Месечно предизвикателство: Здраве и спорт

Месечно предизвикателство: Здраве и спорт

от TimeHeroes, 5 May 2022


Обичаш ли да играеш народна топка в часовете по физическо? А федербал след училище, когато е хубаво и слънчево времето? Замислял ли си се, че ти и приятелите ти може да се запишете в местния фитнес клуб и да тренирате всеки ден? 

А знаеш ли, че в основата на това да практикуваш любимите си спортове отново лежат правата на човека? Как, ще питаш. Разясняваме подробно нататък: през месец май насочваме вниманието си към правото на здраве на всеки един от нас и личната грижа за него. Ще обърнем особено внимание и на връзката му със спорта и това как можем да помогнем на хората, които по една или друга причина нямат същия улеснен достъп до спортни съоръжения, както например ти и аз.


Снимка: Денислав Стойчев за TimeHeroes и Купата на героите


Нека първо си поговорим за правото на здраве 💪

Най-важното нещо, което трябва да запомним е, че здравето е основно човешко право, а не привилегия. Това е позицията на Световната здравна организация (WHO) и Обединените нации (UN). Правото на здраве означава, че всеки, независимо от пол, възраст, раса, етнос, и др., трябва да има достъп до условия на живот и здравеопазване, които са необходими, за да бъде възможно най-здрав. 

Правото на здраве обаче не трябва да го разбираш като право да бъдеш постоянно здрав; невъзможно е да се осигури защита срещу всяка възможна причина за влошено здраве на човека. 

Правото на здраве е именно всички граждани на дадена държава, без дискриминация, да се радват на различните услуги, база и стоки, както и подходящи условия на живот, които са необходими, за да останат здрави, колкото е възможно повече. Тук е добре да отбележим, че правото на здраве не само услугите в здравеопазването. То включва и всички останали условия, които ни гарантират добро здраве. Такива са:

 • Достъп до безопасна питейна вода
 • Достъп до подходящи санитарни условия и подслон
 • Достъп до качествена и добра храна
 • Достъп до спортни практики и спортни съоръжения
 • Създаване на здравословни условия на работна и учебна среда, както и предоставяне на проверена информация, свързани със здравето

Ето тук всъщност можем да използваме правото на здраве като чудесен пример за това колко важна роля имат държавата и ръководните институции за спазването на всички права на човека, защото именно те имат основна отговорност в изпълнението на тези условия чрез различни законодателни норми и кампании.

Управляващите трябва да направят всичко по силите си, за да има ефективна и достъпна система за здравеопазване и средства за лична грижа за здравето - като например инвестиране в облагородяване на паркове и поставяне на безплатни спортни съоръжения на открито.

Тук е добре да споменем, че да, за съжаление здравните услуги и средствата за лична грижа невинаги са безплатни, но държавата може да осигури най-малко това: достъпът до тях да не бъде забранен за никого, независимо колко е богат или беден, каква раса или етнос има, дали е мъж, или жена.

👉 Правата на човека, здравето и хуманитарни кризи 👈

Здравето е пряко зависимо от спазването на други основни човешки права като правото на живот, на храна, на подслон, на работа, на човешко достойнство и на защита от дискриминация. А спомняте ли си кога тези основни права на човека биват нарушени? 

Точно така, по време на хуманитарна криза!

Хуманитарна криза се обявяват, когато има огромна заплаха за съществуването на някаква част от населението - може да обхваща само дадена държава (напр. при локален военен конфликт), както и всички държави едновременно (именно пандемията oт COVID-19 породи хуманитарна криза на глобално ниво).

Вече знаем, че спазването на човешките права в условия на каквато и да е вид криза се оказва една доста трудна задача, защото дадените обстоятелства могат да се променят във всеки един момент.

Припомни си как хуманитарната криза влияе на спазването на правата на човека и кой помага, когато държавата не може, ето тук.


Снимка: Бегач от Велообиколка на Северозапада 2021


В какво се изразява личната ни отговорност към собственото ни здраве? 

Със сигурност добре знаеш, че физическата активност и спортът са задължителна част от здравословния и полезен за тялото ти начин на живот. Редом до тях гордо застава разнообразното хранене, пълноценен сън, липса на стрес и други фактори. Именно те са в основата на нашето здраве.

Вече знаем как държавата се грижи в опазването на нашето здраве. Сега е време да си поговорим за това как и ние сме отговорни към себе си.

Случвало ли ти се да се скараш с вашите, защото седиш много дълго пред компютъра? 

Убедени сме, че си им се ядосал веднага, но истината е, че те имат право. Заседяването дълго време на едно и също място пречат на правилното развитие на тялото ти и следователно застрашават твоето добро здраве. Колкото и обаче да влизат в пререкания с теб, единственият човек, който може да те предизвика да се раздвижиш, си именно ти самият. И ето в това се изразява нашата отговорност да опазваме собственото си здраве. 

Както споменахме в началото, този месец отделяме специално ефирно време на един специфичен аспект от грижата за собственото ни здраве и това е…спортът!

Спорт и движение 🤸

Движението и спортът имат редица ползи за нашето здраве. Дори една кратка разходка с приятелите ти след училище засилва имунната ти система, подобрява храносмилането и освежава мислите ти. Затова те съветваме да приветстваш всяка възможност за движение, когато можеш (а доброволчеството ти предоставя супер възможности  да си сред природа и в движение.)

