Как да подкрепиш човек в нужда този Великден

Как да подкрепиш човек в нужда този Великден

Знаеш, празникът не е точно празник, когато няма какво да сложиш на масата, когато си самотен или когато чувстваш, че светът ти е обърнал гръб. 

Не че да мислиш за това е дълг, но честно - да подкрепиш непознат, изпаднал в трудна ситуация, понякога е въпрос на това да сложиш един пакет повече захар, сол и олио в количката си, да ги опаковаш и изпратиш на пътешествие до неговата маса. И да напишеш примерно една бележка със “Светъл празник! Всичко ще бъде наред!”. 

Към платформата ни за предстоящия Великден се обърнаха няколко организации, които познават добре такива хора. Ние знаем само, че са стотици, както знаем, че сърцето ти е голямо.

Ето защо сега събрахме всички мисии за подкрепа на хора в нужда на едно място. Можеш да се включиш в някоя според възможностите си, като натиснеш бутона “Ще участвам” и видиш адреса, на който да изпратиш своя дар. Отсега да знаеш, имаш едно голямо “благодаря” за жеста си.

Зарадвай човек в нужда с хранителни продукти за Великден

Младежка организация “Рома Ямбол” вече повече от 15 години е истинска опора за своята общност - подпомага материално най-нуждаещите се, възпитава и напътства младежите и подкрепя семействата във всички трудни моменти. Митко, както се казва и един от нейните здрави стълбове, винаги търси решение на проблемите, а от началото на пандемията сериозно се е заел и с това да подкрепи онези, останали без доход, както и всички възрастни, болни и трудноподвижни хора, самотните майки и многодетните семейства. Това са общо около 300 души в нужда, които ще са ти благодарни, ако изпратиш основни храни като ориз, сол, захар, брашно, но и неща като яйца, пакетирани козунаци, колбаси и други месни продукти за една хубава празнична трапеза.

Подари великденски обяд на хора в нужда от Раковски

“Каритас Витания” е благотворителна католическа организация, която вече 10 години подкрепя нуждаещи се, самотни и изключени от обществото деца и възрастни в Община Раковски. Нейните доброволци са изключително активни в подкрепата на местната общност, а опитът им отдавна им е подсказал, че по време на празниците много хора нямат дори базови продукти на трапезата си. Това е и причината днес организацията да се обръща към теб - ако изпратиш някои трайни продукти като сол, брашно, захар, олио, консерви или сладичко като шоколад и обикновени вафли, ще зарадваш 30 души от селата Белозем и Болярино. Да, не е никак трудно.

Подари великденска вечеря на възрастен човек в нужда

Юнона Кириакиду и нейният доброволчески отряд са действащата сила зад куп инициативи в Правец, които носят радост и утеха на най-нуждаещите се хора в града и целия регион. В списъка ѝ влизат между 150 и 170 души, най-вече възрастни и социално слаби, които живеят от ден за ден и не могат да разчитат на подкрепа от близки и роднини. А това се усеща особено силно по време на празниците, които вече приближават. Ето защо Юнона се обръща към теб за помощ - да изпратиш нататък храна и продукти от първа необходимост, които доброволците да съберат, да сложат в пакети и да раздадат на хората в навечерието на Великден заедно с топли ястия, приготвени от тях.

Подари празнична вечеря на семейства в нужда и възрастни хора в Българово

“Дарителска кампания правя за втори път в градчето ни, но миналата година беше на Коледа. Тогава видяхме как хората се усмихват и си поплакват. Моментът е много затрогващ”, разказва Галина Дараданова.Тя е част от фолклорния ансамбъл “Канатица”, който е двигател на акции в помощ на нуждаещи се семейства и възрастни хора от дома в бургаското градче. Желанието да им помогне и този път задейства инициатива за дарения съвместно с пенсионерския клуб в града, така че 55 възрастни и 10 семейства в нужда да получат пакети с хранителни продукти и хигиенни консумативи за Великден и Гергьовден. Това обаче няма да е възможно без твоята подкрепа - искаш ли да ги зарадваш с празничен пакет?

Зарадвай семейство в нужда с продукти за великденска трапеза

За хората в най-голямото карловско село името на Фондация “Заедно напред - Розино” е добре познато. Организацията от години подкрепя според възможностите си най-бедните му жители и се старае да направи всеки техен празник възможно най-спокоен и светъл. Разбира се, не без твоя помощ - изпрати нататък малък дар с хранителни продукти и с него ще покажеш, че също те е грижа. И пак - става въпрос за брашно, олио захар и нетрайни продукти като яйца, козунаци и месо.

