Кариерно развитие чрез доброволчество или 21 причини да бъдеш доброволец, докато си млад

Кариерно развитие чрез доброволчество или 21 причини да бъдеш доброволец, докато си млад

Как това да бъдеш доброволец помага на бъдещата ти кариера

В рамките на три слънчеви дни през февруари 2015 TimeHeroes срещна, съвсем неслучайно при това, около 70 от хората, които държат бъдещето на света в ръцете и умовете си. За по-кратко те най-често са наричани студенти и ученици, или днешната младеж. Какво общо може да има най-голямата платформа за доброволчество в България с тях? Допускаме, че ни подмамвате с риторичен въпрос, но все пак ще отговорим – в 21 точки, надлежно приложени като списък по-долу, под общ знаменател „Кариерно развитие чрез доброволчество“.По всички тези точки имахме честта, невероятното удоволствие и предизвикателство да говорим: в Пловдивския университет, в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас (на снимката по-горе), в Младежки информационно-консултантски център във Варна (на снимката по-долу) и във Великотърновския университет. Във всеки град разполагахме с по 30 минути и 5 летящи аргумента да убедим аудиторията, че да си доброволец е едно от най-смислените преживявания, които можеш да си организираш докато си млад, и едновременно с това действа като катапулт за личната ти професионална кариера. А TimeHeroes, да го имаш предвид просто, e насреща, ако решиш да вдигнеш играта на следващото ниво, като създадеш доброволчески клуб в твоя университет или училище.Това, което се случи на практика, беше, че чудесните момчета и момичета в Пловдив например се усъмниха, че рисуваме картината твърде розова, за да е истина, дискусията се възпламени от само себе си и доведе до логичния завършек, че всичко се свежда до това да откриеш за себе си правилната доброволческа инциатива. На Варна благодарим за трудните въпроси, на Бургас – за масираното присъствие, а на великотърновските момичета от клуб „Идеи 3.7“ за това, че вече бяха пробвали всички стратегии за мотивация, за които изобщо можем да се сетим.Накратко

Как да започнеш първата си работа, когато всички търсят хора с предишен трудов стаж? Стани доброволец по време на следването си. Доброволческият опит ще ти послужи като доказателство за развити знания и умения, ще те изведе в силна позиция още на старта и ще ти помогне да застанеш уверено пред всеки работодател. И това съвсем не е всичко.

Следва: 21 причини да бъдеш доброволец, докато си млад:

1. Доброволчеството те среща с нови и интересни хора, които всъщност могат да се окажат много повече от просто нови и интересни.

2. Не се изненадвай, ако в доброволческа мисия откриеш истински приятел, бъдещ партньор или потенциален работодател.

3. Участието в инициативи с кауза дава силно усещане за смисъл. Освен че правиш възможни безброй добри начинания, помагаш и на самия себе си.

4. Свободното ти време изведнъж се изпълва с безценни, а често и забавни преживявания

5. …за които освен това можеш да получиш сертификат и препоръка пред бъдещи работодатели.

6. Хората, които ще срещнеш доброволствайки, са супер източник на информация относно свободни позиции, обучения, стипендии и стажове.

7. Неизбежно ще научиш и кои други организации са активни в конкретната сфера на дейност и с кого е добре да се запознаеш.

8. Доброволчеството развива умения и знания, които често се придобиват само и единствено в практиката.

9. Все повече университети и работодатели очакват от кандидатите да покажат повече от диплома за образование – очакват да видят дейни личности с опит.

10. Доброволчеството е начин да натрупаш реален опит и познания в специфична сфера на дейност, която те привлича професионално.

11. Този практически опит ще те изведе много напред при кандидатстване за работа в конкретната сфера на дейност.

12. Доброволчеството е начин да развиеш и умения, приложими във всякакви сфери и ситуации

13. …които след това заслужено да прибавиш в CV-то си – умения за координиране на проект, говорене пред публика, работа в екип, умения за преговори и продажби, изобретателност и творческо мислене.

14. В изследване на Deloitte от 2013 г. 76% от мениджърите „Човешки ресурси“ заявяват, че уменията и опитът, натрупани по време на доброволчество, правят кандидатите доброволци по-привлекателни за компаниите.

15. Според изследване на LinkedIn, 41% от работодателите считат доброволческата работа за също толкова важна, колкото платената работа, а 20% са взели решение за наемане на база доброволчески опит.

16. Доброволческият опит казва на работодателя следното: Този човек умее да управлява времето си, самоинициативен е и е готов да излезе от зоната си на комфорт.

17. Доброволчеството свидетелства за ангажираност по дадена тема. Много по-силно впечатление прави кандидат, който не просто казва, че се интересува от опазване на природата например, но се е и включвал в такива инициативи.

18. Доброволчеството повишава увереността в професионалната комуникация.

19. Доброволчеството ти дава свободата да експериментираш и да изпробваш нова за теб сфера на работа.

20. Може да опиташ различни роли, теми и организации, без да поемаш голям риск като този да смениш специалността си или да напуснеш настоящата си работа.

21. Да си доброволец е да вземеш нещата в свои ръце.


TimeHeroes подкрепя мрежа от независими студентски доброволчески клубове в цялата страна. Ако си готов да застанеш начело на следващия клуб, добре дошъл в бандата на супергероите! Очакваме те на hello@timeheroes.org.