Включи се в кампания "НЕ на тормоза в училище"

Включи се в кампания "НЕ на тормоза в училище"

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е от 22 February 2021 до 23 February 2021

Как премина мисията?

Последната сряда на месец февруари се отбелязва като Международен ден на розовата фланелка в много учебни заведения по целия свят. От няколко години по традиция добротворките на СУ „Иван Вазов“ – град Вършец организират кампания против тормоза в училище, напомняйки на всички, че на насилието можем и трябва да се противопоставяме, че трябва да сме единни и смели, че всеки човек е важен и да се потъпква достойнството му е непростимо. Обличайки тениските, цветът на които според психологията на цветовете символизира доброта и обич, децата представят своята позиция и вдъхват на всички вярата, че толерантност и разбирателство, добронамереност и търпение, трябва да са водещи в отношенията по между им.

Историята на празника е известна. Тя води началото си от 2007 година, когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който е тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички, които дръзват да се включат. А те се оказват много.

През тази година инициаторите на кампанията – клуб „Добротворци“, заложиха именно на предизвикателството да се включат най-малките, учениците от 1-ви – 4-ти клас. С много ентусиазъм и вяра в собствените възможности, те поеха отговорността да противодействат на насилието във всичките му форми. С помощта на класните ръководители на 3-ти и 4-ти класове помогнаха на малчуганите да изготвят рамки, украсени с фланелки, цветя и панделки в розово. Така всяко дете, което подкрепя идеята за ненасилие, толерантност и разбиране, може да се включи, като символично облече фланелката си в този ден и направи своя снимка в знак на съпричастност. Мотото на кампанията „Обич в розово“ 2021 напълно оправда очакванията им, а посланието им към всички участници е, че на насилието трябва да се противопоставяме всеки ден.


Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!