Влез в "обувките" на незрящ човек и разбери повече за предизвикателствата в ежедневието му

Влез в "обувките" на незрящ човек и разбери повече за предизвикателствата в ежедневието му

Клуб "Кошер на доброто", ОУ "Свети Климент Охридски", Павликени
Мисията е от 22 November 2021 до 24 November 2021
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Три дни посветихме на хората със зрителни затруднения. Сблъскахме се с нова гледна точка и влязохме в чужди "обувки". В първия ден от нашите инициативи изгледахме множество материали посветени на незрящите хора. Запознахме се с куче водач и неговите златни правила, какво е хубаво да правим или да не правим, за да му помогнем. Поговорихме за Луй Брайл и неговото писмо. Видяхме Брайлова машина и всеки успя да пише на нея. Във втория ден излязохме на открито. Преговорихме си правилата за безопасност на движението по пътищата и със завързани очи по двойки се разходихме и пресичахме пешеходните пътеки в района на училището. След това обсъдихме новите емоции и чувства, които се породиха след малко страшното и неизвестно преживяване. В третия ден всеки получи своето име на брайлово писмо. Дешифрирахме фрази изписани чрез точиците на Брайл, което се оказа много интересно и забавно. Побудихме интересни емоции и въпроси и може би си помогнахме да разбираме по-добре хората в подобно положение.

Какво?

С грижа за незрящите и хората със зрителни затруднения, ще организираме инициатива в която да се запознаем с тях. 

В първия ден от инициативата ще гледаме няколко клипчета, за да получим повече информация: за хората, кучетата, точките и буквите, белия бастун, за емоцията и добрината. Ще видим и пипнем Брайлова машина. 

По време на втория ден ще обуем обувките на хората със зрителни затруднения. Ще пресичаме пешеходни пътеки в района  на училището по двойки, като ще се редуваме кой да носи превръзка на очите. 

На третия ден с помощта на Брайловата машина ще разчетем фрази и изрази. И всеки ще получи името си написано с Брайловата азбука. 

Мисията ни има за цел да сме по-запознати, по-разбиращи и по-добри с всички хора. 

Кога?

22.11.2021 - 13.00 - 14.30 ч (1.30 ч.) 

23.11.2021 - 13.00 - 14.00 ч (1.00ч.)

24.11.2021 - 13.00-14.00 ч (1.00ч)

Общо: 3.30 ч

Къде?

Провеждане в училище ОУ "Свети Климент Охридски" - гр. Павликени 

Пешеходни пътеки около училището. Не е необходим транспорт. 

Нужна екипировка?

Всички материали са осигурени от училището. Не е необходимо друго освен усмивка и желание. 

Защо?

Малцина от нас са се срещали с хора с нарушено зрение. Когато човек не знае, е много лесно да съди и да е неразбиращ. Колкото повече научаваме, толкова по-лесно ще ни е да разбираме и помагаме. Да бъдем толерантни и добри. 

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

За връзка : Ники Г.  gentalman@abv.bg , Илина Д.  poisonous_ivy@abv.bg 


Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!