Участвай в онлайн срещи на тема "Права на жените в България" с успешните жени на Вълчи дол

Участвай в онлайн срещи на тема "Права на жените в България" с успешните жени на Вълчи дол

Клуб "Усмивка", СУ "Васил Левски", Вълчи дол
Мисията е от 30 March 2021 до 31 March 2021

Как премина мисията?

Поредната мисия на клуб "Усмивка" беше подготвена и реализирана в последните два дни на месец март. Организирахме online срещи с пет успешни дами от град Вълчи дол - г-жа Яна Радева(завършила четири университета със специалности Аграрна икономика, Минерално хранене и торене на растенията, Публична администрация и Здравен мениджмънд, бизнес дама, собственик на търговско дружество, бивш председател на Общински съвет, активен общественик, учредител на Асоциацията на българските агрономи, майка на три деца), г-жа Марияна Митева(магистър по математика, бакалавър по информационни технологии и магистър по Управление на образованието, учител и директор на СУ "Васил Левски", град Вълчи дол, майка на едно дете), г-жа Пенка Йорданова(инженер, педагог, магистър Централна държавна администрация, работила в радио завод, в средно училище(УПК), Общински детски комплекс, социолог, секретар и кмет на Община Вълчи дол, мениджър на фабрика, главен секретар на областна дирекция"Земеделие", майка на две деца), г-жа Йорданка Колева ( медицинска сестра, бизнес дама, бивш председател на Общински съвет, съветник в продължение на четири години, народен представител в 42-ро НС, социален работник, майка на едно дете) и г-жа Нина Парушева( магистър "Начална и предучилищна педагогика", магистър "Училищна администрация", бивш начален учител, бивш директор на детска градина, понастоящем директор на Дирекция социално подпомагане в град Вълчи дол).

На въпроса "Какви качества трябва да притежава една жена, за да бъде успешна?" дамите заложиха на следните качества: образование, висока обща култура, добро познаване на сферата, в която работят, самоувереност(г-жа Радева), чиста душа, голямо сърце, строгост и доброта, принципност, спокойствие(г-жа Митева), дисциплина, всеотдайност, отговорност, взискателност, амбициозност, комуникативност(г-жа Йорданова),умение да съхраниш своето достойнство, двойно повече труд( в сравнение с мъжете), за да докажеш себе си, организираност(г-жа Колева),лоялност към семейство и работодател, упоритост, целеустременост(г-жа Парушева).

Петте дами бяха единодушни, че в България няма законови и административни пречки за реализация и кариера на жените, обаче има закони и правила, които трябва да се спазват и може би съвсем малко предразсъдъци в част от обществото, останали от различното отношение към жените в миналото. Освен това всички бяха категорични, че няма чисто мъжки и чисто женски професии, и че жените, достойно могат да заместят мъжете във всяка професия ( като изключим тези, които изискват повече сила, неприсъща за нежния пол). Според г-жа Йорданова в България има много добри условия за реализация на жените, стига те да поискат това.

Впечатленията на нашите интервюирани дами са, че жените в България са много активни, амбициозни, отворени към иновациите, можещи, проспериращи. Те се реализират в политиката, бизнеса, банковото дело, финансовите услуги, здравния, развлекателния, научния и образователния сектор. Г-жа Митева използва цитат на бившата министър-председателка на Великобритания Маргарет Тачър :“Ако искате нещо да бъде казано – попитайте мъжа, но ако искате нещо да бъде направено – попитайте жена.“ Достойни за уважение според г-жа Йорданова са дори жените майки и домакини, защото децата имат нужда от своята майка най-малко 15,16 години и за жените е много по-сложно, ако трябва в това време да градят кариера. Освен това жените много често стоят зад успеха на своите мъже, защото "До всеки успял мъж стои една силна жена", в това бяха единодушни г-жа Митева и г-жа Колева.

И накрая бих искала да завърша с една забавана история, която разказа госпожа Митева: " Разхождали се бившият американски президент Бил Клинтън и неговата съпруга Хилъри Клинтън. Видели един чистач на улицата. Жената се спряла, поздравила го и се разприказвали. По-късно съпругът я попитал откъде познава този човек. А тя му отговорила, че той е стар приятел. Тогава мъжът се усмихнал и казал, че ако в миналото се била омъжила за този неин приятел, сега щяла да бъде съпруга на чистач на улици. Хилъри Клинтън обаче не била на същото мнение. " Не, не е така. Ако се бях омъжила за него, сега той щеше да бъде президент, а ти чистач на улици".

Доброволците бяха очаровани от осъществените срещи. В очите им се четеше изненада и огромно възхищение от образованието и кариерата на тези жени. Не им се вярваше, че те са родени, живеят и все още работят във Вълчи дол. Посланията, които дамите  отправиха към младото поколение, и особено към момичетата, че никога не трябва да се отказват от мечтите си, а да работят упорито за тяхното осъществяване. А ние, оставаме с надеждата, че благодарение на нашата мисия и споделеното в този разказ вдъхваме още повече смелост и вяра, че всяко момиче, бъдеща жена може да гради кариера в любима сфера,  стига да пожелае и да се потруди за това.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!