Подготви учебни материали в помощ на деца с увреждания

Подготви учебни материали в помощ на деца с увреждания

Клуб "Млади дами", ПГАВТ "А. С. Попов", София
Мисията е от 22 November 2021 до 30 November 2021
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

През месец ноември успешно се включихме в мисията "В помощ на хората с увреждания". Реализирахме своята идея, която беше да изработим помощни материали за ресурсния учител в 113-то СУ "Сава Филаретов", град София. Първо проведохме разговор с него и попитахме от какво имат нужда за работа с тези деца. Оказа се, че ако направим различни букви,цифри,рисунки на сезони,коледни картички и табло с таблицата за умножение ще бъдем от полза най-много в работата с тях. Момичетата веднага се заеха с приготвянето на тези материали, като координаторите разпределиха коя девойка, какво конкретно да направи. Всички получени материали накрая бяха страхонти. Едно от момичетата направи и допълнителни карти с фигури и числа по математика за по-лесно усвояване на геометричните фигури и смятането до 10. Цифрите бяха изработени по- нестандартно, като табелки отново с цел по-лесна употреба. 113-то СУ "Сава Филаретов"го знаем и имаме координати на ръководството му, защото в момента нашите ученици от гимназията временно учат в сградата на това училище,поради ремонтни дейности на нашето училище. Запознахме се с техните ученици, които се оказаха ученици от различни възрасти с много и най-различни по вид и степен увреждания. Решихме да помогнем на тези деца, защото ги познаваме и най-добре знаем колко трудно е да си различен и то в училище! Благодарим на ръководството на 113-то, че ни даде тази възможност! Нека повече се замисляме за хората около нас, които са различни и нямат възможностите, които ние имаме. 

Освен помощта за 113-то училище,осъществихме и информационна кампания сред ученици в нашето училище, за това какво значи да имаш увреждания. Двама от героите на клуба ни направиха презентации за хората с увреждания, която изнесоха онлайн в три осми класа. Отзивите бяха много интересни,получиха се дискусии и се радваме,че привлюкохме вниманието на по-малките ученици на тази важна тема.

Какво?

Нашият клуб реши да се включи в ноемврийската мисия "В помощ на хората с увреждания", като помогнем на деца с увреждания. Идеята ни хрумна от реализирането на подобна кампания в друго училище, която видяхме публикувана в сайта на Time Heroes. Хареса ни идеята да изготвим сами материали в помощ на ресурсния учител, който се занимава с деца с увреждания.

Тъй като в момента нашето училище е в ремонт и не можахме успешно да стартираме учебната година, трябваше да ни преместят в друга сграда, а именно в тази на 113-то СУ "Сава Филаретов" град София. Там учениците са само първа смяна на училище, а нашите минаха втора.


Откакто сме там забелязахме, че в това училище  преобладава етническо население и децата на 95% са със увреждания от всякакво естество. Ето защо, когато решихме да правим материали в помощ на учителя се сетихме, че можем да помогнем на ресурсния учител в това училище. Свързахме се с него, той ни каза, че ще се зарадва, ако нашите ученици изработят някакви материали, свързани с обучението на тези деца, както и коледни картички, на които децата също ще се зарадват! Така решихме да действаме и да подарим усмивки на тези деца! Освен това темата ни се видя и много подходяща за дискусия в часовете на класа.

Заедно взехме решение да направим презентация за децата с увреждания и да разкажем повече за тях. Момичетата изготвиха такава презентация, която ще представят в седмицата от 22-ри до 26-ти ноември в 8-ите класове в часа на класа. Тъй като в 8. клас преценихме, че учениците най-много биха се впечатлили от нашите разкази, затова решихме и това да ни е таргет групата. 

Кога?

Мисията ще се проведе от 22 до 30 ноември.

Къде?

Мисията ще се проведе в град София. Ще посетим 113-то СУ "Сава Филаретов" училище в град София.

Нужна екипировка?

Не е необходима екипировка.

Защо?

Важно е повече ученици да знаят за децата с увреждания и да ги приемат, защото всички деца заслужават да са щастливи. Всяко дете, независимо дали е здраво или със здравословни проблеми, заслужава да е усмихнато и да се чувства важно и прието! Надяваме се да допринесем за това!

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Всеки,който желае да се включи може да види съобщението ни във фейсбук страницата на клуба!

https://www.facebook.com/mladidami5Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!