Стъпка напред към по-активно и ангажирано общество: Как премина предизвикателството “Гражданско образование”?

Стъпка напред към по-активно и ангажирано общество: Как премина предизвикателството “Гражданско образование”?

от TimeHeroes, 7 March 2022

Този бурен февруари беше истинско доказателство за това колко е важно да бъдем част от едно задружно и будно гражданско общество. Успешно обединихме сили и насочихме поглед към  настоящите социални проблеми. Взаимно се мотивирахме да променим средата към по-добро. Месечното предизивикателство, което проведохме в партньорство с Европейската комисия и като част от тяхната кампания #БуденЛиСи, ни вдъхнови да научим повече за гражданското образование, за различните форми на гражданско участие, както и за основни принципи в обществения живот. 


В средата на месеца проведохме и среща с Асоциация дебати България. Те ни разказаха за основите на добрия дебат и неговата роля в активното гражданско общество. В допълнение обсъдихме как това да споделяш мнението си с някого по градивен начин, ни помага да отстояваме позицията си и развива както критичното ни мислене, така и уменията ни да говорим пред публика. 

А сега, герои, да видим какви ги сътворихте и този месец! 🤩

Мартенички за всички

Много от вас този месец изработваха мартенички в подкрепа на различни благотворителни инициативи. Клубовете “Кошер на доброто”, “Априлци за доброто”, “Деца с големи сърца”, “Героите от Перистера” и “Изгрев” дариха своите произведения на най-малките герои, подкрепени от фондация Нашите недоносени деца. Клуб “Усмивчици в клас” и техните ръчно изработени мартенички пък участваха в националната кампания Мартеница аз ти връзвам, като дарените от тях мартенички зарадваха деца и възрастни хора от социални институции. Клуб “Измирлиевчета” дадоха възможност на мартеничките си да намерят нови собственици чрез благотворителен базар и дариха набраните средства на сдружението Различни, но равни което се бори за равнопоставеност на децата с различни физически и умствени увреждания.

Герoите от Деца с големи сърца покзват мартеничките си

Един розов ден

Този месец в календара на отдадения доброволец присъстваше важно събитие, а именно Денят за борба с тормоза в училище, по-известен като Денят на розовата фланелка. Над 10 клуба предприеха различни и креативни инициативи, чрез които ясно заявиха “НЕ” на вербалното и физическо насилие в класната стая.

Клуб “Кошер на доброто” и “Априлци за доброто” проведоха информационни кампании чрез чудесни ръчно изработени постери, значки и стикери. Информационни и интерактивни презентации изнесоха и клубовете “Да направим добро” и “Деца с големи сърца”, като запознаха дори и най-малките си съученици с темата.

Кошер на доброто раздадоха информационни листовки

Клуб “Измирлиевчета” си поговориха с училищния психолог, а след това заедно създадоха информационна книжка "Спри насилието”, в която учениците могат да научат повече за различните форми на тормоз. Творчество не липсваше и при клуб “Героите от Перистера”, които съчиниха своя приказка за тормоза в училище със заглавие „Добрите думи живееха в задружно семейство“ - всеки герой даде своята идея за това как да продължи приказката и какъв да бъде нейният край. Така героите показаха отлична екипна работа и доказаха, че всеки глас трябва да бъде чут.

Хубавото време позволи на много от клубовете да излязат навън и да отпразнуват повода, като пуснат розови балони. А пък клуб “Чавдарче 21” успяха да организират цял танцов флашмоб.


Гражданско образование, кметски избори и дебати

През февруари ни напомнихте и защо е важно да сме активни граждани. За своята първа инициатива клуб “We are HEREoes” подготвиха дискусионен урок за правата, възможностите и задълженията на хората в България, който изнесоха пред ученици в прогимназиален етап. След урока даже имаше викторина с награди и всеки, отговорил правилно, спечели малко лакомство!

Клуб “Кошер на доброто” също помогна на по-малките си съученици да разберат повече за гражданското участие, гражданското общество и образование чрез видеоурок от Уча.се, последван от дискусия, модерирана от доброволците. Открит урок за важността на отстояването на мнение и гражданска позиция представиха и клуб “Белите ангели”.

Героите от Белите ангели внимателно провеждат своя урок

Темата за това колко е важно да се аргументираш конструктивно беше на фокус и в други инициативи. Клуб “Измирлиевчета” предизвикаха своето геройско, критично мислене, използвайки иновативния Метод на шесте шапки, който разделя мисленето на шест различни режима, всеки представен от различен цвят шапка. Клуб “Млади дами” пък провокира своите съученици, като организира цяло състезание по дебати, в което отборите дискутираха въпроса дали са за, или против носенето на униформи в училище. Победителят се определи от назначено жури, включващо ученици и преподаватели. Кой спечели ли? Макар и с малка разлика, “победител” в този словесен двубой се оказа отборът, който защитаваше тезата, че униформите не трябва да са задължителни.

Клуб “Усмивка” пък разказа на съучениците си повече за различните видове демокрация и смело демонстрира как протича един изборен ден, организирайки свои избори за кмет. Шест доброволци влязоха в ролите на кандидат за кмет на гр. Вълчи дол, а целият клас упражни правото си на вот.

Клуб “Бялата лястовица” насочи вниманието ни към необходимостта да познаваме институциите на държавата. Те организираха среща, на която обсъдиха как да постъпим при спешни ситуации и запознаха останалите с отделите в общината, където можем да подадем жалба или да сигнализираме за нередности.

Словесен двубой беше организран от клуб Млади дами


И този месец няколко клуба с право ни припомниха, че грижата за природата е наше задължение 365 дни в годината. Клуб “СъединенИ” почистиха двора на училището и градинките в близост, както и засадиха дръвчета на площад Левски в гр. Сливен. Четириногите ни приятели също получиха заслужено внимание - клубовете “Златно сърце” и “Агенти на доброто” прекараха незабравимо време с кучетата в общинските приюти в Пловдив и в Богров.

Вдъхновени от месечното предизвикателство от януари, клуб TEAM HEROES подкрепиха хората, търсещи закрила в България чрез кампания за набиране на дрехи и играчки. Инициативата продължи през целия месец февруари, а даренията бяха изпратени на Съвета на жените бежанки в България.

Като за финал искаме да ви кажем едно голямо “Благодаря!” с инициативата на героите от клуб “Усмивчици в клас”, които отбелязаха Деня на майчиния език, като научиха и изрекоха думата "Благодаря" на различни езици. 

Имате едно голямо благодаря и от нас! ❤️

m