Месечно предизвикателство: Помогни на животно в беда

Месечно предизвикателство: Помогни на животно в беда

от TimeHeroes, 4 October 2023

Честита нова учебна година, герой! Вече е октомври и вероятно си се аклиматизирал с училището. Време е да започнем най-сетне и с новия сезон на “Купата на героите”, какво ще кажеш?

Внимавай! Тази година схемата е малко по-различна - всеки месец, вместо да те призоваваме да реализираш мисии в рамките на обширна тема (човешки права, екология, подобряване на средата - помниш ги), ще те насърчим да се включваш в конректни страхотни и полезни дейности. Подробности за новия регламент ще намериш тук. 

Днес, 4 октомври, по случай Деня за защита на животните, предизвикваме теб и клуба през този месец да помогнете на някой приют или клиника за бездомни животни. Дали ще отидете дружно да разходите кучетата, ще организирате кампания за събиране храна и одеялца за котките или пък ще доброволствате за почистването на базата им - всяка една мисия в подкрепа на приют или клиника за бездомни животни ще ви донесе по 5 точки

Ако се чудиш защо пък е толкова важна помощта към приютите, че чак сме създали предизвикателство за нея, можеш да прочетеш повече за грижата за животните на този линк.

Ако не знаеш кой е най-близкият до теб приют, можеш да откриеш списък ето тук.

Ако пък с клуба имате нужда от още насоки, можете да ни пишете на galina@timeheroes.org

 

Напомняме, че през месецът можете да организирате и всякакви други мисии, които се точкуват според регламента на “Купата на героите”.

Ето и още идеи за доброволчески инициативи, свързани със специалните през октомври дни:

1 октомври - Международен ден на възрастните хора

Организирайте мисия за помощ и подкрепа във всекидневието на възрастни хора от домове или самотно живеещи. Например:

 • обучение по дигитална грамотност (работа с интернет, смартфон или таблет);
 • обучения срещу телефонни измами;
 • помощ в готвене, пазаруване, поддържане на градината; 
 • организиране на излети, съвместни културни събития.

2 октомври - Световен ден без насилие

 • Създайте инициативи срещу тормоза в училище, като групи за подкрепа в училищата, обучения на връстници, създаване и развиване на система за сигнализация при насилие в училище с отговорници доброволци.

5 октомври - Световен ден на учителите

 • Организирайте постоянно доброволческо дежурство за подпомагане на работата на учителите във всеки клас и в училището. 
 • Организирайте доброволческа работа с по-малки ученици в подкрепа на учителите.
 • Организирайте мисии за подкрепа на пенсионирани учители и привличането им като доброволци в различни инициативи на училището.

11 октомври - Международен ден на момичетата

 • Съберете информация и разкази за жените в историята и настоящето във вашия град. Разпитайте в библиотеката, в общината, в университета, учителите в училище, в градските музеи и галерии. Представете събраната информация под формата на изложба от портрети, публично четене на разкази за живота им, а защо не и обиколка на значимите места в града ви, свързани с тези жени.
 • Всеки месец бездомните жени се сблъскват с един и същ проблем – поддържането на женска хигиена. Направете акция за събиране на запазени дамски чанти, раници и платнени торби, както и на хигиенни продукти (сапуни, дамски превръзки, четки и пасти за зъби, мокри кърпички). Напълнете чантите с комплекти от събраните продукти и ги раздайте на бездомни жени и жени в нужда от вашия град.

16 октомври - Световен ден на храната

 • Създайте кухня за социално слаби или станете доброволци в такава кухня, ако вече има създадена близо до вас.
 • Събирайте или отглеждайте хранителни продукти за социално слаби семейства и хора в нужда в градина в училищния двор.

17 октомври - Световен ден за изкореняване на бедността

 • Създайте кампании, насочени към социално слаби семейства и хора – събиране на запазени дрехи, домашни принадлежности, хигиенни продукти и др.

 

Ами, това е от нас - топката е в теб! С притаен очакваме страхотните мисии, които ще организираш тази година. 

Други събития