А и, хайде, забавно е да се спортува!

Всички ли имат равен достъп до спорт?

Макар и никъде да не записано официално като право на човека, Международният олимпийски комитет (МОК) казва в своята Олимпийска харта, че „практикуването на спорт е човешко право. Всеки човек трябва да има възможност да практикува спорт, без каквато и да било дискриминация и в Олимпийския дух.“

За съжаление, има редица причини, които възпрепятстват част от нас да участват активно в грижата за собственото си здраве. Някой от тях са:

 • липсата на финансови средства затруднява закупуването на по-добри хранителни продукти или пък карта за посещения на местния спортен клуб;
 • недостатъчните обособени съоръжения за спорт възпрепятстват достъпа на хора с увреждания до упражнения и спорт.


Снимка: Денислав Стойчев за Time Heroes; Акция на сдружение "Няма невъзможни неща"


Как доброволчеството помага за по-добър достъп до спорт за хората от уязвими групи?

Спортът често се използва като първа стъпка за ангажиране на уязвими и маргинализирани групи. Такъв пример е уличният футбол. В световен мащаб много неправителствени и правителствени организации използват именно любовта на младежите към играта, за да установят контакт с отчуждени млади хора. 

Друг пример за силата на спорта е Световното първенство за бездомни хора, организирано изцяло от доброволци. Това е международен турнир, който се провежда всяка година от 2003 г. насам. На официалната страница на организацията можем да прочетем, че “изследването на въздействието на Световното първенство за бездомни в Копенхаген 94% от играчите споменават, че първенството е повлияло положително на живота им, а 83% казват, че са подобрили отношенията с близките си и връзката си с обществото”.

Доброволците имат решаваща и понякога подценявана роля в здравеопазването. Често не си даваме сметка, но благодарение на разностранните усилия на онези, които даряват времето си, ние се радваме на по-здрави общности и по-загрижени за собственото си здраве хора.


Снимка: Денислав Стойчев за Time Heroes; Поход към пещера Снежанка на фондация "Ела и ти"


В България има куп организации, които  обединяват усилията си да подпомогнат хората в неравностойно положение да получат равен достъп до спорт. Ето няколко страхотни примера:

 • ТърновоRuns - доброволци от Велико Търново спортуват заедно с пациенти на  Центъра за социална рехабилитация и социална интеграция.
 • Туристическо дружество "Боерица" и инициативата “По стъпките на Алеко с приятел” - единственото по рода си отборно състезание със социален елемент, стъпило върху важно събитие от миналото: първото изкачване на Черни връх през 1889 г. от Алеко Константинов и Никола Тантилов. Всяка година 10% от събраните такси за участие се даряват за определена кауза.
 • Домът за лица със сетивни увреждания в София редовно организира доброволчески разходки за незрящи, които за тях са много по-ценни от обикновено раздвижване. Ефектът върху доброволците също е неоспорим и се отразява директно върху чувството им за самоуважение, значимост и социална принадлежност.
 • Young Caritas реализира мисия, която съчетава спорт със събиране на отпадъци по метода “plogging”. Резултатът за участниците е подобрена спортна форма и доста по-приятна градска среда.
 • Сдружение “Паракидс” предоставя специализирана екипировка и методика за адаптиран спорт, с която децата с увреждания и нарушения в развитието да имат достъп до различни видове спорт и да могат да практикуват заедно с връстниците си в басейна, на пистата, на стадиона и сред природата.
 • Фондация “Ела и ти” организира редица спортни инициативи, в които прави посещения на труднодостъпни места в природата за хора със затруднена или невъзможна подвижност с помощта на специализиран екип;
 • Сдружение “5 км рън” -  създаден от няколко ентусиасти целящи изграждането на леснодостъпни условия за непрофесионално организирано бягане, както и насърчаването на една нова култура на мислене по отношение на бягането като част от здравословния ни начин на живот.
 • Достъпна градска среда - Триадица - неформална младежка група “Достъпна градска среда за район Триадица”, която иска да повдигне въпроси, свързани с проблемите в градската среда, с които се сблъскват както хора с двигателни увреждания и затруднена подвижност, така и родители с детски колички.
 • СК "Бегач" работи за популяризиране на любителския спорт и здравословния начин на живот и вярва, че бягането и благотворителността могат да работят заедно.


Вдъхновихме ли вече теб и твоят клуб да станете символични посланици на спорта?

Ако да, предлагаме ти няколко супер идеи за мисии чрез които да го направите:
Дарете спортни пособия на местния дом за деца, лишени от родителски грижи
Организирайте благотворителен спортен ден в училище
Създайте информационна кампания със съвети как да сме по-активни в ежедневието си
Oблагородете спортно игрище или площадка в квартала си


📅 Важни дати:

7 април: Световен ден на здравето и здравеопазването
10 май: Световен ден на движението за здраве
17 май: Национален ден на спорта
31 май: Световен ден без тютюнев дим
10 октомври: Световен ден за психично здраве
08 ноември: Европейски ден на здравословното хранене
14 ноември: Световен ден на диабета
1 декември: Световен ден за борба със СПИН

m