Идея за мисия: Организирайте кампания за даряване на менструални продукти

Идея за мисия: Организирайте кампания за даряване на менструални продукти

Знаеш ли, че някои момичета и жени не разполагат с достатъчно средства, за да си купят превръзки, тампони, менструално бельо или чашки? Това явление се нарича менструална бедност и макар разходите от 7-12 лева на месец да ти звучат съвсем достъпни, за някои хора изборът е между това да ги дадат за хигиенни материали или например за храна. 

Ето защо има момичета и жени, които по време на менструацията си прибягват до подръчни средства като салфетки и парцали, а както отбелязват от Български фонд за жените, това може да доведе до сериозни гинекологични усложнения като обриви, инфекции или дори репродуктивни проблеми.

През 2020 г. Шотландия стана първата държава в света, която направи менструалните продукти безплатни за своите граждани, но за жалост България все още не може да се похвали със същото. 

С клуба ти обаче можете да помогнете, като:

  • Организирате акция за събиране на хигиенни продукти (сапуни, дамски превръзки, тампони, мокри кърпички), които да разпределите в комплекти и след това да раздадете на жени в нужда или на такива, останали без дом, във вашия град.
  • Се свържете с приюти за бездомни хора или центрове за временно настаняване в града ви, които да разпределят продуктите, събрани при акцията ви.
  • Потърсите местни организации, които се занимават с права на жените, и ги попитате дали подобна инициатива ще им е от помощ.
  • Промените политиката във вашето училище или университет и говорите с ръководството за поставянето на безплатни превръзки и тампони в тоалетните.

Подобни мисии в TimeHeroes: 

Организации, ангажирани с проблема: 

Български фонд за жените
Сдружение "Момичетата управляват нашия свят" (ГЛОУ) 
Съвет на жените-бежанки
Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП) 
Проект “Менархия” (активен до 2019 г.).