Идея за мисия: Организирайте викторина/куиз в училище на тема “Какво знаем за Европейския съюз?

Идея за мисия: Организирайте викторина/куиз в училище на тема “Какво знаем за Европейския съюз?

Вече знаем, че гражданското образование наистина може да бъде интересно! Чрез него ние, още от малки, се учим как работи политиката, защо има корупция, какво е свобода на словото и къде е нашето място в обществения живот. 

В основата на активното гражданско общество стоят редица институции, които подпомагат гражданското участие. Една от тях е Европейският съюз. Най-вероятно често сте чували за него по време на уроците или пък дори вкъщи по телевизора, но знаете ли какво точно представлява?

🇪🇺 Европейският съюз обединява страни от Европа, които имат общи ценности: демократично управление, стремеж към равноправие, зачитане на човешкото достойнство, свободата, зачитане на правата на човека и правата на малцинствата. Той е една много интересна и комплексна организация, която се занимава с всякакви дейности, обвързани с поддържането на добри взаимоотношения между страните-членки на икономическо, политическо и социално ниво. Сигурно ви се струва като скучна тема, но всъщност под шапката ѝ се крият доста интересни факти и всякакви неща, които можете да научите по забавен начин.

⭐ Ето идея как: организирайте викторина в училище на тема “Какво знаем за Европейския съюз?”⭐ 

Лесни стъпки за реализация:
  1. Обсъдете идеята с ръководството на училището си или с ученическия съвет. Спечелете подкрепата им, като представите конкретен план как ще се проведе събитието. Ако няма възможност подобна инициатива да се проведе в цялото училище, попитайте класните ръководители дали ще може да направите играта в техния Час на класа;
  2. Щом имате зелена светлина, започнете подготовката на въпросите и формата на играта. Форматът може да е различен, като например да има един водещ, който задава въпросите на класа и всеки отговорил правилно получава символична награда (може да е нещо вкусно и шоколадово); 
    Въпросите могат да бъдат разнообразни - Колко държави членуват в Европейския съюз?; Коя година; Колко са официалните езици в Европейския съюз?; През коя година България става членка на ЕС?  За идеи за въпроси, може да се вдъхновите от тук или тук, или тук.
  3. Започнете да организирате събитието като определите мястото, датата и часа. Ако нямате възможност за събитие на живо, може да организирате куизът и онлайн. Например чрез платформата Zoom и опцията за чат стаи или чрез създаване на Google Poll, който да разпространите сред участниците и да им зададете точно определено време, в което да отговорят на въпросите.
  4. Популяризирайте го сред останалите чрез различни методи - публикувайте информация в социалните медии; минете и разкажете на останалите класове; разлепете  плакати).

📸 Забавлявайте се и не забравяйте да документирате събитието.