Участвай в онлайн срещи на тема "Права на жените в България" с успешните жени на Вълчи дол

Участвай в онлайн срещи на тема "Права на жените в България" с успешните жени на Вълчи дол

Клуб "Усмивка", СУ "Васил Левски", Вълчи дол
Мисията е от 30 март 2021 до 31 март 2021
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Поредната мисия на клуб "Усмивка" беше подготвена и реализирана в последните два дни на месец март. Организирахме online срещи с пет успешни дами от град Вълчи дол - г-жа Яна Радева(завършила четири университета със специалности Аграрна икономика, Минерално хранене и торене на растенията, Публична администрация и Здравен мениджмънд, бизнес дама, собственик на търговско дружество, бивш председател на Общински съвет, активен общественик, учредител на Асоциацията на българските агрономи, майка на три деца), г-жа Марияна Митева(магистър по математика, бакалавър по информационни технологии и магистър по Управление на образованието, учител и директор на СУ "Васил Левски", град Вълчи дол, майка на едно дете), г-жа Пенка Йорданова(инженер, педагог, магистър Централна държавна администрация, работила в радио завод, в средно училище(УПК), Общински детски комплекс, социолог, секретар и кмет на Община Вълчи дол, мениджър на фабрика, главен секретар на областна дирекция"Земеделие", майка на две деца), г-жа Йорданка Колева ( медицинска сестра, бизнес дама, бивш председател на Общински съвет, съветник в продължение на четири години, народен представител в 42-ро НС, социален работник, майка на едно дете) и г-жа Нина Парушева( магистър "Начална и предучилищна педагогика", магистър "Училищна администрация", бивш начален учител, бивш директор на детска градина, понастоящем директор на Дирекция социално подпомагане в град Вълчи дол).

На въпроса "Какви качества трябва да притежава една жена, за да бъде успешна?" дамите заложиха на следните качества: образование, висока обща култура, добро познаване на сферата, в която работят, самоувереност(г-жа Радева), чиста душа, голямо сърце, строгост и доброта, принципност, спокойствие(г-жа Митева), дисциплина, всеотдайност, отговорност, взискателност, амбициозност, комуникативност(г-жа Йорданова),умение да съхраниш своето достойнство, двойно повече труд( в сравнение с мъжете), за да докажеш себе си, организираност(г-жа Колева),лоялност към семейство и работодател, упоритост, целеустременост(г-жа Парушева).

Петте дами бяха единодушни, че в България няма законови и административни пречки за реализация и кариера на жените, обаче има закони и правила, които трябва да се спазват и може би съвсем малко предразсъдъци в част от обществото, останали от различното отношение към жените в миналото. Освен това всички бяха категорични, че няма чисто мъжки и чисто женски професии, и че жените, достойно могат да заместят мъжете във всяка професия ( като изключим тези, които изискват повече сила, неприсъща за нежния пол). Според г-жа Йорданова в България има много добри условия за реализация на жените, стига те да поискат това.

Впечатленията на нашите интервюирани дами са, че жените в България са много активни, амбициозни, отворени към иновациите, можещи, проспериращи. Те се реализират в политиката, бизнеса, банковото дело, финансовите услуги, здравния, развлекателния, научния и образователния сектор. Г-жа Митева използва цитат на бившата министър-председателка на Великобритания Маргарет Тачър :“Ако искате нещо да бъде казано – попитайте мъжа, но ако искате нещо да бъде направено – попитайте жена.“ Достойни за уважение според г-жа Йорданова са дори жените майки и домакини, защото децата имат нужда от своята майка най-малко 15,16 години и за жените е много по-сложно, ако трябва в това време да градят кариера. Освен това жените много често стоят зад успеха на своите мъже, защото "До всеки успял мъж стои една силна жена", в това бяха единодушни г-жа Митева и г-жа Колева.

И накрая бих искала да завърша с една забавана история, която разказа госпожа Митева: " Разхождали се бившият американски президент Бил Клинтън и неговата съпруга Хилъри Клинтън. Видели един чистач на улицата. Жената се спряла, поздравила го и се разприказвали. По-късно съпругът я попитал откъде познава този човек. А тя му отговорила, че той е стар приятел. Тогава мъжът се усмихнал и казал, че ако в миналото се била омъжила за този неин приятел, сега щяла да бъде съпруга на чистач на улици. Хилъри Клинтън обаче не била на същото мнение. " Не, не е така. Ако се бях омъжила за него, сега той щеше да бъде президент, а ти чистач на улици".

Доброволците бяха очаровани от осъществените срещи. В очите им се четеше изненада и огромно възхищение от образованието и кариерата на тези жени. Не им се вярваше, че те са родени, живеят и все още работят във Вълчи дол. Посланията, които дамите  отправиха към младото поколение, и особено към момичетата, че никога не трябва да се отказват от мечтите си, а да работят упорито за тяхното осъществяване. А ние, оставаме с надеждата, че благодарение на нашата мисия и споделеното в този разказ вдъхваме още повече смелост и вяра, че всяко момиче, бъдеща жена може да гради кариера в любима сфера,  стига да пожелае и да се потруди за това.

Какво?

Идеята за срещи с успешни дами в нашия град ни хрумна още в началото, когато се запознахме с темата на месеца "Правата на жените". За малко се бяхме отказали да я реализираме, след като отново излязохме в дистанционно обучение и контактите на учениците между тях и с външни лица отново бяха забранени. След като осъществихме първата си мисия във виртуалните класни стаи, започнахме да мислим как да организираме втора при спазване на мерките. Понеже сега стана модерно различни прояви да се организират с видео връзка, решихме, че идеята все пак може да се реализира с помощта на видео разговор в месинджър група. Задачата няма да бъде лесна, защото трябва да издирим дамите във Facebook, да ги поканим да станат наши приятели, а след това и да ги мотивираме да ни предоставят възможност да ги интервюираме. И всичко това трябва да стане много спешно, за един след обед на 30.03. Речено- сторено. Както винаги най-напред определяме доброволците - участници в мисията. След това обсъждаме въпросите,които ще задаваме. А след това пристъпваме към организиране на видео срещите. 

Кога?

31.03.2021 година, ще се проведе от 14.00 часа до 18.30 часа.

Къде?

Срещите са online. Транспорт не е необходим.

Нужна екипировка?

Не.

Защо?

Покрай международният ден на жената - 8 -ми март, този месец много се говори за правата на жените у нас и по света. Какво обаче ще ни споделят жените, които са се възползвали от тези права и са изградили кариера в професии,традиционно мъжки или са заемали (заемат в момента) отговорни постове, изискващи доверието на много хора(включително и на скептични такива за възможностите на една жена на ръководна позиция)? Какви са качествата, които трябва да притежава една жена, за да бъде успешна? Активни ли са жените в България и възползват ли се от правата, които имат? Това е интересно. Ще разберем след нашите видео срещи. 

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържи се с Мария П. - координатор


Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!