Включи се в кампания "НЕ на тормоза в училище"

Включи се в кампания "НЕ на тормоза в училище"

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е от 22 February 2021 до 23 February 2021
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Последната сряда на месец февруари се отбелязва като Международен ден на розовата фланелка в много учебни заведения по целия свят. От няколко години по традиция добротворките на СУ „Иван Вазов“ – град Вършец организират кампания против тормоза в училище, напомняйки на всички, че на насилието можем и трябва да се противопоставяме, че трябва да сме единни и смели, че всеки човек е важен и да се потъпква достойнството му е непростимо. Обличайки тениските, цветът на които според психологията на цветовете символизира доброта и обич, децата представят своята позиция и вдъхват на всички вярата, че толерантност и разбирателство, добронамереност и търпение, трябва да са водещи в отношенията по между им.

Историята на празника е известна. Тя води началото си от 2007 година, когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който е тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички, които дръзват да се включат. А те се оказват много.

През тази година инициаторите на кампанията – клуб „Добротворци“, заложиха именно на предизвикателството да се включат най-малките, учениците от 1-ви – 4-ти клас. С много ентусиазъм и вяра в собствените възможности, те поеха отговорността да противодействат на насилието във всичките му форми. С помощта на класните ръководители на 3-ти и 4-ти класове помогнаха на малчуганите да изготвят рамки, украсени с фланелки, цветя и панделки в розово. Така всяко дете, което подкрепя идеята за ненасилие, толерантност и разбиране, може да се включи, като символично облече фланелката си в този ден и направи своя снимка в знак на съпричастност. Мотото на кампанията „Обич в розово“ 2021 напълно оправда очакванията им, а посланието им към всички участници е, че на насилието трябва да се противопоставяме всеки ден.


Какво?

В последната сряда на месец февруари добротворките при СУ ,,Иван Вазов" - гр. Вършец, по традиция отбелязват деня на розовата фланелка, като казват НЕ на тормоза в училище.

1. Изготвяне на рамки за снимки в ЧК за 3-ти и 4-ти класове;

2. Запознаване на класовете с историята и идеята за Деня на розовата фланелка.


Кога?

1. Изготвяне на рамки за снимки в ЧК за 3-ти и 4-ти класове (вторник - 22.02.2021 г., от 12 часа, продължителност 40 мин.);

2. Запознаване на класовете с историята и идеята за Денят на розовата фланелка (23.02.2021 г., от 10 до 12 часа)

Къде?

СУ "Иван Вазов", Корпус 2

Нужна екипировка?

Предпазни маски.

Защо?

„Има различни деца, затова нека бъдем съпричастни към тяхната съдба и вместо да ги нараняваме, да се опитаме да ги приемем такива, каквито са. Всяка малка положителна промяна в отношението ни към околните е от огромно значение за постигането на целта ни. Присъедини се към нас!“

(Роси Манева)

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Обърнете се към Росица М., Кристияна И., Надя П., Дафина Р., Ванеса М. от 9 а клас.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!