Големите малки жестове на загриженост: Как премина предизвикателството в подкрепа на хората, търсещи закрила

Големите малки жестове на загриженост: Как премина предизвикателството в подкрепа на хората, търсещи закрила

от TimeHeroes, 4 February 2022

Младежите стартираха годината с цели 18 инициативи 

Преди да станат бежанци, те са били ученици, учители, лекари, строители, счетоводители, артисти… После обаче войната с един замах променя живота им и ги изпраща на път към далечни, непознати страни, където те не само нямат професия и не ходят на училище - те нямат дом, а понякога нямат и разни съвсем основни вещи като обувки, дрехи, играчки, раници, чинии и чаши. За радост обаче, поне имат убежище и са в безопасност. 

Понякога, без да искаме, забравяме за това, пък и си имаме доста други неща на главата, нормално е. Ето защо този месец в “Купата на героите” решихме да отделим време и да помислим за хората, търсещи закрила в България, да се запознаем с проблемите им и да поразмишляваме върху това как можем да ги подкрепим в този нелек момент от живота им. 

Доброволците в състезанието за пореден път ни показаха, че са готови да се поставят на мястото на другия, а от клуб “Усмивка” съвсем ни обраха точките със своите 4 успешно изпълнени инициативи. 

Всеки клуб избра да помогне по различен начин: някои разказаха на свои съученици за съдбата на хората, които бягат от война, други пък организираха дарителски акции, а трети запретнаха ръкави, за да създадат за тях буквално топлина. И всичко това се случи в месец, който сам по себе си беше предизвикателство: пандемията отново създаде ограничения и върна някои ученици у дома. 

Иначе, освен всичко останало, успяхме заедно да посрещнем и важни гости - проведохме онлайн среща със Съвета на жените бежанки в България, които ни разказаха от първо лице за общуването си с бежанци, как им помагат доброволците и колко емоции носи това да работиш с кауза. 

А сега - към мисиите. Раз, два, раз, два…

Пакети “Грижа”

Клуб "Усмивка" от Вълчи дол събра учебни пособияза деца от бежанската общност 

Няколко клуба от мрежата се обединиха около една от идеите за мисии от секция “Ресурси” - за събиране на играчки, които да подарят на деца бежанци в страната. 

Клубовете “Априлци за доброто”, “Чавдарче 21” и “Следвай ме” решиха да се включат в акцията на Съвета на жените бежанки в България, като им изпратят плюшени подкрепления, докато “Агенти на доброто” решиха да подарят събраните книжки и играчки на друга организация, подкрепяща бежанци - Каритас София. 

От вълчидолския клуб “Усмивка”, който има шестица за инициативност този месец със своите , също организираха дарителска кампания, но вместо на играчките, те наблегнаха на друг важен аспект от развитието на децата бежанци - училището. Резултатът: те събраха и дариха четири колета с учебни пособия, които тежат внушителните 44 килограма (!!!).


Още една снимка от акцията на клуб "Усмивка" за събиране на учебни пособияза деца от бежанската общност

От Съвета на жените бежанки, където тези дарения пристигнаха, ни писаха следния имейл: “Днес получихме и дарение от доброволчески клуб „Усмивка“, гр. Вълчи дол - 4 кашона училищни материали (над 40 кг.). Идва точно навреме, тъй като стартираме допълнително раздаване на училищни пособия за втори срок - https://www.facebook.com/CRWBG/posts/4583217661776419.” Ура, ура, ура!

Мисията на клуб “Да направим добро” в Златица, която все още е в ход, пък буквално се стреми да създаде топлина за хората, настанени в бежански лагери - доброволците се учат да плетат топли ленти и шалове, които по-нататък ще изпратят на организация, работеща с мигранти.

Нека ти разкажа…

Клуб "Добротворци" от Разград организира прожекция и дискусия на филм за бежанците

Освен с дарения, някои клубове решиха да помогнат и по друг начин - като информират останалите за бежанците, техния живот и причините днес да са тук.

С тази задача се заеха клубовете “Млади дами”, “Добротворци” и “Усмивка”, като последният измисли и организира цели три информационни кампании, които разгледаха темата от различни гледни точки: от една страна, те запознаха съучениците си с историята на българските мигранти, от друга - потърсиха мнението на емигранти и също така организираха прожекция на филм за живота на бежанците пред най-малките си съученици.

Клуб "Белите ангели" от Ямбол се срещна с БЧК, за да се запознае с работата на доброволците с хора, търсещи закрила

Клуб “Белите ангели” пък организират среща с доброволци от Българския червен кръст в Ямбол, които да разкажат на всички повече за работата си с хора, търсещи закрила. Нямаме търпение за разказа!

Други добри дела, вдъхновени от мрежата

Клуб "Добро сърце" от Кюстендил организира серия от ролеви игри, за да повдигнат темата за опазването на околната среда

Планетата Земя и природата не чакат и не се съобразяват с нашите месечни предизвикателства, затова имаше клубове като “Чавдарче 21” и кюстендилският “Добро сърце”, които бяха настроени и на зелена честота. 

Клуб "Чавдарче 21" отбеляза Международния ден на думата "Благодаря!" с благодарствени писма

Не на последно място, беше отпразнуван и Международният ден на думата “Благодаря” - с благодарствени писма и картички. Нас ако питате, ние този ден го празнуваме целогодишно - когато ставаме свидетели на всичко хубаво, което правите, все тази дума ни е на устата.

m