Празникът е празник, когато помагаш на другите: Как премина месец април в Купата на героите?

Празникът е празник, когато помагаш на другите: Как премина месец април в Купата на героите?

от TimeHeroes, 4 May 2022

Април може да ни изненада с няколко дъждовни (че дори и снежни) дни, но едно беше сигурно - отново ни доказахте, че всяко време е хубаво, когато правиш добро! Мисиите (и бяха разнообразни и креативни, а отдадеността, която демонстрираха - направо заразителна!

Едно птиченце ни каза, че инициативите ви този месец са главозамайващите 40! 🤩

A сега хайде да запретнем ръкави и да скачаме в разказа за месец април!


Великденски трепети 🐣

На прага на най-светлия християнски празник, цветни картички и яйца с кауза потеглиха в подкрепа на различни мисии, за да зарадват хора в неравностойно социално положение.

Клуб “Измирлиевчета” организира цял благотворителен великденски базар, на който главни герои бяха техните ръчно направени великденски картички, украса, както и вкусни домашни кексчета. Всички набрани средства от тяхната продажба бяха дарени в подкрепа на самотни възрастни хора.

Клуб “Белите ангели” също бяха вдъхновители и организираха благотворителен базар в училище. В него взеха участие всички ученици с ръчно изработени великденски вкусотии, както и с чудесни картини и декорации на пролетна тематика.

Моменти от базара на клуб "Белите ангели" 


Героите от клуб “СъединенИ” също зарадваха възрастните хора от дома в Сливен с шарени и разноцветни ръчно изработени картички. Те лично занесоха творенията си до новите им собственици и изнесоха за тях мини концерт със стихчета и песни по случай Великден.

Клуб “Усмивчици в клас” пък грабнаха боите и четките и заедно сътвориха красиви великденски яйца, които след това раздадоха на хора в неравностойно социално положение от село, близо до гр. Разград.

Творчески бяха настроени и от клуб “Деца с големи сърца”, които през цялата пролетна ваканция твориха различни декорации и с тях се включиха в организирания великденския благотворителен базар в Луковит.

Акцията на малките героит от клуб "СъединенИ" предизвика незабравими емоции


Мотивирани да помогнат, и тази година от клуб “Усмивка” направиха всичко възможно, за да осъществят ежегодната си кампания и да раздадат хранителни продукти на самотни възрастни хора във Вълчи дол и околностите. Техният мастърплан беше безупречен - първо участваха на благотворителен базар, за да съберат необходимите им финансови средства, а след това със сумата закупиха хранителни продукти за великденската трапеза. За финал се превъплътиха в пощальони на доброто, разделиха се на две групи и обиколиха всички набелязани домове, носейки им дарове, вълнение и великденска радост. 

А пък от клуб “Агенти на доброто” насочиха вниманието ни към по-малките и направиха великденски картички с мисия, които изпратиха на деца със специални потребности.

Клуб "Усмивка" за пореден път беше повод за усмивки


Зелени дни и любов към природата 🌲

Този месец всички обърнаха поглед и към темата за опазването на околната среда. Призивът беше ясен и вдъхновяващ - да се грижим за планетата, защото тя е нашият единствен дом. Макар и Денят на Земята да е само един, клубовете  не се поколебаха и цял месец трупаха зелени точки в полза на природата.

Клуб “Кошер на доброто” от своя страна засадиха 35 фиданки и спомогнаха за облагородяването на жилищна зона в гр. Павликени. Спомощта еколог и лесничей към община Павликени, те научиха повече за залесяването и отглеждането на дървета и тепърва ще се впуснат в дългосрочно приключение да се грижат за тях

По случай Деня на Земята, клуб “Героите от Перистера” пък тестваха своите познания по темата за екология и участваха в училищното състезание “Земята - пази я!”. Героите се представиха чудесно и спечелиха грамота. Те се включиха и в инициатива по озеленяване на пространствата около училище. Освен това клубът прие предизвикателството на кампанията “Екоучилище”, организирана от ЕКОПАК и Община Пещера, и предстои да се  впуснат в състезание за най-много разделно събрани отпадъци. 

Клуб “Чавдарче 21” изработиха и супер постер с различни съвети как да помагаме на природата. Той беше гордо закачен на информационното табло в училището им. В допълнение, героите от клуба смело се превърнаха в едни истински млади ботанисти. Те засадиха 30 фиданки в местността "Радов гроб”, за които поеха ангажимента да се грижат в бъдеще.

Героите от клуб "Чавдарче 21" в действие 


Клуб “Измирлиевчета” отправи своите топли послания към планетата и към нейните обитатели чрез инициативата “Най-дълга рисунка”, организирана от Младежкия дом в гр. Горна Оряховица. За участието си героите получиха грамоти и растение, за което да се грижат в класната стая. Само няколко дни преди това пък героите от клуба посетиха и горския разсадник „Джулюница“, а по време на дългата си  разходка там те научиха повече за горския живот, засадиха борови семена и накрая изработиха красиви картички от материали, събрани в гората.

