Организирай прожекция на филм за живота на бежанците пред най-малките си съученици

Организирай прожекция на филм за живота на бежанците пред най-малките си съученици

Клуб "Усмивка", СУ "Васил Левски", Вълчи дол
Мисията е от 23 January 2022 до 24 January 2022
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Още една успешна мисия за клуб "Усмивка". Спряхме се на филмите " Приказка за Малак и лодката" и "Do One Simple Act". Посетихме учениците от двата трети и двата четвърти класа. Всъщност срещите ни започнаха с разговор за това кои са бежанци, защо те бягат, с кого идват в нашата страна, каква е тяхната съдба по-нататък. След това им пуснахме първия видео клип, за да ги запознаем със съдбата на Малак и на хиляди деца,като нея. Важното беше да ги докоснем, да предизвикаме у тях съчувствие и милост. С вторият филм им показахме как можем да променим тъжната съдба на децата - бежанци като всеки от нас може да направи само един обикновен жест (да подаде чаша чай, да си поиграе с топка, да подари книжка, да се усмихне) и така тези деца да станат част от нас и да заживеят щастливо в нашата държава, въпреки, че тя не е тяхната родина. След прожекцията им разказахме за децата-бежанци в България и за нашата кампания за дарение. Прочетохме им списък с учебни материали. които могат да дарят в срок до 28.01. Дори им раздадохме флаери, за да имат на разположение списъка за дарения. И зачакахме. Още на следващия ден, започнаха да ни търсят деца или класни ръководители и да ни подават пакети с подаръци. Така и малките деца участваха в нашата голяма инициатива " В помощ на децата - бежанци, за равен достъп до образование".

Какво?

Идеята за мисията всъщност дойде от ресурсите на Купата на героите. Нашата информационна и агитационна кампания за дарения за децата бежанци беше вече в ход. Но в нея пропуснахме най-малките ученици от начален етап. Мислехме си, че са твърде малки за да осмислят бежанския проблем, още повече, че в нашият район няма бежанци. В информационната брошура изнасяхме повече статистика за децата на бежанци, които нямат възможност да посещават училище, а тя е малко трудна за разбиране от малки деца. И ето отново в помощ дойде публикация в групата "Купата на героите" за гледане и дискусия на филм за бежанците. След като изгледахме видеоклиповете, решихме, че са изключително подходящи за деца в начален етап. И следваше да изберем удобно за всички време за прожекцията, да поискаме разрешение от ръководството за влизане в един от часовете за самоподготовка, да определим отговорници и да предупредим техните учители ЦДО, че ще имат гости доброволци. Предстои да го направим.

Кога?

23 и 24. 01. от 15 до 15.30 часа.

Къде?

СУ " Васил Левски", град Вълчи дол.

Нужна екипировка?

Брошури и флаери.

Защо?

За да бъде по-успешна нашата кампания за децата - бежанци е необходимо повече ученици и учители да знаят за нея. Предстои да се срещнем и с учениците от начален етап. Важното е да успеем да ги запознаем с бежанския проблем, да ги докоснем, разказвайки им за съдбата на децата бежанци, да променим тяхното отношение към тези деца и по този начин да ги убедим да направят дарение. Елате с нас! Ще бъде интересно!  

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържи се с Мария П. - координатор.


Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!