Подготви и запиши видеоурок, подходящ за деца със специални потребности

Подготви и запиши видеоурок, подходящ за деца със специални потребности

Клуб "Усмивка", СУ "Васил Левски", Вълчи дол
Мисията е от 18 ноември 2021 до 25 ноември 2021
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Поредната мисия на доброволците от клуб "Усмивка" премина в трескава подготовка на материали, видеозаписи и домашно приготвени дребни сладки, посветени на децата със СОП в нашето училище.

Предизвикателството да влязат в ролята на учители приеха доброволците Мирела, Цвети, Ния, Гери, Дамян и Мира. В подготовката на наградите се включиха Ани и Дани, a в аранжирането на подаръците дойдоха на помощ Илияна и Жаси. Ния и Дамян подготвиха уроци по математика, Мирела и Мира бяха логопеди, а Гери и Цвети - психолози. След като получиха указания от учителите - ресурсно подпомагане, те подготвиха материалите сами у дома, а видео уроците записахме заедно в клуба. С монтажа на отделните видео клипове се зае Цвети. Останалите доброволци подготвиха нагарадите като аранжираха торбичките със стикери "усмивки" и стикери "доброволец" и завързаха с цветни ленти. Уроците бяха проведени от ресурсните учители в присъствието на координатора на клуб "Усмивка", който направи необходимите за мисията снимки.

Децата бяха приятно изненадани от необичайните уроци, а учителите - очаровани от работата на доброволците. Така клуб "Усмивка" записа още една успешна мисия с децата със специални образователни потребности.

Какво?

Клуб "Усмивка" е с традиции в съвместната работа с децата със специални образователни потребности.

В първата ни мисия с тях изработихме заедно коледни картички и играчки за елха, след това ги продадохме на традиционния училищен Коледен базар и със събраните средства им подготвихме коледни торбички с лакомства.

Втората ни мисия беше посветена на съвместното изработване на великденски сувенири, които продадохме на училищния Великденски базар и спечелените средства подарихме на ресурсните учители да закупят материали за обучението с тях.

Третата ни мисия беше миналата година, когато нямахме възможност да работим заедно. Тогава просто изработихме помощни материали и ги подарихме на учителите по ресурсно подпомагане.

Какво да направим сега за тях? Отново срещите са забранени. След като поставих задача за мислене, доброволците от клуба започнаха трескаво да мислят за поредна мисия с тях. Имаше различни идеи, но тази за видеопоздрав с връчване на награда - домашно приготвени лакомства, изкристализира в идеята за мисия, в която доброволците ще влязат в ролята на учители по ресурсно подпомагане, ще подготвят материали и реализират видеоурок, който ще бъде проведен с помощта на учителите ресурсно подпомагане в рамките на техните учебни часове.

Предизвикателството е голямо. Предстои разговор с учителите на децата със СОП за избор на деца и теми на уроци, а след това подготовка на материали и записване на видеоуроци. Успех, доброволци!

Кога?

Мисията се провежда в няколко дни - подготовката на материали и вкусотии в домашна обстановка (19-22.11), записване на видео уроците - 23.11 след учебните часове и аранжиране на наградите (от 14 до 18 часа), провеждане на уроците и връчване на наградите - 25.11. 

Къде?

В училище СУ "Васил Левски", гр. Вълчи дол.

Нужна екипировка?

Материалите се изработват в домашна обстановка.

Защо?

Децата със СОП са вече сред нас, в основните и средни училища. Те са завинаги изведени от специализираните институции. Трябва да се интегрират и социализират. Те трябва да приемат нас и ние тях. Трябва да се научим да живеем заедно, да бъдем толерантни и приемащи различните от нас. Точно такива са доброволците от нашия клуб. И те ви призовават да ги последвате в поредната им мисия по толерантност и взаимопомощ. Направете го. Чувството на удовлетворение от направеното добро е неописуемо.


Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържи се с Мария П. - координатор


Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!