Как да подкрепиш стотици ученици в нужда за първия учебен ден

Как да подкрепиш стотици ученици в нужда за първия учебен ден

Снимка от FreePik

Спомняш ли си колко беше вълнуващо да напълниш новата си раница с несесери, химикалки и тетрадки? И първия учебен ден, когато най-накрая виждаш приятеля по чин след дългото лято, казвате си “здрасти” и всичко започва отначало - уроците, вълненията, дяволиите и веселбата?

Всяко едно дете има право на такива спомени, независимо от социалното си положение. Уви обаче, нещата невинаги стоят така просто и за много родители осигуряването на базови учебни пособия е непосилно перо, преди които стоят покривът, храната и това да сложиш дрехи на гърба си.

На пръв поглед, да нямаш раница и тетрадки не е причина за това да отпаднеш от образователната система, но замисли се всъщност какво означава липсата им - освен безброй неудобства, за жалост неравенството може да те накара да чувстваш и срам, а вместо да ходиш на училище, да предпочетеш просто да избягаш и да търсиш друг начин да се справиш с живота.

Има обаче организации, чиято кауза е тъкмо да подадат ръка на семейства в нужда, така че техните ученици да влязат в клас с пълна раница и да се задържат на чина. Те обаче трудно биха се справили без помощ, твоята помощ. Можеш да покажеш, че тази мисия ти е на сърце, като ги подкрепиш от разстояние - включи се в някоя от изброените инициативи по случай началото на учебната година и изпрати на някое дете надеждата, че всичко ще бъде наред.

Ето и мисиите, в които можеш да се включиш:

👕 Дари дрехи, обувки и ученически пособия на деца в нужда от Ямболско

Вече повече от 15 години Младежка организация “Рома Ямбол” подкрепя своята общност - възпитава и напътства младежите за достоен живот, подпомага материално най-нуждаещите се, сплотява хората с различни събития и е опора за младите семейства, които се стремят да отглеждат здрави и образовани деца.

През 2021 г. организацията разшири обхвата си с още пет села в Ямболско - Веселиново, Завой, Зимница, Могила и Хаджидимитрово, където 400 деца ще посрещнат новата учебна година с ограничени средства и без възможност да влязат в класната стая с всички необходими пособия. Искаш ли да промениш това, като изпратиш материали, дрехи и обувки, с които да ги зарадваш?

⚽ Зарадвай със спортни екипи и учебни пособия деца от дом в Севлиево

Както навсякъде преди началото на новата учебна година, и в Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания в Севлиево кипи усилена подготовка. Ограниченият бюджет никога не стига за всички предизвикателства, а екипът много иска и техните 10 слънца да започнат училище като другите, с всичко необходимо.

Можеш ли да им помогнеш да осигурят екипи за физкултура, маратонки, гуменки и учебни пособия за всяко от децата? Те са шест момчета и четири момичета на възраст от 11 до 16 години.

🎒 Подкрепи ученици от бедни семейства с раници и учебни пособия

През 2020 г. Мая Методиева и нейните съмишленици доброволци събират, сортират и раздават 128 пълни раници на деца и младежи, които живеят в условия на трайна бедност в селата Добролево, Вировско и Баурене във Врачанско.

Благодарение на кампанията ѝ децата влизат и остават в час, а понеже това е най-важната задача на подобна мисия, днес тя е в пълна готовност да повтори успеха ѝ и с твоя помощ да зарадва 500 ученици със стартов пакет за 15 септември.

Този път те са от град Враца, както и от села в общината, във Видинско, а част от тях - и от други места из цяла България.

Важни уточнения: Повечето деца са от 1. до 7. клас, затова можеш да се ориентираш към неща, подходящи за по-малки ученици.

📒 Дари тетрадки и учебни пособия на деца от бедни семейства в Розино

Фондация “Заедно напред, Розино” е хуманитарна организация, която подпомага целогодишно най-бедните и уязвими жители на селото, осигурява хранителни продукти на самотно живеещи възрастни хора и семейства в нужда, събира дрехи и обувки.

