Разкажи на съучениците си повече за миграциите на българите в миналото и днес

Разкажи на съучениците си повече за миграциите на българите в миналото и днес

Клуб "Усмивка", СУ "Васил Левски", Вълчи дол
Мисията е от 10 January 2022 до 20 January 2022
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Мисията, която запланувахме мина успешно. След предварително разпределяне на задачите всяко едно от момичетата се ангажира с проучването на различна българска общност, а аз като учител-историк трябваше да изведа информация за миграционните процеси в миналото. След като събрахме необходимата информация и изображения, обсъдихме какво ще поставим върху постера и се спряхме на две общности от миналото - бесарабски и банатски българи и две от съвременността - българите в Германия и Канада. След това изработихме надписите, изрязахме и налепихме информацията върху картон. В изработването на постера се включиха и Рая, и Симона - доброволки от същия 12 клас. Следваше окачването му във фоайето. И така той стана част от интериора на сграда Б на нашето училище. Надяваме се, повече ученици и учители да са обогатили своите знания за миграциите на българите и българските общности в чужбина.

Какво?

Когато се запознахме с темата на месеца, в началото нищо не ни хрумваше. В нашият край няма бежанци и се чудехме каква мисия да организираме. И се сетихме за бежанците - българи в различните периоди от нашето историческо минало. Кои са те, защо са се изселили от България или обратно - са се преселили в нашата страна, каква е тяхната съдба? Освен това много българи емигрираха от страната след 1989 година. Къде са те сега и как живеят? Въпроси, на които можехме да отговорим само ако направим проучване в интернет или в учебниците по история. С тази задача ще се заемат доброволките от 12 клас - Йоана, Мирела, Дебора и Жаклин. Идеята е да обобщят информацията в кратки съобщения, които ще оформят красиво, ще налепят върху картон и ще изработят постер за фоайето на училището. Така ще запознаят училищната общност с миграционните процеси на българите в миналото и днес, както и с българските общности в чужбина. 

Кога?

Изследване - 10 - 19 януари.

Изработване и окачване във фоайето - 20 януари.

Къде?

СУ " Васил Левски", Вълчи дол.

Нужна екипировка?

Не.

Защо?

Миграционните процеси съществуват от дълбока древност. Вследствие на миграция на славяни и българи е създадена и нашата държава. Миграциите на българите продължават и в ново и най-ново време. Хубаво би било да знаем повече за тях, най-малкото, защото сме българи. Единственото, което трябва да направим, е да потърсим информация и да я споделим с другите. Ако и вие искате да научите повече за тези процеси, заповядайте в нашия екип от доброволци! Ще работим и творим заедно!

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържи се с Мария П. - координатор

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!