Да даваш и да получаваш: Как младежите подкрепиха хора в неравностойно положение през декември

Да даваш и да получаваш: Как младежите подкрепиха хора в неравностойно положение през декември

от TimeHeroes, 6 January 2022

“Купата на героите” отбеляза месеца, посветен на хората в неравностойно положение, с 33 успешни мисии

Ако ти е трудно да запомниш какво точно значи 'катализатор' (и вече си го учил по химия), ще се опитаме да ти дадем един пример от живота, но внимавай, защото той пък е съвсем метафоричен и не можеш да го разкажеш, ако те изпитват.

Да предположим, че всички около теб са добре, имаш дом, семейството ти има възможности да сложи храна на масата и да си размените подаръци. Тогава обикновено празниците са катализатор на положителни емоции - всички се събирате, готвите заедно, говорите си, получаваш нови неща. Някак по-хубаво е от обикновено. 

Има обаче хора, които нямат този късмет. Ако живееш сам-самичък, нямаш добри доходи (поради това, че си пенсионер, че си болен или пък в момента нямаш работа), празниците отново са катализатор, но на обратната реакция - имат свойството да те накарат да се чувстваш дори по-сам, а липсата на пари се усеща дори по-силно, защото нито можеш да си позволиш подаръци, нито да сготвиш богата трапеза. 

Нещата са такива, каквито са, ще си кажеш. Но това не е съвсем вярно. Когато си доброволец, ти също имаш специално свойство - да подобриш ситуацията за някого и да неутрализираш поне част от негативните неща, с които може да се сблъска. В “Купата на героите” този месец имаше куп примери за това положително въздействие.


🙌 Мобилизация и ръчен труд

Доброволците от “PTPI Делфините” и "СъединенИ"  изработиха коледни картички в подкрепа на "Карин дом"

Бърза статистика: с мисии този месец се включиха цели 24 клуба, които без да се наговарят, действаха по няколко сходни направления: най-условно ще ги наречем “Майстор Тричко” и “Събирачи”. Успешно изпълнените мисии пък бяха цели 33. Трийсет и три!!! 

В първата група попадат всички инициативи, които включваха майсторене на най-различни картички, сувенири, коледни украси и други подобни, а те са наистина много.

Така например младите доброволци от клуб “СъединенИ” подариха цели 73 ръчно изработени картички с пожелания на Дома за стари хора в Сливен. От “Кошер на доброто” пък решиха да действат онлайн и изпратиха чудесни видеопоздрави за хората от дома в с. Караисен. Най-малките герои в мрежата - децата от клуб “Добро сърце” в Кюстендил - също подготвиха картички и подаръци, които госпожите им поднесоха на възрастните хора от дома в града.

Някои пък решиха да действат по-практично и подариха на възрастните хора пакети от първа необходимост, като клуб “Белите ангели” от Ямбол. 

Доброволците организираха и доста мисии, свързани с подкрепа на деца в центрове. Някои, като например “Чавдарче 21”, “Да направим добро”, “Усмивка”, “Деца с големи сърца”, “Кошер на доброто” и “Team Heroes” подкрепиха различни домове и организации, които полагат грижи за деца от уязвими групи, като събраха за тях консумативи, подаръци, играчки, дрехи или измайсториха картички, които да ги зарадват за празниците. “Героите от Перистера” пък подкрепиха свои съученици, живеещи в бедност, като събраха хранителни продукти, с които да ги подкрепят.

Сред “майсторите” има и една специална подгрупа - всички, които се включиха в мисии, с които подкрепят благотворителни базари в своя град. “Чавдарче 21” се включи със свои творби в базар в подкрепа на деца със здравословни проблеми в с. Чавдар, “Да направим добро” - в подкрепа на деца, загубили родител от COVID-19, “Белите ангели” - в полза на животни в приюти и хора, живеещи в бедност, а “Добротворци” от Разград - в подкрепа на деца в нужда в Тервел

Нещо повече - от вълчидолския клуб “Усмивка” решиха да подпомогнат учителите по ресурсно подпомагане с материали за тяхната работа и да изненадат учениците със СОП с коледни торбички с лакомства и сувенири

Доброволци от клуб "Усмивка" изработиха коледни сувенири заедно със свои съученици със специални образователни потребности

От клуб “Бялата лястовица” в Кърджали пък обърнаха специално внимание на друга уязвима група - хората, които нямат дом. За целта те закупиха 10 кг. трайни хранително продукти и ги дариха на църковния храм в града, където всекидневно приготвят топла храна за хора в нужда.

Не на последно място, клуб “Следвай ме” подкрепи най-голямата ежегодна кампания на “Делфините” от Варна - благотворителния базар на коледни картички, който тази година събира средства в подкрепа на строежа на нов терапевтичен комплекс за деца с увреждания, който Карин дом изгражда.


Мисии за 3 звезди

Най-много точки този месец взеха инициативи, които изискваха проучване, свързване с организации, посещение на хората от уязвими групи и живия контакт на доброволците с тях.

Така например клуб “Белите ангели” се свърза с екипа на Защитено жилище - гр. Ямбол, където живеят младежи с интелектуални затруднения, и успя да уговори среща между тях и децата в училището. Освен че са им оставили коледни играчки и дрехи, доброволците са прекарали време в дома, чели са стихотворения, пели са песни и са показвали на младежите неща, които изработват по трудотерапия. Разбира се, след тази среща всички са силно развълнувани.

Клуб “Млади дами” в София пък решава да намери Дом за възрастни хора, който да посети и да връчи лично картичките, изработени от тях. За жалост, срещата е навън и кратка заради противоепидемичните мерки, но обитателите на дома са развълнувани от полученото внимание. 

Клуб  "Млади дами" бяха на гости на дом за стари хора "Надежда"

Клуб “Backpack Heroes” пък влизат в Защитено жилище в Стара Загора и прекарват там цял ден с децата, с които майсторят и украсяват с коледна украса, а след това играят и на различни игри. 

Клуб “Агенти на доброто” пък подготвя 10 пакети с храна и продукти за бездомни хора, които раздава в София на 24 декември. “Обичаме да раздаваме тези пакети, защото така имаме възможност да опознаем истински нуждаещия се, да поговорим с него и да предложим помощта си”, разказват те. 

Като за финал, от клуб “Усмивка” продължиха традицията си и тази година доброволците отново подготвиха пакети с хранителни продукти, сувенири, картички и елхи, с които на 22 декември обиколиха 15 самотно живеещи възрастни хора от Вълчи дол, Михалич, Брестак и Генерал Киселово. 

Нищо не ни е убягнало – всеки е взел точки според заслугите си. 

Междувременно класацията се променя ежедневно, но за нас е важно следното: че независимо от обстоятелствата и от точките, всеки клуб намира мотивация да продължава, защото вярва в доброто. 

Както знаете, и ние винаги оставаме насреща!


Сърца за вас!
TimeHeroes

m