Ако можеха да говорят, щяха да кажат “Благодаря!”: Какво се случи през месеца, преминал в "Грижа за животните"

Ако можеха да говорят, щяха да кажат “Благодаря!”: Какво се случи през месеца, преминал в "Грижа за животните"

от TimeHeroes, 8 November 2021

“Купата на героите” започна ударно с 24 успешни мисии

Първото предизвикателство от сезон 2021/2022 в “Купата на героите” приключи с грандиозен успех: клубовете успяха да изпълнят ударно цели 24 мисии и демонстрираха  завидна ловкост с ръце: бяха създадени десетки къщички и хранилки за птици, много бездомни животни бяха нахранени (включително с домашни лакомства, ммм), а някои герои успяха да се запознаят и с работата на местните зоопаркове и приюти. Но чакай - ей сега ще разкажем за тези дела малко по-подробно. 


Една по-лека зима за птиците

Най-много клубове този месец решиха да запретнат ръкави и да се захванат с една от идеите, които им дадохме – да създадат хранилки за птици и да ги пълнят редовно със семенца, така че да направят живота на пернатите ни съграждани една идея по-лек през месеците на студ и измррръзнали трошички. 

Голямо “браво” по този повод на клубовете “Бялата лястовица” от СУ “Йордан Йовков” в Кърджали, отряда от ДГ “Първи юни” в Кюстендил, майсторите от “Агенти на доброто” от 18 СУ “Уилям Гладстон” в София (на чиито снимки мернахме дори бормашини), “Героите от Перистера” от Пещера, за които това беше първа мисия, както и на страхотните ветерани от вълчидолския клуб “Усмивка” и миналогодишните шампиони в състезанието “Деца с големи сърца”, които разположиха две хранилки и на река Златна Панега, от които ще се хранят лебеди и патици. И, няма как да не споменем, чудесен дебют за момчетата от “Пей сърце” към читалище “Люба Велич - 1905” в село Славяново – разбрахме, че дори и след края на мисията сте майсторили хранилки за дворовете си у дома. 

“Ура, ура, ура!”. Ако чуете песента на птиците около вас тези дни, да знаете, че точно това казват.


Вкусен обяд за опашат приятел

Да започнем с това, че ако имаше “Мастършеф” по, да речем, Animal Planet, и там участниците готвеха храна за животни, щяхме да изпратим на кастинг поне 2 клуба. 

Първо, разбрахме, че от “Усмивка” са зарадвали с домашни бисквитки кучетата във Вълчи дол, а който не е успял, е купил гранули – във всеки случай мисията е успешна. Още повече, че доброволците са успели да спечелят доверието на някои четирикраки скептици и са си спечелили приятели.

Вторият клуб с кулинарни заложби е “Агенти на доброто”, а честно  – чак на нас лигите ни потекоха, когато видяхме снимките на техните току-що изпечени бисквитки за кучета. 

Деца с големи сърца” също се разписаха с мисия, макар и без да изготвят менюто сами  – все пак беше достатъчно важен жест, че сложиха купички с храна и вода на улиците в Луковит.

Добра работа, герои!


На гости на Зоопарка… с мисия

Да кажем само, че разбрахме за щастливия финал на мисията “Вместо фенер, занеси тиква с лакомства за животните в Зоопарк София” от страницата на зоопарка във фейсбук, което си е голяма работа. 

Там пише следното: “Публикуваме рисунките на учениците от доброволчески клуб “Да направим добро” от средно училище “Св. Паисий Хилендарски” в гр. Златица, които дариха тикви и средства за животните в зоопарка. Благодарим за прекрасните рисунки!”. Ех, че хубаво! 

Иначе на гости на зоопарк са били също и клуб “Кошер на доброто” от Павликени, които са разбрали също и какви ли не тънкости за диетите на обитателите там (включително на мечока Васко). 

Клуб “Добро сърце” от СУ “Йордан Йовков” в Русе пък организира своя мисия за дарения на местния общински приют, като успя да събере цели 137 пакета с одеяла, чаршафи, постелки, които след това сортира и занесе лично на екипа. Шест!


Научените уроци

Освен на практиката на терен, някои клубове решиха да наблегнат и на теорията. Така например Яница и Хелин от клуб “Бялата лястовица” сами подготвиха урок и разказаха на съучениците си как да защитиш пернат приятел, а също и кои са основните причини за загуба на биоразнообразие, какво да направим по въпроса и кои организации работят за разрешаването на проблема. Все важни и сериозни въпроси!

Деца с големи сърца” пък отбелязаха Световния ден за защита на животните с изложба, в която изработиха животни от различни материали, като с нея деликатно повдигнаха въпроси за тяхната защита. 

И да не помислите, че не сме забелязали и останалите мисии  – освен по темата на месеца, клубовете се включиха в състезанието с дарения на книги, отбелязване на Деня на народните будители или изработване на картички за медицинските работници в града.

Клуб “Добротворци - ОУ “Иван С. Тургенев” от Разград пък направо ни скри шапката със своята мащабна мисия за въвеждане на разделното изхвърляне на отпадъци и рециклиране в училището си. Палци горе и за екип “Екопатрули”, които зорко следиха изпълнението на мисията.

Нищо не ни е убягнало – всеки е взел точки според заслугите си. 

Междувременно класацията се променя ежедневно, но за нас е важно следното: че независимо от обстоятелствата и от точките, всеки клуб намира мотивация да продължава, защото вярва в доброто. 

Както знаете, и ние винаги оставаме насреща!

Поздрави сърдечни,

TimeHeroes

m