Идея за мисия: Предложете на възрастните си роднини, ползващи интернет, семинар за безопасно сърфиране

Идея за мисия: Предложете на възрастните си роднини, ползващи интернет, семинар за безопасно сърфиране

За много от нас безопасното търсене на информация в интернет и общуването със семейството и приятелите ни е почти втора природа. Но малко възрастни хора имат същите умения и увереност, което ги поставя под по-голяма опасност от рисковете на дигиталната среда.

Организирай кратко обучение с по-възрастните си роднини за най-срещаните онлайн рискове и им помогни да бъдат по-защитени и да се ангажират с възможностите на дигиталната среда още по-уверено.

Как да организирате семинара:

 1. Научете как роднините ви използват интернет. Нуждите и предпочитанията им за приложения и сайтове ще ви дадат насоки за това кои съвети за безопасност биха им били от най-голяма полза. Споделете им как вие използвате интернет– това може да ги вдъхнови да научат нови умения.
 2. Направете план за семинара. Може да включите теми като:
  🔸 Защита на личните данни. Полезна информация можете да намерите тук.
  🔹 Създаване на сигурни регистрации. Помогнете им да си сменят паролите, ако има нужда.
  🔸 Разпознават онлайн измами. Тук можете да намерите добра начална информация.
  🔹Забелязват дезинформация и “фалшиви новини”. SafeNet предлагат насоки за това тук.
 3. Уточнете подробностите. Определете датата и часа, в който ще се срещнете. Подгответе от любимите им сладки или соленки.
 4. Подгответе практически упражнения. Можете, например, да им покажете примери за авторитетни и недостоверни новини или за силни и ненадеждни пароли.
 5. Бъдете търпеливи. Много е вероятно роднините ви да не са запознати с някои от термините, които ще използвате и може да има теми, които ще е нужно да обсъдите повече от веднъж. Подгответе се и за особеното чувство да обучавате тези, които са ви възпитавали. 👨‍👩‍👧‍👦
 6. Направете разбор, за придобиете представа дали семинарът е бил полезен. Вероятно сте споделили много нова информация; поинтересувайте се дали роднините ви биха се интересували от нова подобна среща.