Леви, десни, едно, две, три! И така до 39: Истории от месечното предизвикателство “Здраве и спорт”

Леви, десни, едно, две, три! И така до 39: Истории от месечното предизвикателство “Здраве и спорт”

от TimeHeroes, 8 July 2022

През май доброволците от “Купата” бяха на косъм да бият рекорда си по успешно изпълнени мисии - трябваха им само още 2


И баба знае (между другото, тя най-добре от всички), че с добра храна, движение, спокойствие и пълноценно общуване човек сам си помага да се чувства по-здрав и по-добре.


През май обаче доброволческите клубове от “Купата” размишляваха върху още няколко тънки момента, които имат значение за това дали един човек е в добро състояние на духа и тялото: като това дали има достъп до здравеопазване, дали може да си позволи да си плаща за тренировки и да използва спортни съоръжения, а също и дали средствата му стигат за качествена и полезна храна. Все въпроси, свързани с правата на човека. Защото, както вече ти разказахме в нашето досие, здравето не е привилегия, а право. Това не значи, че някой ти гарантира да си винаги здрав, а че всеки, ама всеки човек, може да се радва на различни услуги, както и подходящи условия на живот, които са необходими, за да остане здрав възможно най-дълго. 


С тези идеи наум през май застанахме рамо до рамо със Спортен клуб “Бегач”, който работи за популяризирането на любителския спорт и здравословния начин на живот. Нещо повече - през май организацията подкрепи “Купата на героите” и дари част от таксите за участие, събрани на Kaufland Sofia Half Marathon, на нашето състезание. Тоест, в подкрепа на активни младежи доброволци като теб.

И така, след като ти припомнихме накратко коя беше темата на месеца и кой беше наш съотборник в нея, да хвърлим топката към изпълнените мисии и всички чудесни неща, които през май направихте с клуба ти. Общо 39, ако трябва да сме съвсем точни. 🤩


🏃‍♂️🏃‍♀️ Предай щафетата 


На зумба празника, организиран от клуб "Измирлиевчета", никой не скучае

Всевъзможни спортни прояви и празници бяха организирани или подкрепени този месец с помощта на доброволческите отряди от цялата страна. 

Така например “Априлци за доброто” приютиха щафетни игри във физкултурния салон и футболен турнир в двора на своето ОУ “Двайсти април” в Панагюрище, докато от “Измирлиевчета” заложиха на две събития в двора на СУ “Георги Измирлиев” в Горна Оряховица: зумба празник и състезание по майсторско управление на ролкови кънки, ролери, тротинетки, скейтбордове и велосипеди

Спортни полудни в училище организираха и “Усмивчици в клас” от Разград и “Усмивка” от Вълчи дол. Раз, два, раз, два!

Героите от “Усмивка” обаче решиха да стъпят и извън училището и организираха двучасов поход до местността “Ормана”, който продължи с игри на открито (и барбекю за възстановяване на жизнените сили). От клуб “Бялата лястовица” също излязоха сред природата и натиснаха педалите на колелата си в посока язовир Кърджали. Техните съграждани “Млади Ботевци” пък решиха да хванат ръкавици и чували и на 6 май да облагородят екопътеката, да обновят маркировката и да поставят табели и аптечка по пътя към връх Вейката. Подобен заряд задвижи и акцията на PTPI “Делфините”, които решиха да освободят от отпадъци плажната ивица на Офицерския плаж във Варна. Клуб “СъединенИ” също запретна ръкави, но в малко по-скромен мащаб, като почисти двора на своето училище и се погрижи за дръвчетата в него

Доброволците от клуб "Млади Ботевци" облагородиха пътеката до връх Вейката

Два клуба пък се включиха към вече организирани маратони и спортни събития в своите градове, които подкрепиха като доброволци - от PTPI “Делфините” удариха рамо на “Маратон Варна 2022”, а от “Измирлиевчета” - на 54-тата лекоатлетическа щафетна обиколка на Горна Оряховица. 

🗓️ Използвай празника като добър повод

"Героите от Перистера" попиват информация на тема: "Колко важни са пчелите за Земята"

Почти всеки от клубовете използва календара като повод да създаде мисия.

Така например Световният ден за борба с тютюнопушенето се оказа трамплин за клуб “Чавдарче 21”, който подготви афиш, информационна кампания и дори репортаж по темата


Няколко клуба пък отбелязаха 24 май - от “Априлци за доброто” донесоха цветя и направиха венци, танцуваха и се включиха в празнично шествие. От “Измирлиевчета” пък призоваха съучениците си да подарят любима своя книга на училищната библиотека, докато от “Кошер на доброто” върнаха събрана пластмаса в мобилния пункт във Велико Търново и получиха книга в замяна. Да, прилича на онази народна приказка, но с книги. 

Клуб “СъединенИ” пък се включи в Националния фестивал на детската книга в Сливен и поздрави възрастни хора от дома в града по случай празника. И за да сложим точка на мисиите по случай празника, ще споменем и тези на “Млади Ботевци” и Team Heroes, които организираха четене на детски книжки пред по-малки слушатели. 

И това дори не е всичко! От “Усмивчици в клас” успяха да отбележат и два международни празника - на музейното дело, като посетиха Музея на куклите, Аквариума и Военноморския музей във Варна, както и на климата, като организираха ролеви игри и чрез тях опознаха Слънцето и планетите. Вселенско браво!

💡 Други интересни идеи от май

Клуб "Усмивка" доказа, че графити + математика = мисията възможна


Освен да се фокусират върху месечното предизвикателство и подходящите дати от календара, някои клубове решиха да действат по други свои идеи и да финишират състезанието с тях. 

“Кошер на доброто” например организираха информационна кампания, с която разясниха на съучениците си как се рециклират и къде се събират лекарствата с изтекъл срок на годност. Една змия ни подшушна, че за целта на мисията те отишли в аптеки и говорили с фармацевти, а тази среща толкова ги вдъхновила, че вече са готови с избора на бъдеща професия. Клубът от Павликени организира и урок за интеграция и равен достъп на различни етнически групи до класната стая и изрази идеите си с помощта на образователен медиатор. Браво, неуморни пчели!

Никак не ни изненада, че и от клуб “Усмивка” реализираха свои собствени новаторски идеи - по случай 1 юни те организираха благотворителен концерт и базар с идеята да се съберат средства за създаване на класна стая на открито. А пък за да влязат пустите математически формули в главата на всички в училище, доброволците от клуба решиха да ги направят по-интересни: под формата на графити, които заживяха на стълбите в сградата. 

Междувременно “Млади Ботевци” успяха също да съберат и изпратят арт материали за Ателието на малките хора, както и да информират съучениците си защо е важно да се спортува. “Героите от Перистера” също наблегнаха на представянето на информация, но за това колко важно е опазването на пчелите. 

И съвсем като за финал, в класацията имаше и още една мисия в помощ на животни, при това каква! От клуб “СъединенИ” смело влязоха във фермата за крави край село Гълъбинци, видяха как се лекува болно животно, нахраниха теленцата, подаваха  им сено и едно от децата е направило важен извод за себе си: че като порасне, определено ще стане фермер. Ние от все сърце му го пожелаваме!

С две думи: и това предизвикателство събра куп истории, които ни вдъхновяват, трогват и носят истинска радост. Благодарим!

До нови срещи през септември!

Сърдечен поздрав,

Екипът на TimeHeroes

❤️❤️❤️

m