Месечно предизвикателство: В едно с природата

Месечно предизвикателство: В едно с природата

от TimeHeroes, 9 January 2023

"Не сме наследили Земята от нашите предци, а я взимаме назаем от децата си."

- поговорка на коренните населения в Северна Америка

 

Ако си отварял вестник, гледал си новините по телевизията или пък си чел някоя онлайн медия скоро, сигурно знаеш, че климатичните промени са честа тема на всевъзможни статии и материали. В това няма нищо случайно – данните сочат, че 15-те най-топли години на Земята са били последните 20 и глобалното затопляне вече е факт. Факт, който има огромно влияние върху живота на хората, животните и растенията на планетата ни. 

Ледниците се топят, изчезва хабитатът на стотици видове, а заради покачващите се температури и непредвидимото време агрикултурата страда и е съвсем възожно до няколко десетилетия да не можем да си набавяме храната, от която имаме нужда, за да оцелеем.

Как това ни засяга пряко днес?

Промените в климата водят след себе си и редица природни бедствия. На много места по света, включително в България, се наблюдават повече и по-дълги периоди на засушаване, следвани от сериозни бури и тежки наводнения с разрушения и жертви. Тези климатични условия принуждават все повече хора да напуснат домовете си и да търсят по-сигурно място за живеене, а това ги превръща в климатични бежанци

Да, знаем, че си свикнал да свързваш думата “бежанец” с  войни (например за хората, бягащи от войната в Украйна или в Афганистан), но и климатичните промени са все по-честа причина хиляди хора да търсят закрила другаде, защото животът им е застрашен. Повече за бежанците и как можеш да си им от помощ като доброволец можеш да прочетеш тук.

И докато за пръв път в историята на планетата ни сме свидетели на климатични промени вследствие на човешки действия, за жалост последиците от тях се усещат първо и най-силно именно на местата, където населението има най-малък “въглероден отпечатък”. Вече виждаме, че най-засегнати са местата с по-топъл и/или тропически климат, където са разположени обикновено по-бедни държави, а именно в Глобалният юг - там непредвидимите природни бедствия и непоносимите температури каратмилиони хора да напуснат страната си и дори дават жертви.

За пример ти даваме Пакистан, където през есента на 2022 г. загинаха близо над 1700 души и бяха ранени близо 4 хиляди при невиждани за страната наводнения. Населението на Пакистан, макар голямо (225.2 милиона души), е отговорно за едва 0,8% от въглеродните емисии на Земята

Това като че ли се превръща в правило – най-бедните са отговорни за най-малка част от климатичните промени, но изнасят на раменете си най-голямото страдание, породено от тях. Богатите държави пък са онези с най-високи въглеродни емисии – начело в класацията са именно САЩ, Япония, Германия и Южна Корея. 

На какво се дължи това неравенство в емисиите?

Всичко това е лесно обяснимо – в държави, в които населението е по-богато, има възможност да се купува, пътува и изхвърля повече. Най-големият дял от въглеродните емисии е следствие от индустриалното производство, както и транспорта – това не значи просто нашето придвижване  от вкъщи до работа или пък екскурзиите, на които ходим, а също така и транспорта за храната, която ядем, и стоките, които държавата ни внася. Следва дялът за електричество и отопление. Той е ужасно висок, защото все още масово домакинствата използват въглища, нефт и газ и би спаднал стремглаво, ако се приемат политики за използване на зелена енергия. 

И все пак въглеродните емисии могат да намалеят, а процесът на климатични промени – значително забавен. Именно затова много държави в Европа приемат т.нар. Европейски зелен пакт, който цели да превърне континента в климатично неутрален, тоест да не допринася за вредите върху природата. За жалост, България все още не е една от тези страни.

И докато в личния си живот ние също можем да помогнем за справянето с климатичните промени, е важно да помним също така, че едва 100 големи компании са отговорни за 71% от световните въглеродни емисии. Ето защо, освен да правим лични избори, които са съобразени с природата, трябва и да настояваме за системна промяна и за приемането на зелени политики в България. 

Пфю! Много информация, много нещо! А да не вземеш и да си помислиш, че ти самият или пък доброволчеството нямате значение. Имате, и още как! За опазването на природата трябва да се борим всички, рамо до рамо. Земята е нашият единствен дом и има много организации, които полагат ежедневни усилия, за да помогнат на нея и обитателите ѝ. Да се запознаем!

Организации, които се грижат за природата:

WWF е световна природозащитна организация, която се грижи за опазването на дивите животни и горите. Имат постоянни кампании срещу незаконен дърводобив и бракониерство, за залесяване, почистване и запазване на популацията на мечките и други диви животни. Често даже имат актуални мисии в сайта на TimeHeroes.

За Земята е независима, неправителствена организация, обединяваща усилията на хора, решени да работят за създаване на природосъобразен и равнопоставен живот на нашата планета, който изключва експлоатацията на хората и природата. Организират почиствания на различни области, засаждат горички и изнасят презентации за екологията, за които имат нужда от доброволци.

Градско градинарство – София е както физическо пространство, на което гражданите и гостите на столицата могат да отглеждат независимо питателна храна, да се развиват, да творят и да упражняват директна демокрация, така и споделена визия за развитието на града. В момента дори имат актуална мисия, в която търсят нови градинари. 

