Идея за мисия: Създайте свой проект за НПО и наберете доброволци извън клуба ви за първата ѝ акция

Идея за мисия: Създайте свой проект за НПО и наберете доброволци извън клуба ви за първата ѝ акция

Представете си, че сте спечелили неограничени средства, обаче с една уловка: те могат да се харчат само за реализирането на някоя добра идея. И тук под “идея” имаме предвид всякаква идея, дори тази, за която казвате “човек, това е мега яко, но няма как да стане”. 

Помислете си - какво щяхте да правите, ако сте НПО? По какъв начин щяхте да помагате? Създайте си проект: каква е дейността ви, как ще разпределите отговорностите си, кой ще бъде директор, с какво ще се занимава всеки в екипа? Защо смятате, че организацията ви е важна?

👉 Ако не знаеш какво е НПО, припомни си, като прочетеш тук.

И сега е време да помислите за първата си акция - има ли как да я осъществите наистина? 

  1. Да речем, че имате идея, но ви трябват доброволци извън клуба, за да я осъществите. Създайте мисия за набирането им и я качете в “Купата” - разкажете за инициативата си и споделете къде и кога се нуждаете от хора. Сложете контакт за връзка с вас. Ако изпълните всички тези условия, можем да я качим и в TimeHeroes и да привлечем към нея много хора.
  2. Ако смятате по някакъв начин да се намесите в градската среда (да поставите кошчета или пък да засадите дръвчета), ще трябва да предупредите и общината - намерете контактите на администрацията и ѝ разкажете какво планирате да направите.
  3. Координирайте добре изпълнението на мисията си - помислете дали ще ви трябват инструменти и други консумативи, доброволците ли ще трябва да ги носят? Също екипировка - предупредете ги, ако трябва да носят ръкавици или топло яке. Помислете за всякаква информация, която би могла да ги засяга.
  4. Действайте и помагайте на доброволците, ако имат нужда. Качете снимки и разкажете как е преминала акцията ви. 

Пример: Вие сте НПО, което си е поставило за цел да върне към живот читалищата в страната. Започвате от това най-близо до вас - знаете ли в какво състояние е? Отидете и вижте как изглежда, говорете с хората, които работят там. Дали можете да им помогнете с нещо? Да разчистите, да боядисате нещо, да сортирате книги или други предмети и да ги подредите? Създайте си бригада - качете мисия и призовете още доброволци да се присъединят. Ето и една история за вдъхновение: https://timeheroes.org/bg/narodno-chitalishche-kultura-1927/biblioteka-chitalishte-negovan