Подкрепи деца от бежанската общност с учебни пособия

Подкрепи деца от бежанската общност с учебни пособия

Клуб "Усмивка", СУ "Васил Левски", Вълчи дол
Мисията е от 18 January 2022 до 28 January 2022
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Мисията премина, точно така както я бяхме планували. Изработихме съобщението и флаерите. С общи усилия ги изрязахме, като работихме дори и в междучасията. Идеята беше да не пропуснем часа на класа на 18.01 - вторник. Направихме организация - всички доброволци от VІ, VІІ, VІІІ, ІХ и ХІІ клас ще се включат в часа на техния клас, ще прочетат съобщението и ще раздадат флаери. Проблемът беше в това, че има класове, в които нямаме доброволци. Така деветокласничките - доброволки се заеха с петите, десетите и ХІа клас, а дванадесетокласничките с ХІб и ХІІб клас, чиито класни стаи са в блок А. В съобщението написахме крайния срок - 28.01. , както и, че даренията могат да се дават на мен и на доброволците от всички класове. Решихме всичко да съберем в клуба, а след приключване на кампанията, да сортираме по видове и да направим снимки. Два дни по-късно обиколихме с флаери Общинска администрация и магазините в града, а малко по-късно публикувахме и във Фейсбук (https://www.facebook.com/marmihpet/) До 28.01. - последният учебен ден преди ваканцията получавахме пакети от учители, ученици или цели класове. В резултат на кампанията ни в социалните мрежи с дарения се включиха бивша учителка по руски език в нашето училище, вече пенсионер и училищната библиотека. В петък (28.01) се събрахме в клуба, сортирахме даренията по видове, направихме снимки и ги опаковахме в колети, които излязоха четири на брой (44 кг.). Сред даренията имаше от всичко, за което бяхме призовали - химикали (72 бр.), моливи (49 бр.), тетрадки малък формат с тесни и широки редове (150 броя), с големи квадратчета(80 броя), с малки квадратчета (42 броя), тетрадки голям формат, флумастери, цветни моливи, пастели, бои, четки и скицници за рисуване, линии (18 бр.), триъгълници, пергели и несесери. В допълнение открихме още две раници, детски книжки, семейни игри, папки (28 броя), комплекти с цифри и букви за първокласници, ножици, гланцови блокчета, тефтерчета, моливници, перца за федербал, рекламни тениски от блогъри. Трудно ни беше да изчислим приблизителна сума, тъй като повечето материали бяха без цени. Но доколкото успяхме да се ориентираме сумата е над 1000 лева. Даренията вече са изпратени по куриер на адрес до Съвета на жените - бежанки. Оставаме с надеждата, че сме направили повече деца на бежанци щастливи и сме им помогнали да се чувстват равни с останалите ученици -българи!


Какво?

Въпреки че със собствени усилия вече бяхме измислили две мисии, не спирахме да четем ресурсите в Купата на героите и да търсим варианти за инициатива, свързана с бежанците. Така в един от линковете, който ни препращаше към Съвета на жените-бежанки, открихме идея, която ни допадна. Да подпомогнем децата - бежанци с учебни материали (химикали, моливи, тетрадки, флумастери, бои за рисуване и други). Радостта, която изпитахме в първия момент, беше попарена от информацията в края на съобщението, че крайният срок за тази мисия е 30.09.2021 г. Това обаче не ни отказа. Свързахме се по телефона с представител на Съвета на жените - бежанки и разбрахме, че да се организират мисии за дарения няма краен срок. И веднага направихме план. Първо, на базата на информацията в ресурсите ще изготвим съобщение, което ще окачим във фоайетата и етажите в двете училищни сгради. Второ, ще изготвим и флаери, с които ще агитираме съученици, приятели и учители да се включат в благотворителната кампания с дарение. Трето, ще разпространим флаерите в града (по институции и магазини). И, разбира се, отново ще се възползваме от контактите си в социалните мрежи, за да се свържем с повече познати и приятели извън нашия град, които могат да помогнат. Чака ни много работа. Започваме и си пожелаваме успех! 

Кога?

18-28.01.2022 г.

Къде?

Вълчи дол. Не.

Нужна екипировка?

Не.

Защо?

 Екипът на сдружение "Съвет на жените бежанки в България" (СЖББ) не забравя една от основните си и най-смислени цели и задачи - интеграцията чрез образование. Тази година кампанията “Отново на училище” се стреми да подкрепи общо 160 деца от бежански семейства.

Подкрепи ги, като дариш:

- тетрадки- с тесни и широки редове, с малки и големи квадратчета, малък и голям формат;
- флумастери, водни и темперни бои, моливи, пастели;
- пергели, линии, транспортири, химикалки; несесери.

Включи се и ти!

Ще направиш едно или повече деца - бежанци щастливи.

Бъди герой, направи добро!

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържи се с Мария П. - координатор


Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!