Съзнателна планета: Да спасим почвата или Conscious Planet е глобално движение на хора, които повишават информираността за изчезването на хумуса в почвата. Без плодородна почва не би имало живот. И понеже е важно да се разпространява знанието им, често търсят доброволци, които да се включват в дейностите им. 

Фондация “Наука за природата” е неправителствена организация в обществена полза, работеща за опазване и възстановяване на природните местообитания и видовете чрез научнообосновани методи и подходи. Ангажирането на местните общности в опазването на биологичното разнообразие е един от основните подходи, чрез които фондацията извършва дейността си. И освен всички тези хубави неща е сред най-добрите приятели на прилепите в България! Често имат нужда от помощ за опазването на малките, беззащитни бебета и им е нужда доброволческа подкрепа.

Fridays For Future - Bulgaria пък са младежко самоорганизирано автономно движение за климатична и екосоциална справедливост, в което директно можеш да се включиш и така да помогнеш за повишаването на информираността по климатичните въпроси.

А от фондация “Дивите Животни” са се посветили на спасяването, лечението и отглеждането на пострадали или осиротели диви животни от градската и изцяло дива среда. Малкият им екип приема за специализирано обгрижване и лечение животни от цялата страна, които не могат да получат подходяща помощ никъде другаде. Запомни ги и следващия път, в който видиш диво животно в беда, се свържи с тях и потърси помощ.

Къде си ти в цялата картинка?

Освен че можеш да доброволстваш към гореизброените организации, ежедневният ти личен пример има значение. Ето сега ще ти кажем кои са най-големите виновници за собствения ти въглероден отпечатък. Не, не е пластмасата, която използваш, а храната, която ядеш, и дрехите, които носиш. 

Относно храната – ясно е, че всеки има нужда от нея. Обаче производството на млякото и месото например имат мноооого по-големи въглеродни емисии, отколкото производството на растителна храна. Това е така, защото вместо да се отглеждат растения, които директно се обработват и изпращат към съответните пазари и магазини, месната и млечната индустрия добавят още стъпки в този процес. Вече произведената растителна храна се транспортира и се използва за хранене на добитъка, след това той бива отглеждан и продуктите от тези индустрии се транспортират наново. Тези животни изискват и много повече питейна вода. 

В момента по света над 20 милиарда животни се отглеждат за производство на месо, мляко и яйца. Математиката около това колко хора бихме могли да нахраним и напоим с нужната за тези животни храна и вода ще оставим на теб. Обаче ще ти подшушнем, че всеки януари хиляди хора по света ядат само растителни продукти, за да предизвикат себе си - казват му вегануари (Veganuary). Някои от тях остават вегани или поне вегетарианци и след това. Но дори и да се откажеш от месото, яйцата и млякото само за един ден в седмицата, това носи със себе си огромен ефект както за въглеродния ти отпечатък, така и за животните, които спасяваш от жестокостта на фермите за месо и мляко. Ето тук можеш да прочетеш повече за доброволческата грижа за животните.

Помисли си дали можеш да се храниш малко по-съобразено с тази информация и най-вече – опитай се да обърнеш внимание на семейството си, когато пазарувате за храна. Ще изядете ли всичко или ще изхвърлите доста неща, защото ще се развалят в хладилника? Можете ли да пазарувате малко по-често от местни производители, за да не се налага да пътува храната ви толкова много? Можете ли да купувате повече растителни продукти?

Ясно е и че не можеш да се откажеш от дрехите. Разрастващата се текстилна индустрия обаче е вторият най-голям виновник за замърсяването на водите и природата като цяло. Било то заради химикалите и багрилата, които използва при производството, или заради милионите тонове боклук, които произвежда, текстилната индустрия всяка година се качва все по-нагоре в класациите. Освен вредни за природата обаче, познатите ти марки дрехи като H&M, Zara, Bershka и Shein поддържат и нечовешки условия на труд в шивашките си цехове за т.нар. “бърза мода”. Хората в тях са принудени да работят за жълти стотинки в опасни за живота им сгради. Всяка година стотици хора умират на работното си място в тези предприятия, докато марките за дрехи печелят милиарди левове.

Добрата новина е, че има и  алтернативи  – можеш например да търсиш етични марки за дрехи. Имай предвид обаче, че те  по-скъпи, тъй като причината другите брандове да поддържат ниските си цени е недостойното заплащане за шивачите. Можеш също и да пазаруваш втора ръка – дрехите в тези магазини получават последен шанс, преди да приключат живота си на сметището. Освен че ще си пазарувал етично и по-евтино, така ще си намериш и различни дрехи от онези в мола и ще придобиеш по-самостоятелен стил. Ако пък нищо от това не ти се струва като добър вариант, просто пазарувай с мисъл – помисли колко пъти ще облечеш нещо, преди да го набуташ в дъното на гардероба и да го забравиш. Струва ли си да го купуваш, или можеш да заложиш на нещо, което наистина ще използваш? Нужно ли ти е, или вече имаш нещо много подобно?

И, разбира се, ето и идеи за мисии:

m