С наближаването на новата учебна година, най-важната задача е набавянето на тетрадки и пособия за 50 деца, които имат желание да учат, но родителите им не могат да си позволят разходите за учебни материали. Затова фондацията се обръща отново за помощ към теб.

👚 Дари обувки и дрехи на деца от бедни семейства в Розино, Певците и Баня

Освен кампанията за дарение на тетрадки и учебни пособия фондация “Заедно напред, Розино” се обръща към теб и с молба по още едно бюджетно перо - дрехи и обувки.

Дали в гардероба ти няма здрави поизоставени обитатели, готови да зарадват 100 ученици в нужда от селата Розино, Певците и Баня, така че те да посрещнат по-хладните сезони, снабдени и с подходящи дрехи? Дори най-малката помощ е от значение и ще бъде приета с признателност.

📓 Зарадвай с тетрадки и пособия ученици в неравностойно положение

Варненското сдружение “Милосърдие за теб” има важна мисия: да подкрепя деца от различни уязвими групи, които са в риск от отпадане от образователната система поради ниския социален статус на семействата си.

В дневния център на сдружението в кв. “Вл. Варненчик” учениците получават помощ в подготовката на домашните, както и индивидуални уроци по български и по математика. Участват в занимания по изкуства и в разнообразни извънкласни дейности, които развиват социалните им умения и приобщаването им в обществото.

Помогни на тези страхотни деца да стартират учебната година наравно с всички останали и да бъдат в час - с пълни раници и с усмивки.

✏️ Подкрепи деца от бежанската общност с учебни пособия и спортни екипи

Лятото още е в разгара си, но екипът на сдружение “Съвет на жените бежанки в България” (СЖББ) не забравя една от основните си и най-смислени цели и задачи - интеграцията чрез образование.

Именно децата на бежанците са тези, които най-бързо научават езика, първи откриват приятели, най-лесно успяват да се адаптират в новата среда и да открият своето пълноценно място в обществото ни. Това обаче е възможно само тогава, когато те посещават училище наравно с българските деца.

Вече няколко години усилията на СЖББ са насочени както към подпомагане записването на бежанските деца в училище, така и към осигуряване на първоначално нужните им помагала и принадлежности.

🎨 Подкрепи с материали арт работилници за младежи от домове

От май 2018 г. фондация “РеАрт” организира месечни арт работилници за децата и младежите в Център за настаняване от семеен тип в кв. Надежда, София. Фокусът на заниманията е рисуване върху текстил - умение, което развива креативността, запълва пълноценно свободното време на децата и им носи удовлетворението сами да изработват свежи тениски и аксесоари.

Техните ментори в работилничките се стремят да бъдат пример за подражание и приятели, на които младежите да могат да разчитат и да си споделят нещата от живота, които ги вълнуват. Това е всъщност най-ценната подкрепа за децата.

📦 Дари санитарни материали на училище за талантливи деца в неравностойно положение

Училище по изкуства и занаяти “Димитър Екимов” в село Русаля развива уникален нов подход към образование на деца в неравностойно положение. На пълен пансион в училището растат и се обучават над 25 талантливи деца от крайно бедни семейства. Изкуството е силно застъпено в учебната програма, а екип учители, ментори и психолог се грижат ежедневно за своите възпитаници.

От създаването си през 2014 г. училището се издържа изцяло чрез дарения и с геройски усилия успява да се справи с всички непредсказуеми предизвикателства, свързани с нуждите на децата.

БОНУС МИСИЯ:

🖌️ Включи се в арт работилница за деца и младежи в неравностойно положение във Варна

Варненското сдружение “За теб” вече 10 години събира на едно място доброволци и младежи с увреждания, които заедно творят и създават спокойна и сигурна среда на приятелство, където всеки е свободен да развива потенциала си.

От 2017 г. насам екипът ѝ си има и собствено място, което също носи името “За теб”, и продължава да развива основната идея на сдружението: да подкрепя младежи в неравностойно положение, които да се почувстват уверени и да придобият умения като самостоятелност и инициативност.

За да продължи обаче да прави своите събития, уъркшопи и ателиета, организацията се обръща към теб с призив – влез смело в редиците ѝ като доброволец и бъди подкрепление на тяхната важна кауза.