Идея за мисия: Учете възрастни хора да работят с компютър

Идея за мисия: Учете възрастни хора да работят с компютър

Някои от нашите баби и дядовци не знаят как да работят с компютър или да използват скайп и фейсбук. Организирайте кратки курсове и ги научете как да използват компютър или таблет, как да търсят информация в интернет и как чрез социалните мрежи да общуват помежду си и със семействата си.

Вземете предвид и актуалната ситуация с разпространение на коронавируса във вашето населено място - ако обстоятелствата не позволяват, ограничете се до помощ с пазаруване, поддържане на двора или градината, изхвърляне на боклука или друга дейност, която не изисква личен контакт с възрастните хора.

Как да организирате курс:

  1. Първо проверете дали във вашия град има желаещи да участват в обучението. Питайте в местния пенсионерски клуб, говорете със своите баби и дядовци.
  2. Разкажете на директора на вашето училище за инициативата и помолете за разрешение да ползвате училищния компютърен кабинет за провеждане на курса. Други подходящи места са местната библиотека или читалище (ако там има компютри), а защо не и в интернет клуб.
  3. Намерете си курсисти. Поставете плакати, обявяващи курса, на местата, които посещават възрастните хора - това може да са например таблата за обяви във вашите блокове, местен хранителен магазин, кафене, площад, пенсионерски клуб и др. Споделете идеята с вашите баби и дядовци и ги помолете да разкажат на техни познати.
  4. Направете си график - определете кога и колко време ще продължи вашият курс.
  5. Разделетe желаещите на малки групи, до 5 човека. По този начин ще е по-лесно да обяснявате на всички и да им обърнете индивидуално внимание, ако не могат да се справят бързо. Може да ги разделите според това какво знаят, какво могат и какво искат да научат по време на курса - например групи за начинаещи и напреднали; групи за работа с таблет, за работа с facebook и skype.
  6. Не забравяйте, че трябва да сте търпеливи, да повтаряте упражненията няколко пъти и да обяснявате бавно. Не забравяйте също, че курсистите ви най-вероятно не знаят какво значи „чатене”, „скролване”, „пействане” и т.н. Опитайте се да им обяснявате с познатите за тях думи.
  7. На края на всяко обучение помолете курсистите да оценят доколко им е бил полезен и да дадат предложения как би могъл да стане още по-успешен.