Идея за мисия: Запалете съучениците си по доброволчеството, като поканите на гости вдъхновяващ човек от НПО

Идея за мисия: Запалете съучениците си по доброволчеството, като поканите на гости вдъхновяващ човек от НПО

Знаем, че да се поддържа доброволчески клуб си е голяма работа - изисква време, енергия, усилия, координация, а мотивацията понякога рязко спада, особено покрай края на срока. 

Сигурно сте се опитвали да привлечете нови доброволци в редиците си, като сте им разказвали за вашите мисии и за удовлетворението, което ви носи изпълнението им. Канили ли сте обаче на гости някого, за когото работата с кауза е професия - като да си адвокат, програмист или учител?

Ако не - ето идея. Свържете се с човек, който работи в неправителствена организация, и го помолете да разкаже на съучениците ви за работата си и за това как тя помага на хората. Разбира се, ние от TimeHeroes винаги сме насреща да се включим в подобна среща, ако прецените, че фокусът на урока ви ще е свързан конкретно с доброволчеството. 

Във втората част от срещата вие може да поемете щафетата, да разкажете за клуба си и така да вдъхновите някого да се включи. За допълнителна мотивация можете да използвате и този урок по доброволчество на TimeHeroes и Уча.се: https://kupatanageroite.com/resources/video-urok-uchase-timeheroes.

Как да организирате подобно събитие?

1. Потърсете в интернет организации с кауза, чиято дейност ви вълнува - може да са екологични, които се грижат например за застрашени видове, такива, които помагат на хора с увреждания, или пък други, които подкрепят деца в домове. За тази цел можете да използвате и НПО портала - в горния десен ъгъл има търсачка по населени места и сфера на дейност. Ние в TimeHeroes също можем да помогнем, ако харесате някоя от организациите в нашата мрежа.

2. След като сте си харесали организация, намерете контакт (най-често това ще бъде мейл) и опишете подробно идеята си. Попитайте ги какво мислят и дали биха искали да ви гостуват.

3. Ако имате “да” от тях, на ход е организацията на събитието. Отделете поне 2 седмици, за да се подготвите добре, да разгласите за събитието и да го популяризирате. На първо място, помислете за подходящ ден и час и го съгласувайте с гостите си. Помолете ги също да подготвят кратка презентация. Важно е да уточните и какъв ще бъде форматът - колко време ще трае срещата, а също дали ще бъде онлайн или на живо. 

4. Ако условията го позволяват, организирайте срещата на живо. За целта трябва да попитате директора дали може да запази стая за нея. Можете също да се обърнете и към класния си и да го попитате дали има как това да се случи в някой от часовете на класа. В случай че ситуацията е сложна и няма как да се случи на живо, организирайте срещата в Zoom или друга платформа, която използвате. 

5. Разгласете за събитието - качете пост във фейсбук групата на училището (може да действате и в Instagram или Tik-Tok), сложете плакат на таблото, споделяйте с приятелите си. Помислете си да направите и livestream - може би и други хора биха се радвали да чуят какво разказва гостът ви.

6. Подгответе се да бъдете водещи - помислете как да представите госта си, направлявайте дискусията, ако има въпроси, направете план за това как да разкажете за клуба си и за доброволчеството. Можете да подготвите и бланка, на която съучениците ви могат да оставят своите контакти, така че организацията да може да се свърже с тях. Ако решите, можете да подготвите и форма за обратна връзка, в която те анонимно да оценят дали срещата им е била полезна. 

7. Не забравяйте да се щракнете за историята!