Най-успешната година в “Купата на героите”... Засега

Най-успешната година в “Купата на героите”... Засега

от TimeHeroes, 25 July 2022

Както се казва, сговорна дружина всичко повдига - дори чаша.
Снимка: Денислав Стойчев

Здравей! Това е пряко включване от един следобед през юли, когато нашият екип най-накрая успя да седне и да хвърли малко светлина върху всичко невероятно, което се случи в състезанието “Купата на героите” през неговия втори сезон през 2021/2022. 

Преди да направим един бърз обзор на интересните мисии, които донесе годината, както и да съобщим кои супергерои вдигнаха купата (макар че сме сигурни, че вече знаеш), позволи ни също така да вземем микрофона и да направим едно кратко изявление с треперлив, развълнуван глас, с който се надяваме да четеш следните редове:

Скъпи момчета и момичета, вие сте най-яките! Най-яките сте и защото геройски, твърдо и непоколебимо се сблъскахте с най-различни проблеми и не се изплашихте от тях. А ние знаем, че не се изплашихте, защото през цялото време държите в ръкава си един жокер, който ви помага: идеята, че нещата се променят, когато действаш. 

Тази мантра ви е послужила цели 250 пъти - това показва броячът на мисиите, които осъществихте през годината. От октомври до юни, от Кюстендил до Варна, от цели 45 клуба. А вие сте над 1000. Затвори очи и си представи, че си на поляна с още 999 човека, с които ви обединява нещо много специално: вярата в доброто. 

Понеже се вълнуваме много, в крайна сметка искаме да ти кажем едно най-важно нещо: благодарим. Благодарим ти, че всеки месец намираше време да се включиш в мисия, макар че си заринат с домашни и задачи. Благодарим, че даваше идеи и че ни вдъхновяваше непрекъснато с тях. Благодарим на теб и на клуба ти, че: 

- помагахте на самотни възрастни хора;
- засадихте десетки дървета;
- организирахте собствени пунктове и събрахте храна, дрехи, играчки и други важни предмети за хората, които бягат от войната;
- казахте категорично “НЕ!” срещу тормоза и насилието в училище;
- посетихте деца в домове и заедно украсихте за Коледа;
- подарихте ръчно изработени картички на възрастни хора в домове; 
- влязохте в местната библиотека и ударихте рамо с нейната организация;
- прочетохте десетки книжки на по-малките;
- погрижихте се за бездомни животни и птички (и даже им построихте хранилки);
- подадохте ръка на “различните” хора.

И още куп неща, които няма да забравим и за които разказахме през октомври, ноември, декември, януари, февруари, март, април и май.  

Благодарим ти, че ни напомни отново, че доброто не е малко или голямо, то просто е. 

А сега *барабенен туш* искаме да чуем вашите аплодисменти за победителите: клуб “PTPI Делфините” от Варна! 

Ще ви разкажем малко повече за нещата, които направиха те, и ще помолим да вдигнете ръце и за останалите клубове в челната тройка: “Априлци за доброто” от Панагюрище  (второ място) и миналогодишните победители “Деца с големи сърца” от Луковит (трето място). Ще поканим също на сцената и още два клуба, които осъществиха най-много мисии, макар да имат по-малко участници в клуба си: “Усмивка” от Вълчи дол и “Кошер на доброто” от Павликени. 

А сега малко повече за тях: 

PTPI “Делфините” плуват в свои води


Във Варна името им предизвиква възклицания като: “Много ясно, че ги знам Делфините” и това съвсем не е случайно. Най-голямата им инициатива е добре позната в града: преди всяка Коледа техните общо над 200 доброволци запретват ръкави и правят картички, които след това продават на различни места. И не само - всеки, който иска да ги подкрепи, също може да изпрати картичка. 

Със събраните средства те подкрепят различни каузи, а през 2021 г. това значи, че получените общо 27 772,51 лв отиват за обзавеждане и озеленяване на новата сграда към фондация “Карин дом”, както и финансирането на лагер за децата от ЦНСТ “Изгрев” във Варна.

снимка: Денислав Стойчев

Освен това клубът успя да събере и раздаде коледни подаръци за деца със специални потребности, да организира разговор със специалист, който хвърля светлина върху проблемите на децата с увреждания, да подари дрехи на крайно нуждаещи се семейства във Варна, да подкрепи хора, пострадали от войната, както и да организира почиствания на плажове, а доброволците междувременно успяха да се включват и в различни спортни събития в подкрепа на организацията им.

С две думи: Делфините са в свои води, когато става въпрос за доброволчество. 

