Идея за мисия: Помогнете на ваши (съ)ученици, които нямат условия за онлайн обучение у дома

Идея за мисия: Помогнете на ваши (съ)ученици, които нямат условия за онлайн обучение у дома

Знаете, в момента училището е почти изцяло онлайн, но има младежи, които не разполагат с никакво устройство, или техниката им е много остаряла и не е подходяща. Достъпът до образование е човешко право, ето възможност да сте герои за някого. Вземете идеята от мисията "Подари стария си компютър или лаптоп на ученик в неравностойно положение" и организирайте подобна инициатива в града ви.

Най-общи инструкции:

🔸 Съберете информация за нуждите на учениците в местните училища (като се
свържете с училищните директори например),
🔸 създайте апел към съгражданите ви да се освободят от работещи компютри,
които вече не използват (във фейсбук групи и други социални мрежи, чрез
обявление в местните супермаркети и аптеки),
🔸 свържете се с местни бизнеси и ги мотивирайте да дарят свои ползвани
компютри.


👉  Ако не сте сигурни как да откриете подходящо училище или как да подходите към него, разговаряйте с някоя от граждански организации, които работят в полза на равния достъп до образование:

📚 Образование без раници - неправителствена организация, която съществува от 2015 година, подпомага осъвременяването на образованието в България и създава алтернативни образователни и културни ресурси. Основният им проект е преводът, популяризирането и прилагането на най-мащабния онлайн портал за образование в света –  Кан Академия, препоръчана от Министерството на образованието и науката в началото на пандемията.

📚 Амалипе - Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" е неправителствена организация, която функционира от 2002 година на територията на цялата страна и е отдадена на интегриране на етническите малцинства в България, с фокус ромите. В момента провеждат акция по набиране на лаптопи, таблети, смартфони и настолни компютри. 

📚 Фондация “Гутенберг 3.0” - основана е през 2018 г. от Десислава Гаврилова, Яна Генова и Искра Джанабетска с цел създаването на интернет платформата за насърчаване на четенето сред деца “Книговище”. Нейната идея е да превърне четенето в модерно занимание и игра, като в същото време помага на малките читатели да осмислят прочетения текст. Можете да им помогнете като се включите към съставянето на въпросници тук. 

📚 Сдружение “Русаля” - Училището по изкуства и занаяти “Димитър Екимов” в село Русаля развива уникален нов подход към образование на деца в неравностойно положение. На пълен пансион в училището растат и се обучават над 25 талантливи деца от крайно бедни семейства. Изкуството е силно застъпено в учебната програма, а екип учители, ментори и психолог се грижат ежедневно за своите възпитаници. За да им помогнете в грижите за децата, можете да организирате изпращане на хигиенни материали и консумативи, от които винаги има нужда и свършват бързо.

📚 Фондация “Ук” - със своята програма "Училищни чудеса" фондацията изгражда позитивни ролеви модели сред ученици с нисък социално-икономически статус, които демонстрират, че упоритият труд и доброто образование, могат да отведат всяко дете, където пожелае, независимо откъде е започнало. Интересът към лидерските програми на организацията е много голям и често броят на доброволците, които имат желание да се включат като ментори, надхвърля този на учениците.

📚 Подарете книга - служи като медиатор между децата, настанени в институции, и доброволци, които са готови да дарят частица от времето си, за да работят с тях, да бъдат техни ментори и приятели. Вече девет години фондацията организира групи, които ежемесечно посещават децата в 18 институции в цялата страна и учат, играят и четат заедно. Целта е да се сближиш и сприятелиш с някое дете, защото именно специалното отношение е това, което им липсва.