Равносметката за месец ноември: добри дела, вдъхновени от мрежата

Равносметката за месец ноември: добри дела, вдъхновени от мрежата

от TimeHeroes, 6 December 2021

“Купата на героите” отбеляза месеца, посветен на хората с увреждания, с 29 успешни мисии.

Време е за равносметка и след второто предизвикателство от сезон 2021/2022 в “Купата на героите”. Въпреки всички предизвикателства, породени от дистанционното обучение, доброволците в най-добронамереното състезание отново ни показаха, че няма невъзможни неща, стига да повярваш в себе си!

Този месец клубовете в мрежата отново поставиха рекорд и успяха да изпълнят цели 29 мисии. В рамките на ноември всички доброволци действаха заедно в подкрепа на хората с увреждания.

☀️ Научени уроци 


Героите от “Кошер на доброто” научиха повече за Брайловата азбука и машина

Поздравяваме допълнителните усилия на всички клубове, които се опитаха да разберат с какви проблеми се сблъскват хората с увреждания, поставиха се на тяхно място, както и се поинтересуваха с какво могат да бъдат полезни.

От ямболският отряд “Белите ангели” веднага се свързаха с местния център за младежи с интелектуални затруднения, попитаха управата от каква подкрепа има нужда, подготвиха малки подаръчета за тях и посетиха връстниците си на място. Най-ценни от всичко останаха разговорите и спомените за тази среща, която се надяваме да се превърне в традиция.


Ръчно изработени ангели за от сръчните доброволци в клуб “Усмивка” Вълчи дол

Четвъртокласниците от клуб “Чавдарче 21” от с. Чавдар отбелязаха Деня на толерантността, като изработиха специален постер. Героите от “Кошер на доброто” в Павликени пък посветиха три дни на хората със зрителни затруднения, което им помогна да придобият нова гледна точка и да влязат в чужди "обувки". В друга тяхна акция те поговориха и с ресурсен учител и се запознаха с различни образователни материали, които техните връстници със специални потребности използват във всекидневните си занятия. Ветераните от  клуб “PTPI Делфините” продължиха традицията си с онлайн срещи от миналата година, като проведоха поредната такава с активист, който се бори за равни права на хората в увреждания в Гърция.

Клуб “Бялата лястовица” - Кърджали подготвиха презентация, с която научиха повече за етичните правила, които всички трябва да спазваме, когато помагаме на хора с увреждания по темата.

Добра работа, герои! ✨

Добри дела вдъхновени от мрежата 🤗

Изключително много ни зарадваха всички инициативи, организирани и вдъхновени от миналогодишната акция на клуб “Усмивка”, идеята на която беше да подкрепи техни връстници със специални образователни потребности.

Тук момичетата от “Млади дами” от ПГАВТ "А. С. Попов" в град София действаха на няколко фронта – направиха презентация пред осмокласници, разговаряха надълго и нашироко с различни ресурсни учители,  за да разберат какви са нуждите на връстниците им, и подготвиха различни подходящи помощни материали и рисунки, с които да ги подкрепят.


Клуб “Млади дами” София изработиха комплекти образователни материали за техни съученици със специални образователни потребности.

От клуб “Усмивка” пък пренесоха нещата на следващото ниво, като създадоха видеоурок, който може да бъде използван от техните съученици.


Всеки жест на добрина е с огромно значение

Много доброволци решиха да се включат в месечното предизвикателство, като измайсторят картичка, рисунка, запишат сърдечно пожелание или изпратят малко подаръче на деца и младежи от центрове за деца с увреждания.


Четвъртокласниците от “Чавдарче 21” с пожелания и картички в подкрепа на техни връстници

Тук сред най-активните бяха “Следвай ме” и “Делфините” от Варна, които обединиха сили и за пореден път проведоха обща акция, с която събраха и изпратиха подаръци.


Делфините и Следвай ме по време на съвместната им акция

Бялата лястовица” и “Усмивка” изработиха специални сувенири, с помощта на които да вдъхнат топлина и светлина за предстоящите празници, клуб “Чавдарче 21” записаха специален видеопоздрав, а героите от “Деца с големи сърца” изпратиха книги до своите връстници, както и обновиха училищния книжен фонд.

Изложбата, която доброволците от клуб “Да направим добро” в Златица организираха, ни трогна истински! В продължение на цели две седмици героите помагаха на техни съученици със специални нужди да създадат своите творби на изкуството, след което ги подредиха в шарена изложба в училище.


Какво още?


Кадър от инициатива на клуб "Кошер на доброто", ОУ "Свети Климент Охридски", Павликени

И да не помислите, че не сме забелязали и останалите мисии – поздравяваме и всички герои, които отбелязаха Деня на будителите по всевъзможни начини – от вдъхновяващи послания, крилати фрази и късмети, до популяризирането на четенето на книги. От “Добро сърце” Кюстендил се включиха и в акцията за създаване на библиотеки в болниците с изпращане на много ценно дарение от любими книги.

“Климент-доброволци” пък организираха ежегодната си акция “Замеси се с нашата кауза”, с която в рамките на три дни приготвяха хляб и усетиха магията му, а приготвената продукция – цели 150 хляба – дариха на местната услуга Социален патронаж.

Изключително дейни бяха този месец и “Деца с големи сърца”, които ни сразиха с акцията си за поставяне на аптечки по екопътеката “Искър-Златна Панега”.


Клуб "Деца с големи сърца", СУ "Алеко Константинов", Луковит след акцията “Постави аптечка на екопътеката "Искър-Панега"

И за финал се спираме на страхотна инициатива на клуб “Пей сърце”, които почистиха и подредиха книгите в местната библиотека в село Славяново.


Доброволците от “Пей сърце” Славяново в подкрепа на местната библиотека

Нищо не ни е убягнало – всеки е взел точки според заслугите си. 

Междувременно класацията се променя ежедневно, но за нас е важно следното: че независимо от обстоятелствата и от точките, всеки клуб намира мотивация да продължава, защото вярва в доброто. 

Както знаете, и ние винаги оставаме насреща!


Сърца за вас!

TimeHeroes


m