Месечно предизвикателство: Включи се в усилията срещу войната по пътищата

Месечно предизвикателство: Включи се в усилията срещу войната по пътищата

от TimeHeroes, 7 November 2023

Вече е ноември и неусетно сме се запътили към края на 2023 година. Все още обаче имаме 2 месеца, което означава и още 2 предизвикателства в “Купата на героите”! 

Този месец избрахме да обърнем внимание на безопасността по пътищата, защото 20 ноември е Денят за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Без значение дали ти предстоят шофьорски курсове скоро, или тези въпроси още са ти далечни, т.нар. война по пътищата засяга и теб. Ако си (бъдещ) шофьор, пешеходец, возиш се често в семейния автомобил или използваш градски транспорт, за да стигнеш до училище, е важно да знаеш правилата за безопасно движение, за да можеш да предпазиш както себе си, така и другите. 

Според официалната статистика на МВР само от началото на 2023 до края на септември в България са загинали общо 393 души, а 6799 са били ранени в катастрофи - огромни цифри в страна с население под 7 милиона! Причините за тази статистика са много и сложни - пътищата из страната не са в добро състояние, маркировката (където я има) не е ясна, метеорологичните условия в последните години са непредвидими, а понякога хората зад волана постъпват безразсъдно и последствията от това са тежки

Ако гледаш, слушаш или четеш новини поне понякога, то сигурно ти прави впечатление, че почти не минава ден без споменаване на пътнотранспортни произшествия. Това вероятно често те кара да се страхуваш или пък те отчайва, но те уверяваме, че като доброволец можеш да допринесеш за подобряване на тази ситуация. 

Наясно сме, че доброволците не могат да заместят институциите и сами да направят средата по-безопасна, но ето няколко идеи за все пак полезни действия:

 

През ноември има и други важни дни, които да отбележиш със своя клуб. Ето ги и тях, заедно с няколко тематични идеи за мисии:

14 ноември - Световен ден на диабета

  • Създайте инициативи за информиране на рисковете от диабет сред децата и подрастващите или кампании за намаляване на вредните храни в училищната лавка/стол. (Например: “Направи здравословна закуска на съученик”, “Замени десерта с плод” и др.)

16 ноември - Световен ден на толерантността

  • Организирайте информационни кампании срещу дискриминацията по различни признаци – възраст, пол, раса, етнос, страна на произход. 
  • Отпразнувайте ден или седмица без реч на омраза. 
  • Организирайте групово участие в онлайн играта “Толерадо” (ontolerance.eu/game/)

25 ноември - Световен ден за борба с насилието, основано на пола

  • Организирайте кампании за превенция на домашното насилие и насилието, основано на пола, на работното място/в училище.
  • Създайте доброволчески групи за взаимопомощ и подкрепа.
  • Създайте механизъм в училище за подкрепа на момичета, пострадали от насилие.

 

Снимка: Денислав Стойчев за TimeHeroes

Други събития