Геройски регламент за сезон 4 на "Купата на героите"

Геройски регламент за сезон 4 на "Купата на героите"

от TimeHeroes, 2 October 2023

Тази година в “Купата на героите” има много новости. За първа година, в четвъртия сезон на състезанието, разделяме класацията на две възрастови групи – от 1. до 7. клас и от 8. до 12. клас. Така по-малките добротворци се съревновават с участници по-близки до своята възраст и възможности за добродействие, а по-големите ще усетят жегата на по-концентрираната конкуренция. Накрая двата клуба, оглавили двете класации, триумфират със статуетки. Накратко: чака ни супер сезон! Готино, готино. 

За да вдъхновим доброволците, и тази година ще отправяме месечни тематични предизвикателства. Обаче слушай внимателно: за разлика от сезоните досега, когато те насърчавахме да доброволстваш в полза на защита на различни човешки права, тази година ще задаваме месечен тон за мисии с конкретни действия. Например, може да решим октомври да е посветен на акции по облагородяване на публични пространства; през януари може да призовем доброволците да подпомагат възрастни хора, а през април – да се грижат за животни. Имаме много идеи и всички вече са запазени в календара, който всеки клуб получава със стартовия пакет след началото на състезанието.

Но за да останат поне някои изненади наистина такива, спираме да разказваме и споделяме регламента:

 1. При регистрацията си всеки нов клуб автоматично “изпълнява” първата си мисия: за участие в състезанието. За нея той получава една точка и по този начин влиза в класацията с останалите клубове. 
 2. За да се зачете една мисия, тя трябва да бъде публикувана. Това става в “Мениджъра”, до който имат достъп координаторите (за него получават специално потребителско име и парола). Всички публикувани мисии се намират в секция “Мисии” на сайта.
 3. Колкото повече, толкова повече! Организирайте мисии по-често и ще получите повече точки. Колкото по-изразен е доброволческият елемент в тях, толкова повече ще скочат и точките!
 4. След края на всяка мисия координаторът на клуба публикува разказ. Това значи, че координаторът трябва да качи снимки от мисията и да опише как е минала тя: постигнати ли са резултатите, на които сте се надявали? Това е и моментът, в който отбелязвате кои герои са участвали в мисията и така клубът получава точки за класацията. 
 5. А как се смятат точките за една мисия? Не всички мисии са еднакви. Една мисия може да ви донесе една, три или пет точки, в зависимост от нейната продължителност, сложност и от степента, в която ангажира доброволците. Вижте по-долу колко точки точно носи всяка мисия.

  Клубът може да спечели също една или две допълнителни точки в зависимост от това колко герои са участвали в съответната мисия:
 • Ако в мисията са се включили от 50 до 100 доброволци, клубът получава 1 допълнителна точка за нея.
 • Ако в мисията са се включили над 100 доброволци, клубът получава 2 допълнителни точки за нея.

Тоест, максималният брой точки, който може да получите за дадена мисия, е 7.

Крайният брой точки в рамките учебната 2022/2023 г. се смята, като се съберат общият брой точки за всички мисии, които клубът е осъществил и публикувал на KupataNaGeroite.com между 15 септември 2022 и 25 юни 2023 г. включително.

 • Как да отбележим колко герои са участвали в една мисия? Това става след публикуване на разказ в “Мениджъра”, до който имат достъп координаторите. Отбележете героите в падащото меню към всеки разказ и качете обща снимка, на която се вижда броят на всички участвали.
 • Не е нужно всички членове на клуба да участват във всяка една мисия, но за да бъде зачетена, в една мисия трябва да са участвали поне двама от тях.

 

🧐 КОЛКО ТОЧКИ НОСИ МИСИЯТА НИ?

След като качите своята мисия в Мениджъра, екипът на TimeHeroes определя и какви точки да получи клубът за нея, като използва за целта следните критерии: 

⭐⭐⭐⭐⭐ Пълен брой точки (5) носят мисии, които клубът организира по собствена инициатива и включват изявено доброволческо участие. 

Това са мисии, организирани заедно с местна или национална организация (пр. музей, библиотека, театър, дом за стари хора, кризисен център, приют за животни). В тези мисии трябва да има общуване между доброволците и хората, в чиято подкрепа е мисията. В тази категория НЕ попада включване в мисия от TimeHeroes.org.

Изпълнението на месечното предизвикателство също носи 5 точки - колкото повече пъти в рамките на месеца организирате такава мисия, толкова повече пъти ще получите по 5 точки. Еднократно?

 

Примери:

 • Организиране на срещи в училище за плетене на шапки и шалове за бездомни хора (може и с включване на роднини в тези срещи) + свързване с организаторите на националната инициатива “Изплети топлина” за съвети + раздаване на изплетеното на местни хора.
 • Организиране на почистване на местен природен парк + координиране с отговорната местна институция / допитване до местна природозащитна организация + отваряне на мисията за външни хора (т.е. в мисията могат да участват и доброволци от селото/града).
 • Организиране на културно събитие в местния Дом за стари хора, по даден повод + координиране на програмата с ръководството на дома + включване на самите възрастни хора в програмата (пр. Предварителна подготовка на изпълнения заедно; доброволци и възрастни хора заедно приготвят почерпката за събитието).
 • Отбелязване на Международния ден за правата на хора с увреждания в училище чрез събитие + с участието на местни активисти по темата и/или с предварително свързване с организация, работеща в сферата, за по-задълбочено разбиране на темата, за идеи за дейности, които клубът да предложи на съучениците си в отбелязването на Деня.

⭐⭐⭐ Три точки носят мисии, които не изискват сериозна подготовка. Това са мисии, които доброволците организират по собствена инициатива, но те не включват непосредствено общуване между клуба и хората, в чиято подкрепа е инициативата (напр. дарителски инициативи за събиране на хранителни продукти, дрехи и други материали, но не пари). В тази категория попада и включването във вече създадени мисии от сайта на TimeHeroes.org, в които има изявен доброволчески елемент.

Примери:

 • Организиране и координация на дарителска мисия за събиране на учебни пособия за деца в неравностойно положение в училището ви, след консултация с училищното ръководство. 
 • Участие като доброволец на местно или национално спортно мероприятие/културно събитие (без значение дали мисията е била публикувана на TimeHeroes.org, или не).
 • Включване в доброволческа мисия от TimeHeroes.org “Разходи кучетата от новия приют край Костинброд”.
 • Включване в доброволческа мисия от TimeHeroes.org “Пакетирай и раздавай хранителни помощи на хора в нужда в Бургас”.

⭐ Една точка носят еднократни, бързи мисии, в които няма общуване между доброволци и външни хора (организации, бенефициенти) и др.

Примери:

 • Бързо почистване на училищния двор от отпадъци.
 • Отбелязване на Международния ден за правата на хора с увреждания в училище чрез раздаване на листовка.
 • Залепяне на готов плакат с информация зa проблемите на хората с увреждания.
 • Включване в мисия “Дари храна и хигиенни материали за младежи и семейства в нужда” от сайта на TimeHeroes.org с изпращане на закупени продукти/материали. 

❗️Важно❗️: Мисиите, които публикувате, трябва да са в очевидна подкрепа на кауза в социалната, културната или спортната сфера, а не в подкрепа на един-единствен човек. Не са позволени мисии за пряко събиране на средства.

ИМАТЕ ВЪПРОС?

Пишете на екипа на TimeHeroes на galina@timeheroes.org.

Успех, Герои! ♥️

Други събития