“Априлци за доброто” също скочиха с главата напред в дълбокото


Клубът от ОУ “Двайсти април” в Панагюрище ни спечели със своя ентусиазъм и активност, като се включваше последователно във всяко месечно предизвикателство, което в крайна сметка му донесе и сребърен медал в състезанието.

Сред най-запомнящите се инициативи на клуба бяха създаването и поставянето на хранилки за птици в двора на училището, подготовката и раздаването на пакети с хранителни продукти за хора в тежко социално положение, както и щедрият жест да се разделят с някои свои любими играчки, за да ги подарят на деца бежанци или на детската градина в село Бъта.

Клубът също така организира акции срещу тормоза в училище, в подкрепа на хората със синдром на Даун и на децата с аутизъм. Да не говорим, че успя също да засади дръвчета, да организира спортен празник и събитие за 24 май.


Ще познаеш “Деца с големи сърца” по името


Клубът, който грабна купата миналата година, заслужено остана в челната тройка и все така сърцато се впускаше в най-различни мисии в състезанието. 

Още през октомври, когато се фокусирахме върху грижата за опашати, мустакати и пернати приятели, клубът направи хранилки за птици, организира изложба с фокус върху животните, постави купички с вода и храна на различни места в град Луковит, а някои герои дори разходиха домашните любимци на възрастни свои съседи.

После пък героите поставиха аптечка на екопътеката “Искър - Златна панега” и подготвиха пакети с подаръци за деца с увреждания и деца в домове, като успя също да събере дрехи и обувки, с които да подкрепи свои връстници от бедни семейства. За да предаде наученото и да хвърли светлина върху въпроси, свързани с правата на човека, клубът организира и урок за своите съученици.

Работливите пчели от “Кошер на доброто”

снимка: Денислав Стойчев

Клубът от ОУ “Свети Климент Охридски” в Павликени, който финишира шести, дели рекорд с клуб “Усмивка” по най-много осъществени мисии за годината: цели 26. 

Още в началото доброволците удариха рамо с почистването на зоопарка в града, а след това се постави и в обувките на незрящ човек, запознаха се с куче водач, писаха на Брайлова машина и със завързани очи по двойки се разходиха по пешеходните пътеки в района на училището.

Клубът организира и няколко акции за дарения: на дрехи и обувки за деца в риск от града, на хранителни продукти за приюта за бездомни хора в Горна Оряховица, на санитарни материали за хора, търсещи закрила от войната, както и на книги за откритата библиотека в любимия зоопарк. 

Пчелите също организираха кампании срещу насилието в училище и кибертормоза и популяризиране на гражданското участие, а също създадоха уроци за равен достъп на учениците от различните етнически групи.

“Усмивка” за щастлив финал

снимка: Денислав Стойчев

Клуб “Усмивка” от Вълчи дол е в мрежата ни с ученически клубове още от създаването ѝ през 2015 г., но нито за миг не сме усетили умората да е надделяла над желанието да помагат, за което, сигурни сме, главна роля има и координаторът Мария Петкова. 

Тази година младежите се включиха ударно в предизвикателствата и освен почти всичко изброено досега в материала, допринесоха и със свои идеи: записаха урок, подходящ за сеца със специални потребности, заедно с тях изработиха коледни сувенири, организираха прожекция на филм, разясняващ какво означава да си бежанец, организираха игра “Местни избори за кмет”, за да хвърлят светлина върху важността да гласуваш, поканиха на гости местни неправителствени организации, създадоха постери за най-влиятелните феминистки в България и света, а съвсем в края на състезанието решиха да направят уроците по математика малко по-симпатични, като нарисуваха формулите под формата на графити на стълбището в училище. В състезанието активно се включиха също и клуб “Измирлиевчета” от Горна Оряховица, които са на четвърто място и организираха интерактивен урок за правата на децата и отидоха до местния разсадник, за да посадят дръвче. И това са само две от техните 16 мисии.

снимка: Денислав Стойчев

Ще запомним също и как “Усмивчици в клас” от Разград решиха да посветят ден на това да се запознаят с обичаите на различните етноси, а в началото на войната организираха и пункт за дарение на хуманитарна помощ на пострадалите. 

В челната десятка са още клуб “СъединенИ” от Сливен, които също са ветерани в състезанието и осъществиха цели 15 мисии, много от които в помощ на природата, клуб “Чавдарче 21” от с. Чавдар, които отбелязаха с различни акции много важни дати в календара, а също и новият клуб “Героите от Перистера” от Пещера, които се фокусираха върху различни екологични инициативи.

Гордеем се с всички вас!

Нямаме търпение да се видим и другата година.

Сърдечно,

Екипът на TimeHeroes

m