрин. Всички плакахме и момичетата, и момчетата, като си четяха писмата, и ние персонала, слушайки, а и четейки на тези, които не виждат! Нямам думи! Вие сте невероятни хора, толкова интелигентни и благородни! Искаме да поздравим първо вашите родители, че са отгледали и възпитали такива млади хора! После на вас, че сте възприели семейното възпитание и сте запазили бащини и майчини заръки, че с умиление говорите за детството си и вашите баби! Накрая бихме искали да поздравим вашите учители! Те са късметлии с такива невероятни деца! Браво!

Писмата малко ги забавих и не им ги дадох веднага, защото ни беше сполетял тежък сезонен грип и всичко живо беше на легло с високи температури. Днес е може би първият ден, в който сме малко по-добре и можем да се съберем и да четем." 

Освен това възможно най-мило съобщение, ни бяха предоставени и снимки от четенето на писмата! Няма да казваме колко много сме се радвали и просълзявали, гледайки ги! 

Благодарни сме за доверието и за възможността да кореспондираме с тези прекрасни хора! Очакваме с нетърпение отговор от самите тях скоро! 

Какво?

Още на една от първите срещи на клуб "Искра" се появи идеята учениците от доброволческия клуб да се свържат със старчески дом в България и да започнат кореспонденция чрез писма (физически, по пощата) с възрастните хора в него. Тъй като тази идея се хареса на всички, побързахме да я осъществим и започнахме да търсим подходящ дом за целта. Обърнахме се към дом за стари хора в Пловдив, който веднага откликна на нашата идея и отзивчиво ни предостави всичко, от което имахме нужда.

Всеки възрастен човек от дома ще получи писмо от ученик доброволец, а след това и ще изпрати отговор до своето другарче по писмо. Предвижда се кореспонденцията да се случва 1 път в месеца и от двете страни (тоест 1 изпратено и 1 получено писмо на всеки участник). 


Кога?

Както вече беше споменато по-горе, кореспонденцията ще се осъществява един път на месец. Все още не сме фиксирали точна дата, в която ще изпращаме писмата, но ако искаш да се включиш може да се свържеш с нас чрез по-долу изписаните контакти.  

Къде?

Писмата от всички ученици доброволци ще се изпращат заедно от името на доброволческия клуб "Искра" към Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин-Кирил Философ" до съответния дом. 

Нужна екипировка?

Молив, лист и плик за писмо :)

Защо?

С тази идея целим да допринесем за пълноценното общуване на възрастните хора в домовете за настаняване и да дадем смисъл и цвят в живота им. А в по-голям план и да докажем, че всеки човешки живот е ценен :)

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

За да участваш с нас в мисията, може да се свържеш с Десислава Цветкова, координатор на клуб "Искра", във Фейсбук https://www.facebook.com/profile.php?id=100087288826488 

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!