Идея за мисия: Организирайте урок по здравно и сексуално образование в училището или университета си

Идея за мисия: Организирайте урок по здравно и сексуално образование в училището или университета си

Има неща за здравето, които всеки човек научава от семейството си, от личен опит, от нормите и традициите в общността му. Има обаче и такива, за които се говори по-малко въпреки важността им - като например превенция на ХИВ и СПИН, предпазване от нежелана бременност, рисково сексуално поведение или дори въпроси, свързани с храненето и личната хигиена. 

Сигурно си казваш, че в интернет има доста информация по тези въпроси, но тъкмо тук е уловката - тя често е подвеждаща, грешна и непълна и може да създаде у теб съвсем грешни представи по тези важни теми. 

Ето защо е толкова важно за тях да се говори в класната стая, а за щастие има и експерти, които могат да поднесат всяка тема увлекателно, на достъпен език и със съвременна информация.

Как да организирате урок с клуба ти?

  • Говорете с класния си ръководител и предвидете един от часовете на класа да е посветен на здравното и сексуалното образование.
  • Поканете интересен лектор, който да говори по темата - като например експертите от платформата Loveguide, които ясно и положително говорят за всичко, свързано със сексуалното здраве и интимните отношения.
  • Направете лекцията достъпна за всички в училище - разлепете плакати и направете събитие във фейсбук, така че всички да знаят. Можете и да го излъчвате на живо, за да достигне дори до повече хора.

Ако Loveguide нямат възможност, можете да се обърнете и към Българската асоциация за семейно планиране или пък специалисти от твоя град, за да набележите важните теми. Запознайте се и с книгата “В като Вагина” за вдъхновение.