Идея за мисия: Организирайте кампания за набиране на дигитални устройства за дистанционно обучение за ваши съученици в нужда

Идея за мисия: Организирайте кампания за набиране на дигитални устройства за дистанционно обучение за ваши съученици в нужда

Тъй като вече споменахме ролята на омбудсмана, можете ли да предположите какви жалби получава от началото на пандемията насам? Много често например родители пишат, за да споделят, че нямат средства да купят устройства (лаптоп, компютър или таблет) за електронно обучение на децата си. Вероятно можеш да се досетиш до какво води това - изпуснати уроци, отсъствия и изоставане с материала. А когато те се натрупат, човек понякога не намира сили и мотивация да продължи и може въобще да не се върне в училище. 

Какво можете да направите с клуба ти? Първото вече го споменахме - да подадете жалба. По този начин омбудсманът ще направи проверка и ще отнесе въпроса до министерството на образованието, което има задължение да подпомогне семействата на тези деца.

Имате обаче силата да направите и друго - да стартирате кампания по набирането на тези устройства, за да помогнете възможно най-бързо за разрешаването на този училищен проблем. 


Как да го направите? 

  1. Съставете списък с всички деца, които имат нужда от дигитално устройство, за да учат. Можете да попитате учителите или директора, които да ви помогнат да организирате кампания само за вашето училище. Бихте могли обаче и да разширите обхвата ѝ и да се обърнете към регионалните управления на образованието (РУО), за да разберете дали те разполагат със списъци с подобни деца, за които можете да организирате по-голяма кампания. Ще намерите контактите им тук: https://www.mon.bg/bg/324. Важно е да бъдете дискретни - не споменавайте конкретни имена на деца в нужда и ги снимайте само ако сте получили позволение. 
  2. Ако сте подготвили списък, значи сте готови да пуснете и мисия - изяснете какви са необходимите параметри и какви устройства вършат работа. Обяснете на хората защо да дарят непотребния си компютър/лаптоп/таблет е важна кауза и как ще помогне на децата да не изпадат от образователната система.
  3. Съберете устройствата и ги раздайте на децата по списъка.

За вдъхновение, разгледайте  ето тази мисия от платформата на TimeHeroes: https://timeheroes.org/bg/uchilishtno-nastoiatelstvo-bolyarovo/podari-tablet-dete-v-nuzhda-bolyarovo-2021.