Подари великденска трапеза на пенсионер в нужда

Мая Методиева от Враца вече седма година поддържа фейсбук групата “Бъди добър! Прави добро!”, създадена в помощ на хора в нужда от града и съседните села. Постепенно тя се трансформира в сдружение, а Мая успява да привлече рояк доброволци, които всяка година раздават хранителни продукти на нуждаещите се. Имената им са предоставени от местните кметове и наместници, а в списъка тази година попадат 180 души от 7 села, които ще са благодарни както на трайни продукти като захар, сол и олио, така и на яйца, кори за баница, колбаси, млечни продукти и месо. 

Раздавай храна за Великден на нуждаещи се хора в Пловдив

БЧК – Пловдив не спира да подкрепя уязвими, изолирани, самотни и възрастни хора със своите мобилни социални екипи, като по този начин им напомня, че не са сами и забравени. Мисията на организацията е особено важна по време на празниците, когато самотата и тревогите често имат свойството да се засилват. Това е и причината днес Червеният кръст да застане рамо до рамо с Общината и да стартира кампанията “Да споделим Великден”, като раздаде пакети с хранителни продукти на хората в нужда от Пловдив. Чудиш се каква е ролята ти? С две думи, важна – от организацията имат нужда от помощта ти, за да стигне храната до хората, които силно се нуждаят от нея.

И още някои дарителски мисии, които се нуждаят от твоята подкрепа…

Разбира се, хората не се нуждаят единствено от храна, за да живеят достойно и спокойно, независимо дали на празник или в един съвсем обикновен делничен ден. 

Ето защо можеш да се включиш и в някоя от тези дарителски мисии, които също имат нужда от подадена ръка: 

Подари таблет за дистанционно обучение на дете в нужда

Макар мерките, условията и обстоятелствата да се променят през седмица, пандемията успя да извади наяве и още едно социално неравенство - дигиталното. Много деца от села, малцинствени и уязвими групи всъщност бяха изключени от дистанционното обучение, защото не разполагат с устройства, с които да влязат в час. Можеш да помогнеш на училището в село Болярово, като изпратиш нататък онзи таблет, който само събира прах. Обещаваме ти, ще получи нова, по-значима роля. 

Дари обувки, дрехи и учебни материали на учениците от село Ясен

И докато все още сме насочили поглед към учениците, и тези в плевенското село Ясен се нуждаят от подкрепата ти, за да получат шанса да пораснат образовани, мечтaещи и достойни хора. Може да ти звучи невероятно, но това понякога е въпрос на един здрав чифт обувки, на тетрадки и химикалки и на топли дрехи - все неща, които ако липсват, са способни да те откажат от ученето. Помогни тези липси да не се превърнат в бездни.

Дари нови или неизползвани спални комплекти на различни болници в страната

От ноември 2020 г. до ден днешен Светла Паркър и Ан Грифин наблюдават ситуацията в болниците от предните редици. Тяхното супердуо е двигател на инициативата “Благодаря Ви, че Ви има”, с помощта на която те успяват да вплетат ресторанти и вериги в солидарна мрежа, за да доставят всекидневно топъл обяд на медици от 5 софийски болници. Сега обаче двете обръщат поглед към друго място в отделенията - леглата. Вследствие на многократна употреба и пране на високи температури, състоянието на голяма част от спалното бельо в много болници е изключително лошо, а смяната им в този момент не е приоритетна по редица причини. Ето защо, ако изпратиш нов или запазен комплект нататък, ще помогнеш на един човек, болен от COVID-19, да се чувства малко по-комфортно. Едва ли има нужда да ти обясняваме защо това в момента е толкова важно. 

Дари хранителни продукти и хигиенни консумативи на Кризисен център за жени и деца, пострадали от насилие

Варненската фондация “SOS - семейства в риск” вече повече от 20 години подкрепя жени и деца, пострадали от насилие и трафик, и търпеливо ги съпровожда по пътя към един по-спокоен живот. За тази цел организацията поддържа общо три кризисни центъра във Варна с общ капацитет от 36 легла, където жертвите - жени и майки с деца или само деца - получават психологическа помощ, подкрепа и подслон за период от шест месеца. Да се покриват всекидневните им нужда обаче не е съвсем лесна работа, но пък затова е фасулска да ги подкрепиш с един малък пакет с най-необходимото. Влез в мисията и виж списъка, който разкодира това понятие. Имаш нашето голямо “благодаря”.

Виж тези и десетки други страхотни мисии на timeheroes.org

// снимката е оттук