Героите от клуб “Деца с големи сърца” пък подходиха към тематиката за опазване на околната среда артистично. Те почистиха зелените пространства около гр. Луковит, като внимателно запазиха всички намерени изхвърлени капачки. С тях направиха шарена инсталация, символизираща човека-пазител на гората. За целта доброволците избраха и чудесна локация, на която да я позиционират,така че да служи като напомняне да се грижим за природата. 

Клуб “Априлци за доброто” също бяха непоколебими. Освен че засадиха 5 норвежки клена, 4 ясена, 3 явора и много цветя в двора на училището си, те се включиха и в кампания за рециклиране на батерии с организирани от тях пунктове в училище.

Младите артисти от клуб "Деца с големи сърца" и тяхната чудесна инсталация


Чело коте книжки…📚

Най-хубавото на това да си доброволец е, че със сигурност никога няма да ти е скучно! Един ден ще садиш дръвчета, на следващия ще участваш в маратон по четене. Месец април е изпълнен с чудесни дати. Една от тях е празникът на книгата, който упорито ни припомня за важността и удоволствието от това да четем. Вдъхновени, героите от “Купата” се заеха да ни пренесат в магическия свят на книгите чрез редица интересни мисии. 

Клуб “Героите от Перистер” се качиха на крепостта Перистер и участваха в колективен маратон по четене, част от националната кампания “Походът на книгите”.

Клуб "Героите от Перистерa" готови за старт на маратона по четене


Героите от клуб “Деца с големи сърца” пък използваха Международния ден на детската книга, за да ни върнат към любимите детски спомени и по-конкретно един специфичен герой - а именно Мечо Пух.  В продължение на два часа героите разговаряха с преминаващите хора в центъра на гр. Луковит, раздаваха ръчно написани цитати от книги и четоха откъси от книгата на Милн, разкриващи забравени мъдрости.

Клуб “Кошер на доброто” също беше настроен на литературна вълна. Доброволците почетоха на по-малки деца и ученици със специални образователни потребности. След това пък прекараха един ден в местната библиотека, където помагаха на библиотекарите. И не на последно място, дариха книжки на отворената библиотека в зоопарка в Павликени.

Героите от "Кошер на доброто" в ролята си на библиотекари, заснети от Денислав Стойчев


Героите не забравиха и за…

…правата на човека и важността да сме активни граждани. 

Клуб “Измирлиевчета” организираха не един, а цели два урока на тема правата на човека и правата на децата. Героите работиха в екип и развиха умения да представят на останалите наученото по интересен, креативен и игрив начин.

Клуб “Деца с големи сърца” също споделиха своите знания с по-малките и организираха урок на тема правата на човека. В презентацията си, те бяха включили и различни ролеви игри.

Клуб "Измирлиевчета" ни показават, че ученето може да е забавно


В разгара на текущите глобални събития, клуб “Backpack Heroes” подготвиха и цяла информационна кампания за активизма. Чрез различни интерактивни плакати те запознаха съучениците си с темата за активно гражданско участие и правата на човека. А пък героите от клуб “Усмивка” изнесоха урок на по-малките си съученици, чрез които им разказаха за това какво е хуманитарна криза и какво се случва с правата на човека по време на такава. 

По темата за правата на човека, дамите от клуб “Усмивка” се фокусираха върху правата на жените и направиха информационен постер за най-влиятелните феминистки в България и света. Постерът вече е незаменима част от интериора на фойето на училището им.

Един от страхотните постери от кампанията на клуб "Backpack Heroes"


Клуб “Усмивчици в клас” също бяха вдъхновени от темата за правата на човека и символично отпразнуваха едно от тях - а именно правото на здраве. По случай Световния ден на здравеопазването, те организираха спортен ден в местния парк. Малките герои, заедно със съучениците си, участваха в различни спортни игри и състезания и същевременно информираха разхождащите се в парка хора защо е важно да се спортува. Ден на доброто здраве, изпълнен с щафетни игри и турнири, организираха и клуб “Априлци за доброто”. Те дори успяха да навият възрастните да участват!

Веселиe и състезателен дух по време на деня на доброто здраве, организиран от клуб "Априлици за доброто"

Няма да пропуснем и да споменем за сериозната подкрепа от клубовете “We Are HEREoes”“Кошер на доброто”, “Измирлиевчета” и “Героите от Перистера” към пролетното издание на националната кампания “Капачки за бъдеще” Както и чудесната инициатива на PPTI Делфините, които се погрижиха за доброто и весело начало на месеца април като раздадоха ръчно написани късметчета на варненци.

Клуб "Усмивка" гордо позира до своя постер на тема феминизъм

И за финал искаме само да ви споделим, че след такъв разноцветен и вдъхновяващ разказ, трудно ще скрием широките усмивки, лепнали се на лицата ни. Благодарим ви!

❤️❤️❤️m