Посети местния горски разсадник и засади дръвче

Посети местния горски разсадник и засади дръвче

Клуб "Измирлиевчета", СУ "Георги Измирлиев", Горна Оряховица
Мисията е на 21 April 2022
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

"Аз обичам гората"

  Седмицата на гората е професионален празник на лесовъдите и служителите в горите. Провежда се ежегодно в началото на месец април. Тази година събитията се проведоха под мотото "Аз обичам гората". По покана на своите приятели от ДГС Горна Оряховица, Измирлиевчетата от III“в“ клас посетиха "Горски разсадник" в с. Джулюница. Посрещнаха ги директорът инж. Мила Стоянова и лесовъди от стопанството. Домакините бяха подготвили много интересни беседи, игри и изненади. За начало всяко дете си направи бадж от дървено кръгче. Лесовъдите ги запознаха с маркировката в гората и по нея те стигнаха до мястото за първата игра. Там научиха как се сади гора, по какъв начин се самозасаждат дърветата, кога и как се прорежда гората. По маркировката продължиха до мястото, където научиха кои са обитателите на гората, как и с какво се хранят и как оцеляват. Видяха следи от благороден елен, белези, които е оставил докато си "чеше" рогата и истински рог на елен. Следващото място, на което се спряха, беше мястото, където се отглеждат в контейнерчета борови фиданки. Засяха борови семенца и си пожелаха на есен да посадят готовите фиданки. Гостуването из разсадника продължи със забавни игри, от които малчуганите научиха още интересна информация за горските обитатели. В края на разходката изработиха красиви картички от материали, събрани в гората. Всяко дете получи от инж. Стоянова подарък - борова фиданка, която да засадят в домашните си градинки, семенца от бор , с указания как се засаждат и помагалото "Лесовъд за един ден". Получиха 3 брезичики, които децата засадиха в училищния двор. Цялата мисия бе заснета от професионален фотограф от екипа на "Купата на героите" , част от спечелената в края на месец февруари награда.

Какво?

Лесовъдите от ДГС Горна Оряховица организират Ден на отворените врати за ученици в горски разсадник „Джулюница“. Ще посетим разсадника, където лесовъдите ще ни разкажат как се възобновява гората и ще ни покажат как отглеждат младите фиданки в разсадника. Празникът ще продължи с образователни игри на открито, чиято цел е да събудят интереса на подрастващите към опазването на гората и природата. Засаждане на дръвчета.

Кога?

21.04. от 10 часа

Къде?

Разсадник с. Джулюница, транспорт - с личните автомобили на родителите.

Нужна екипировка?

Всичко е осигурено от ДГС Горна Оряховица

Защо?

Горите са природно богатство на планетата, на което дължим не само чистия въздух и вода, но те са и естествена среда за живот на множество растителни и животински видове - около 80% от биологичното разнообразие на Земята. Горите са една от основните екосистеми на планетата. Дървесните гори покриват около 9,4% от площта на Земята и 30% от площта на сушата, като в миналото са покривали дори до 50% от нея. Около 90% от цялото биоразнообразие на сушата е концентрирано в горите. Поддържането на горите е от решаващо значение за бъдещето на човечеството. Никога не е твърде късно, за да научите повече за горите, както и да възпитате у децата си любов и уважение към природата.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържи се с К. Енчева


Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!