Идея за мисия: Организирайте прожекция и дискусия на филм за бежанците

Идея за мисия: Организирайте прожекция и дискусия на филм за бежанците

Според проучване на ВКБООН, през миналата година само 7% от българите са прочели разказ или новина, свързана с бежанци. Липсата на информираност обаче е една от причините, общественото мнение да е податливо на влиянието на впечатления от втора или дори трета ръка като обикновено това е в отрицателна посока. Но всеки от нас може да помогне за промяната на нагласите.

Поканете съучениците си на споделено гледане на филм за търсещите закрила и им помогнете да се запознаят с някои от предизвикателствата в бежанския преход или лагерите. Ето и няколко насоки:

  1. Изберете филма, който бихте искали да споделите, и се уверете, че съдържанието му ще е подходящо за всички.
  2. Обсъдете идеята с ръководството на училището си и спечелете подкрепата им. Важно е и да разучите и възможността да запазите необходимото пространство и екран, които ще са ви необходими за събитието.
  3. Поканете съучениците си. Можете да популяризирате събитието, като разпространите постери с някои от важните за вас фрази или кадри от избрания филм.
     - Ако срещнете силен интерес – чудесно! Обсъдете възможността за повтаряне на събитието. Това ще даде повече време на участниците да споделят идеите си в дискусията!
  4. Помислете как бихте искали да структурирате дискусията. Можете например да изберете модератор, който да насочва разговора към някои от темите, които са ви се сторили особено важни. Помислете дали бихте включили и кратък разговор преди филма, в който желаещите да споделят досегашния си опит или нагласи към търсещите закрила.
  5. 🎬
     

Ето и няколко кратки примерни клипа, които са подходящи за всички възрасти, за вдъхновение ✨

https://www.youtube.com/watch?v=duiBSohefz8 

https://www.youtube.com/watch?v=6csPOTDOVTQ

https://www.youtube.com/watch?v=3scOr_d9Dwo 

(https://www.youtube.com/watch?v=RBQ-IoHfimQ)