Изнеси урок на тема "АКТИВНИ гражДАни" и организирай викторина за класа

Изнеси урок на тема "АКТИВНИ гражДАни" и организирай викторина за класа

Клуб "We Are HEREoes", Гимназия "Американски колеж в София", София
Мисията е от 25 February 2022 до 4 March 2022

Как премина мисията?

Урокът по Гражданско образование, изнесен в ЧОУ “Д-р Петър Берон” в сряда (02.03.22) и в петък (04.03.22), на тема “АКТИВНИ гражДАни”, съпроводен с интерактивна игра и тематична викторина, премина успешно и беше интересна задача както за участващите доброволци, така и за децата-участници.

Беше истинско предизвикателство да синхронизираме програмата според различната заетост на доброволците, но благодарение на общите усилия и взаимни компромиси, успяхме да се съобразим с всички и да включим повече хора. Някои от нас се заеха с подготовката, други изнесоха урока в два различни дни спрямо възможностите си. Така достигнахме до повече малки граждани като посетихме два класа.

Уроците и в двата дни минаха блестящо - децата обогатиха знанията си, научиха правата и задълженията си като граждани, дискутираха, участваха в тематична игра и се състезаваха във викторина на знанията. Всички много се забавляваха и изпитаха истинско удовлетворение, когато даваха верни отговори, подплатени със скромни награди - малки лакомства.

Преди самото посещение в училището, разбира се, трябваше да се подготвим добре за предстоящата ни среща с малки деца. Затова като координатор на клуба съм много благодарна на участниците, които не можаха да присъстват на урока, но положиха огромни усилия, за да изготвят необходимите материали. Трябва да отбележа, че две момичета направиха чудесна презентация по темата, чиято основна идея наблягаше на това да бъдем активни граждани. Едно момиче се зае с изготвянето на въпросите за дискусията и подготви материалите за интересна игра, свързана с наученото. За финал на интересния час друго момиче създаде викторината и закупи малките лакомства за наградите.

В сряда, 02.03.2022 г. две десетокласнички изнесоха урока пред петокласници (5 в клас), а в петък, 04.03.2022 г. две единадесетокласнички изнесоха урока пред шестокласници (6 б клас). Всички ние бяхме впечатлени от уменията на прогимназиалните ученици да водят активна и смислена дискусия. Отговорите им бяха изчерпателни и верни, което е показател, че са слушали внимателно и темата наистина ги е развълнувала. Все пак на този училищен етап в час не се застъпват подобни знания, а в днешния динамичен свят децата се вълнуват от по-актуалните въпроси на ежедневието. Останахме приятно изненадани, че голяма част от тях са наясно с управлението на държавата ни и познават основните фигури на властта. Радваме се, че ни се отдаде възможността да се запознаем с всички тези любознателни деца, които са бъдещите АКТИВНИ гражДАни на нашата страна. Благодарни сме и на класните ръководители и учители, които ни съдействаха както в организацията на самата ни среща с децата, така и по време на самия урок. Освен това сме очаровани от поканите, които получихме от други учители да посетим и техните класове, ако подготвяме подобни инициативи в бъдеще, защото децата от различните класове са чули за успеха ни сред техните съученици и са се обърнали към техните учители с молба да посетим и тях.


Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!